Seek (by iNaturalist)

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

Stilig app oppfordrer til plante- og insektsafari i skog og mark. Pek med mobilkameraet, og se navnet på planter, sopp, dyr og insekter i naturen.

Seek er uten tvil en app som er perfekt for vår- og sommerhalvåret. Har du noen gang vandrer forbi en blomst, plante eller et insekt som du ikke visste hva het? Med denne appen og mobiltelefonens kamera, er skogens mysterier bare et bilde unna!

Appen fungerer ved at den bruker dataintelligens for å gjenkjenne livet i skogen. Ved å sikte med mobilkameraet «skanner» appen det man ser på, også prøver den så godt den kan å gjenkjenne art og navn.

Seek (by iNaturalist)

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: iNaturalist

Det er litt prøv og feil, men med en liten dose tålmodighet, klarer appen seg ganske så bra til tider!

Seek er helt gratis å laste ned (utrolig nok). Utviklerne hevder også at de gjør mye for å beskytte barns personvern. Det betyr at man ikke behøver å registrere noen konto for å bruke appen. Det er bare å starte opp og sette igang.

I hovedbildet når man starter appen, ser man blant annet arter som kan være i nærheten av der man bor. Grågås, stokkand, linerle, hvitveis, gråspurv, rødrev og blåveis – avhengig av hvor man bor i landet, foreslår appen mye spennende i nærmiljøet.

Man får ikke oppgitt noen nøyaktig posisjon annet enn at dyrene finnes i geografisk nærhet.

Det er uansett et pluss at man kan få et lite overblikk over hva som lever rundt omkring der man bor. Det finnes også et filter slik at man kan endre på kategoriene som vises, for eksempel om man bare vil se på pattedyr, insekter, sopp, fisk, planter eller noe innen andre kategorier.

Man kan også begi seg ut på oppdrag som kalles «utfordringer». Dette kan inspirere barn og unge til å sette seg mål å jobbe mot, selv om dette er helt valgfritt. Også får man belønninger og merker, for eksempel første gang man oppdager en plante, oppdager flere arter innen en kategori osv.

Men den virkelige «magien» skjer når man allerede er på tur og peker med mobilkameraet.

Enten man har funnet en plante, et dyr, eller et insekt, så kan man se dataintelligensen jobbe for å identifisere det man ser på. Det er litt jobb, så man må ha litt tålmodighet. Og appen treffer ikke alltid riktig heller.

Men når den gjør det, er det virkelig stilig!

Appen foreslår til og med norske navn! Og man kan lagre observasjoner slik at det blir en aldri så liten samling av «trofeer» av alt det spennende man har funnet. Selv om det ikke står mye informasjon om det man finner, så har barna altså et utgangspunkt for å bruke en nettleser for å finne mer informasjon dersom de vil gå dypere inn i observasjonene.

Seek benytter seg av mobildata når man er ute på tur. Men det er også mulig å rett og slett bare knipse bilder med kameraet, også kan man slå de opp senere. Appen kan nemlig gjøre søk på bilder som ligger i kamerarullen. Men bilder tatt der og da har bedre nøyaktighet fordi programvaren «jobber» mens kameraet ser og leser planten.

Kvaliteten på mobilkameraet har også noe å si. Vi prøvde med en litt eldre android-telefon (Motorola G5 Plus), og den klarte seg helt greit. Men det er å anta at bedre mobilkamera vil gjøre en bedre jobb med å skille ut informasjonen og dermed kunne gjenkjenne arten i bildet.

Uansett er dette en flott app som kan gjøre skogen langt mer gjenkjennelig og interessant for barn og unge. Seek kan være et verktøy som gjør det enda mer gøy for hele familien å dra på skogtur sammen. Og plutselig, blir alt det levende litt mer gjenkjennelig og nært på enn før.

Egnethet

Seek by iNaturalist har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android).

Appen inneholder ikke reklame fra tredjepart eller kjøp-i-app. Utvikleren tar også forhåndsregler for å beskytte barns personvern. Utvikleren skriver blant annet at de ikke krever noen registrering for å bruke appen. Noen brukerdata samles hvis man velger å logge på med en iNaturalist-konto, men utviklerne mener at man må være over 13 år eller ha tillatelse fra foreldre for å gjøre det.

Utvikleren mener også at selv om appen bruker stedsplassering (GPS), så blir ikke denne informasjonen lagret i appen, eller sendt til iNaturalist med mindre man oppretter en konto og loggfører observasjoner.

Seek er laget av  iNaturalist. Prosjektet er et felles initiativ av California Academy of Sciences og National Geographic Society. Seek var opprinnelig utviklet av TV-programmet Our Planet på Netflix, WWF, og HHMI Tangled Bank Studios.

Vårt tips til foreldre: Snakk med barna om å være obs på omgivelsene sine, ikke gå inn på privat eiendom og ikke spis noe de finner i naturen (uten at voksne sier at det er trygt først). Barn bør også ha respekt for levende vesener, og ikke ta på insekter og dyr som kan bite/stikke. Appen bruker mobildata, men man kan også ta bildene ute på tur, og slå de opp i appen når man kommer hjem.

Testet på Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten