Shadowmatic

iOS, anbefales fra fire år

Shadowmatic

Lek med skyggefigurer og let deg frem til riktig form i Shadowmatic. Passer fint fra fireårsalder, men egner seg like godt for et langt eldre publikum.

Shadowmatic er et imponerende spill og tilbyr en vakker innbundet pakke av gåter som må løses. Appen har også klart å oppnå utmerkelsen «Editors Choice» i Apple Store. Man starter med en opplæringsmodus som forklarer fremgangen i spillet godt. Da er spilleren forberedt på å fullføre enkeltstående runder som igjen låser opp progresjon i et utviklingskart. Ferdige nivåer kan spilles om igjen der man forbedrer egen tid. Det er over 70 stadier totalt.

Spillet blander lek, logikk og et puslespillformat. Opplevelsen er utfordrende og har en økende vanskelighetsgrad. Man får flere og mer avanserte figurer som skal kombineres riktig for å få frem en bestemt skygge. Løsningene er varierte og inneholder alt fra dyrefigurer til ulike redskaper som man finner i hjemmet. Til hjelp har man en fremgangsmåler som gir en pekepinn på hvor nær løsningen man er. Om man sitter fast så kan man også bruke et lager av hint, men går man tom for disse så må man kjøpe flere.

Musikken er et stort pluss og har til og med funnet en plass som eget albumkjøp på iTunes. Lyden er behagelig og vakker å høre på. Dette er viktig fordi det gir en avslappende stemning når gåtene skal løses. Grafikken er også veldig pen, og alt fra figurer til bakgrunner er velanimerte. Det gjør at spillet føles lekent samtidig som det bekvemme blikket holder spillerens interesse over lengre tid.

Shadowmatic

Format: iOS
Kategori: Spill
Utvikler: Triada Studio LLC

Det er viktig å være klar over at Shadowmatic er et puslespill mer enn ren underholdning. I vurdering av et kjøp eller ei må man være forberedt på «kryssordfølelsen». Det betyr at appen er utfordrende og krever tålmodighet selv for eldre spillere. Når det er sagt så oppleves appen som et friskt pust på puslespillfronten. Spillet serverer noe nytt på bordet med skyggelek, og dette på en måte man ikke sett mye av tidligere.

Appen er også fin til å trene opp finmotorikken da man må foreta mange detaljbevegelser. Spilleren trenes opp til klypeøvelser, rotasjoner med én eller to fingre, og generell forflytning i alle retninger. Noen ganger må ørsmå justeringer til for å nå målet, her trener man opp nøyaktighet i bevegelsene. Man får også øvd seg på å figurgjenkjenning både i dyr og redskaper, og ikke minst så trener man den logiske sansen når flere gjenstander skal plasseres i forhold til hverandre. Det er mye trening i Shadowmatic med andre ord.

Egnethet

Selv om alt foregår på engelsk, så er det figurene som er i fokus. Det betyr at selv de yngre, med litt forklaring fra voksne, kan mestre spillet på egenhånd. Allikevel er det mange små bevegelser som må til for å fullføre oppgavene. På den måten må man være finurlig og god med håndbevegelsene.

Økende vanskelighetsgrad er ikke nødvendigvis et hinder i seg selv for yngre spillere. Men flere kan falle av underveis på grunn av et begrenset hintsystem og lyter ved fremgangsmåleren. Den er nemlig hjelpsom i starten, men etter hvert som oppgavene blir mer komplekse, så må tilliten falle mot egne evner til å skille ut formene. Fra et annet synspunkt er jo dette en fin endring for de som ønsker puslespill med større utfordringer.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser