Slice Fractions

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Flott grafikk og motiverende oppgaver gjør det gøy å lære brøk!

Brøk kan oppleves som nokså hard kost for mange.

Heldigvis finnes det i dag digitale alternativer som kan gjøre brøklæringen mer visuell og gøy enn læreboka. Og denne appen kan barna lære en grunnleggende forståelse av bråk gjennom et lekent, men utfordrende spill.

Ifølge utviklerne dekkes følgende brøkkonsepter:

• Delvis og hel inndeling
• Notasjon av teller og nevner
• Ekvivalente brøker
• Brøkfordeling
• Subtrahere brøker fra 1

Slice Fractions

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: Ululab

Ved oppstart av appen møter man på en sjarmerende mammut som veiviser.

Langs stien møter denne figuren på ulike hindringer. Og det er her du kommer inn i bildet – fordi det er din oppgave å drive med problemløsing ved å nøste opp i brøkoppgaver.

Oppgavene er fordelt på flere tema: splitting, symboler, komponenter, sammenligning, problemløsning og addisjon. Ved oppstart lærer man det grunnleggende: altså hvordan spillet er bygget opp.

Mammuten skal nemlig bevege seg bortover langs en sti. Men veien er blokkert av lava og isklosser. Dyrefiguren kan ikke komme seg videre før disse fjernes.

For å fjerne en iskloss må riktig mengde lava falle ned på denne. Står for eksempel brøken 1/2 på isblokken, må tilsvarende mengde deles opp av lavabiten som henger over. Eller omvendt, iblant er det lava på bakken og tilsvarende mengde is som må kuttes ned.

Det er en progresjon her slik at barna først lærer å dele i like former og deretter lærer de hvordan de leser brøk.

Etter hvert går de løs på oppgaver som tar for seg bruk av nevner og teller, så kakediagrammer. Addisjon og subtraksjon kommer også på menyen jo lengre man kommer i appen.

Det som er flott er at utviklerne har lagt opp til problemløsing i stedet for «kjedelig» terping på brøkoppgaver. Man må lede gjenstander langs labyrinter og bruke mekanismer til riktig tid.

Så her gjelder det å se an rekkefølge og årsak – virkning. Dette er et puslespill like mye som det er regning.

Og barna har uendelig antall forsøk. Gjør de feil tre ganger, får de et hint. Men det er ingen straffepoeng eller en tidtaker som går tom. Barna kan sitte og tenke så lenge de vil, så  kan de prøve og feile helt til de klarer oppgaven.

Ved å dele en iskloss eller en lavabit i mindre deler, endres også nevner og teller. Så barna ser øyeblikkelig hvordan en hel blir til to halve, og en halv blir til to fjerdedeler for eksempel. Dette er en visuell måte å vise hvordan benevnelser endres etter mengde.

Noen ganger er lavahindringen bygget opp av 1/3, også har man bare isklosser som er delt opp 1/6. Så da må barna regne ut hvor mange sjettedeler som går opp i 1/3.

Belønningen for løste oppgaver er så klart mestring – at man kanskje har strevd lenge med en oppgave og endelig får det til. I tillegg, er det også koselige spill-elementer her. Blant annet får mammuten en stilig ny hatt for hver fullførte oppgave.

Grafikken er også flott og koselig med fine animasjoner, søte figurer, humor og musikk. Selv om barna jobber med brøk, så oppleves det like mye som et spill med problemløsing på menyen.

Slice Fractions er altså en app med en pedagogisk tanke i bunn. Appen er utviklet i samarbeid med universitetet Québec i Montréal. Slice Fractions har også skaffet seg flere priser blant annet for design og innhold.

Det finnes også en oppfølger dersom man er interessert i å prøve dette konseptet videre med Slice Fractions 2.

Egnethet

Slice Fractions har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Utviklerne mener selv at appen passer for barn mellom seks til tolv år.

Det finnes ingen reklame fra tredjepartsannonsører eller muligheter for kjøp i app. Men det er en lenke til appens oppfølger, Slice Fractions 2.

Appen har norsk tekst.

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten