Splice

iOS, anbefales fra tolv år

Splice er en gratis og kraftig app for å redigere video på mobilen. Anbefales fra tolv år.

Det er kanskje minst like gøy å redigere video som å fange selve opptaket. Og for å få et sluttprodukt som skiller seg fra ren amatør, ja da må det litt redigering til. Heldigvis gjør Splice prosessen relativt enkel for barn og unge som har litt tekniske ferdigheter på lur.

Her kan man gjøre opptaket av fotballmålet til en episk opplevelse, eller hva med å skape en spillefilm verdig en kinovisning? Det er også fullt mulig å samle bilder til en imponerende lysbildefremvisning med musikk og spennende effekter. Valget er ditt, og mulighetene og kreativiteten endeløs.

Når man starter appen, som for øvrig kan lastes ned helt gratis, vises meny og tekst på norsk. Videoer lagres som «prosjekter», og disse lagres automatisk i appens meny, slik at det er enkelt å fortsette fra der man var sist.

Når prosjektet er i gang kobles man direkte til bilder og video på enheten. Eventuelt kan man legge til kontoer på skyen, slik at man kan laste ned filer derifra. Man kan også koble seg opp mot sosiale medier, noe som gjør det lettere å dele videoer med andre på internett.

I menyen legger man til de videoene og bildene som man ønsker å bruke. Så kan man velge bakgrunnsmusikk fra sjangre som blant annet pop, rock, filmatisk, country, Hip Hop og mange flere. Innenfor hver sjanger finnes det et helt utvalg av låter å benytte seg av. Disse kan lastes ned gratis og er gjennomgående av god kvalitet.

Valgte filmsnutter legges til automatisk i rekkefølgen du markerte. Men man kan også gjøre om på dette i etterkant ved å dra og slippe filene etter egne prioriteringer.

Deretter kan man velge ulike overganger, og hvor lenge hver overgang skal vare. Bilder har egne undermenyer der man kan legge på filtre, varighet før overgang, og man kan skape bevegelse med panorering, der man selv bestemmer start- og sluttpunkt. I tillegg kan man legge til tekst med et lite hav av fonter, fra stilen av retrodataspill til nydelig løkkeskrift. Farger kan også justeres.

Videofiler åpner opp for andre redigeringsmuligheter. Her kan man trimme ned videofiler eller skjære bort uønsket materiale. Alt skjer på en visuell måte som er lett å gripe fatt i. Man kan også legge på filtre, styre hastigheten på videosnuttene, legge til tekst, endre lydnivå og mer.

Mange av disse justeringene er semiautomatiske, men man kan overstyre og i større grad gjøre egne valg.

Om man ønsker er det også mulig å spille inn fortellerstemme over hele prosjektet til slutt, da gjennom enhetens mikrofon. Til slutt legges det på et reklamemerke av «GoPro Splice» helt ved prosjektets finale. Men dette skaper ikke mye bry for helhetsopplevelsen.

Til slutt kan man eksportere prosjektet til enheten lokalt, eller ut på nett til andres fornøyelse.

Splice

Format: iOS
Kategori: Foto og video
Utvikler: GoPro Inc

Egnethet

Splice har fått aldersanbefalingen 4+ i App Store, altså den laveste aldersanbefalingen.

Når det gjelder innhold, kan yngre barn bruke appen, men vi velger allikevel å anbefale den fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad. Splice ligger et sted i mellomsjiktet når det gjelder vanskelighetsgrad, verken enkelt nok for de som er minst erfarne med slike programmer, men heller ikke for detaljert eller komplisert i den andre enden.

Selv om teksten og instrukser er på norsk, og prosessen nokså intuitiv, er det tydelig at utviklerne sikter mot brukere som har litt erfaring bak seg. Men dersom barn har interesse for denne type programmer, er det bare å prøve seg frem allikevel. Her er det mye rom for læring og kreativ utfoldelse.

Man lærer å iscenesette sin egen historie og å tenke på elementer som musikk og lyd som skal passe inn, eller filtre som skaper ulik stemning, og eventuelt tekst som kan gi utdypende informasjon.

Det er ingen reklame eller mulighet for kjøp i app, foruten logoen for GoPro som dukker opp automatisk i hver video.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser