Stop Motion Studio Pro

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Superkreativ app gjør det mulig for barn å lage fantastiske animasjonsfilmer med mobiltelefon og nettbrett.

Animasjon er magi. Ved å koble flere bilder sammen kan man få det til å se ut som om dukker og leker beveger seg på egenhånd. Dette er samme teknikk som blant annet Flåklypa-filmene er kjent for. Hemmeligheten er allikevel enkel:

For hvert bilde man tar, beveger man motivene littegrann. Når man spiller av filmen (bildene) ser det ut som om motivene beveger seg. Jo mindre bevegelser for hvert bilde, jo mer naturtro ser bevegelsene ut. Samtidig kreves det mye tid og innsats med mange bilder for hver enkelt scene.

Allikevel kan man få til mye med animasjon som man ikke nødvendigvis får til ellers. Her trenger ikke barna store rom eller filmsett. Noen dukker, LEGO-figurer eller biler er mer enn nok til å komme i gang med!

Stop Motion Studio Pro

Format: iOS/Android
Kategori: Film og foto
Utvikler: Cateater

Stop Motion Studio Pro er en fantastisk app som er enkel å bruke, men som samtidig byr på kreative muligheter. Konseptet består i sin enkleste form av at man tar mange bilder og setter disse sammen til en film.

Eller. Det vil si at appen gjør denne prosessen for deg.

Når man starter appen får man en hovedmeny der alle pågående prosjekter blir lagret. For hvert filmprosjekt har man så et nytt hovedvindu. I kameramodus kan man enkelt knipse bilder som så blir lagt inn i en rekkefølge. Det finnes også en selvutløser som går på tid slik at man slipper å fysisk trykke på kameraknappen for hver gang.

Og det finnes et rutenett som man kan velge å ha av eller på som hjelp til å ha noe å se etter når man skal bevege figurene. Eventuelt kan man koble programmet til en annen app for å fjernstyre kameraet (tilbehør-app fra samme utvikler).

Til tross for enda flere avanserte muligheter, så er hovedvinduet nokså intuitivt og enkelt å forstå. Ta bilde, se video, bruk selvutløser og hopp frem og tilbake i menyen. Det betyr at appen er tilgjengelig også for yngre barn.

Men det finnes altså funksjoner for de som vil ta filmproduksjonen hakket videre.

For eksempel går det an å bytte mellom ulike kamera på enheten (foran, bak, vidkamera osv.). Man kan også justere fokus manuelt eller automatisk, velge zoom og speilvende kameraperspektivet. Det er rett og slett mange muligheter bakt inn i en og samme app.

Det finnes til og med en green-screen-funksjon med et utvalg av bakgrunner, eller så kan man importere egne. Green-screen er en teknikk som endrer på bakgrunnen til motivet man filmer. For eksempel, som med motivet over, ser det ut som om LEGO-figuren befinner seg på månen selv om den egentlig er på stuegulvet.

Som navnet på teknikken tilsier trenger man altså en grønn eller blå bakgrunn for å få dette til å fungere, for eksempel ved å bruke et teppe eller et lerret.

Dette er samme type teknikk som Hollywood-filmer bruker om enn på et noe mer avansert nivå. Det gir barn og unge muligheten til å få inn enda flere filmsett enten det er et bilde et annet land eller en fantasiverden.

Når selve filmopptakene er ferdige finnes det et hav av redigeringsmuligheter i etterkant. Man kan justere lys og farger på filmene. I tillegg kan man legge på filtre eller former som gjør at det ser ut som om man titter på filmen med en kikkert, eller ut av et vindu for eksempel.

Det går så klart an å slette bilder man ikke ønsker å ha med. Utover det kan man legge til lyd enten som bakgrunnsmusikk eller med talekommentarer dersom man ønsker å legge til stemmeskuespillere slik at figurene snakker.

Utviklerne har også lagt inn et bibliotek med lydeffekter og bakgrunnsmusikk slik at barna enkelt kan legge til lydfiler til filmen. Eventuelt kan man importere egne sanger. Med alle mulighetene nevnt her er altså alle verktøyene tilgjengelig for å lage en ferdig film. Barna behøver ikke å bytte mellom apper for å få et ferdig resultat.

Stop Motion Studio Pro er en helt fantastisk app. På den ene siden er appen enkel å bruke, samtidig som det finnes mange avanserte muligheter for de som virkelig vil gå lengre inn i filmproduksjonens verden.

Her kan barna lage lekre videosnutter hvor kun kreativiteten setter grenser.

La barna lage en presentasjon om kroppens organer i naturfag, en filmatisering av eventyret om Bukkene bruse eller noe helt eget og fantasifullt. Mulighetene er mange. Det som er sikkert er at alle muligheter innen videoproduksjon ligger åpne med denne flotte appen.

Egnethet

Stop Motion Studio Pro har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android).

Appen finnes i to versjoner der den ene er gratis og den andre koster penger. Forskjellen er i antallet funksjoner som man får tilgang til. Muligheten til å importere bilder, legge til lydeffekter, tegnefunksjon, green-screen og andre visuelle effekter er låst i gratisversjonen.

Gratisversjonen inneholder også kjøpemulighet av fullversjonen, men ikke reklame og kjøpemuligheter utover det.

Samtidig kan det være lurt å teste ut gratisversjonen før man eventuelt velger å betale for appen. Blant annet for å teste ut konseptet og se om det er verdt å gå for.

Last ned appen her: iOS/Android.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 09 og er oppdatert senere.)

 

Bli medlem av Barnevakten