Story Creator og Book Writer
iOS, passer fra fem år
Det er enkelt og morsomt å lage egne bøker på nettbrett, hvor man kan blande inn lyd og bilde for å gjøre historiene enda mer levende. Vi har testet to boklagingsapper for barn og unge.
Disse appene passer fint fra femårsalder og oppover; men for de yngste, gjerne med veiledning fra voksne.
Fortellinger er kjent og kjært for barn enten gjennom skolearbeid eller som kos på sengekanten. Men barna trenger ikke bare forbli i leserollen. Med teknologi og nettbrett er det blitt enda enklere å lage egne verk. Og mulighetene stopper ikke bare ved tekstform, man kan kombinere bilde, video, lyd og tegning for å piffe opp formidlingen.
Det bør også nevnes at det er enkelt å dele og lagre sluttproduktet. På den måten kan man bevare det man har skapt, og man slipper å sende papirbunkene opp på loftet. Mulighetene for ulike sjangre er jo også mange, man kan lage alt fra «scrapbooks» til oppskriftsamlinger, bildebøker til fotoalbum eller rett og slett bare en lengre tekst.
Det finnes flere apper på markedet og vi har valgt ut to som vi vil anbefale. Story Creator egner seg for nybegynnere, og Book Writer tilbyr mer avanserte funksjoner. Begge har gratis prøveutgaver slik at man teste ut konseptet før man eventuelt kjøper.
Story Creator
Pris: 19 kr
Alder: Fra fem år. Passer fint for de som er helt nye på det å lage egne bøker.
Story Creator er en fin inngangsportal for de yngste, og spesialiserer seg også mot denne aldersgruppen. Man har først og fremst en verktøyslinje i bunn som er enkel og oversiktlig. Her kan man velge mellom tekst, lyd, bilde og tegning for frihånd. Når man legger til bilde kan man enten velge fra mediabiblioteket, ellers så kan man bruke kameraet og knipse i stedet. Bildet plasseres på en fastlåst posisjon, slik at man slipper å knote med plassering og størrelse.
Hvis man skal tegne for frihånd er det noen få farger å velge mellom, noe som gjør valgmulighetene mer oversiktlige, men samtidig svært begrensende. Det er heller ingen fonter eller størrelser man kan bytte på når man legger til tekst. Og selve tekstboksene er også i en fastlåst posisjon. Dette er elementer og begrensninger som gjør opplevelsen enklere for de yngste, men mer begrensende for eldre brukere.
Man kan som nevnt legge til lyd, da via enhetens mikrofon, og man trykker så på et ikon i etterkant for å spille av stemmeinnspillingen. Dette er fint for å skape dialog i et bilde eller for å legge til en fortellerstemme. Voksne kan også på denne måten spille inn fortellinger som barna kan høre på i etterkant. Det er også en mulighet for å spille inn videosnutter, men vi knotet litt med denne, og fikk den ikke helt til å fungere.
Ferdige bøker kan deles med andre via epost, og her er det en lås som blant annet krever innlogging. Dette skaper en sikkerhet for å unngå at barn deler sluttproduktet uten at voksne er klar over det.
Utvikler: Innovative Mobile Apps
Book Writer
Pris: 49 kr
Alder: Passer best fra syv år
Book Writer har flere funksjoner og muligheter enn Story Creator. Her er det samme muligheter med video, bilde, tekst, lyd og tegning. Dersom man tegner for frihånd kan man justere penselstørrelse og velge fra et rikt fargespekter. Om du skriver tekst kan du velge mellom ulike fonter og bokstavstørrelser. Du kan også plassere tekstboksen hvor du vil på arket ditt. Fargebakgrunner kan til slutt ilegges i tekstboksen.
Bilder kan vris, flyttes på og justeres med enkle håndbevegelser. Programmet er overveldende brukervennlig og her er det bare fantasien som setter begrensning for mulighetene. Det er også svært enkelt å sende den ferdige boka til iTunes, epost, eller lagring i skya.
Dermed ender dette opp som appen med flest muligheter samtidig som prisen også er høyere. Men dersom man bruker litt tid på å teste ut gratisversjonen, så er kjøpet absolutt å anbefale hvis det faller i smak.
Utvikler: Good Effect
Enkelt, lærerikt og morsomt
Apper for å lage bøker tilbyr trening i skriving, tale, fotografi og tegning. Ikke minst i grunnleggende motorikk for å håndtere nettbrett. Samtidig er det viktig å huske at det ikke følger med noe retteprogram, slik at rettskriving må stå på egne ben. Og de aller yngste trenger gjerne veiledning for å komme i gang med disse programmene.
Det er utrolig enkelt å lage fantastiske historier med disse appene, det er rett og slett bare tålmodighet og utprøving som trengs. Generelle forhåndsregler for billedtaking og copyright må jo følges før publisering.
Vi anbefaler disse appene og synes at de er fine i samspillet mellom voksne og barn. Her er det fine muligheter til å lage levende historier sammen og, siden det er så enkelt å lagre og videreformidle, minner for livet.
Testet på iPad
Hvordan vurderer Barnevakten apper?