Super Robot Bros: Play & Code!

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Spill-inspirert app lærer barn å kode. Her kan barn og unge jobbe med å utvikle logisk tenkning og forståelse for ulike programmeringskonsepter.

Programmering, eller koding som det også kalles, er virkelig i vinden om dagen. Temaet er blitt en del av skolens læreplan og matematikkfaget i tillegg til at det stadig dukker opp flere apper og nettsider som forsøker å lære barn koding.

I dens mest komplekse form dreier koding seg om å bygge opp alt fra nettsider til kjøleskap og romraketter. Ved å kode noe gir et menneske ordre til en datamaskin om å oppføre seg på en bestemt måte.

Vi får samtidig nøye oss med at de enkleste appene primært har som mål å introdusere barn og unge for konseptet. Barn blir neppe proffe programmerere av å laste ned en app til noen titalls kroner. Allikevel får de en smakebit av hva dette går ut på og noe som kan gi forståelse på veien til mer avanserte læremidler.

Super Robot Bros: Play & Code!

Format: Android/iOS
Kategori: Utdanning
Utvikler: Learny Land

I appen Super Robot Bros: Play & Code! starter barna med å designe og navngi sin egen kule robot-avatar. Denne blir hovedpersonen i barnas forskjellige kodeaktiviteter. Hele appen minner samtidig veldig om Super Mario Bros-spillene.

Her er det mynter som skal samles inn, sopper som gjør spillfiguren større og farlige skilpadder som skal unngås.

Leksjonene er fordelt utover forskjellige spillverdener. Hver verden lærer barna et unikt konsept og har en rekke oppgaver som må løses. Den første oppgaverekka tar for seg sekvenser som altså enkelt forklart dreier seg om å gi en rekke beskjeder til roboten om hvor den skal bevege seg.

Målet er alltid det samme. Å unngå farer, samle mynter og nå flagget.

Her legger man inn bokser med piler som er enkle å forstå. Dette gjenspeiler bevegelsene roboten kommer til å utføre. Deretter er det bare å trykke på avspillingen og se rekka med koden bli utført. Feiler man, er det bare å prøve atter en gang.

Etter hvert som barna har lært sekvenser går man inn i en ny verden som tar for seg løkker. Her kan man skrive en gjentakende kode slik at man slipper å dra inn drøssevis av enkeltkommandoer.

Deretter lærer barna å skrive inn koder som har forutsetning for ulike hendelser. For eksempel at roboten gjør en bestemt handling dersom det skulle være et hinder på veien.

Barna lærer etter hvert å bruke de forskjellige enkeltferdighetene i stadig nye situasjoner. På det vis er appen mild og god ved at den serverer utfordringene porsjonsvis. I tillegg gir den barna nøkkel til å løse oppgavene i forkant.

Det er heller ikke noe tidspress eller straff å tenke på. Man kan løse oppgavene i egen ro. Det er allikevel belønning i form av mynter dersom man klarer å samle alle disse på spillbrettet.

Super Robot Bros: Play & Code! er en kjekk liten app som introduserer barn for enkel programmering. Appen er tydelig inspirert av plattformspill og kanskje særlig Super Mario Bros-universet (utviklerne skriver i app-beskrivelsen at dette er en hyllest til nettopp dette spillet).

Det er ikke noe negativt, tvert imot får barn og unge en introduksjon via et lekent konsept.

Barna kan gå løs på flere titalls nivåer. Og når læreprosessen er ferdig, kan de lage sine egne spillbrett med utfordringer som barna så kan dele med andre.

Egnethet

Super Robot Bros: Play & Code! har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android).

Appen inneholder ikke reklame eller kjøpemuligheter, men lenke til flere apper fra samme utvikler.

Teksten i appen er på norsk, men det er lite tekst som barna skal lese. Opplæringen består i stedet av enkle animasjoner og ellers er kommandoblokkene tegnet med symboler som er lettforståelige.

Utover det er appen intuitiv å bruke med et enkelt menyoppsett.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android

Foto: Skjermdump / Learny Land

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser