SYNG meg i søvn

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple). Barnevakten anbefaler appen for alle aldre.

Kjente og kjære nattasanger for barn presenteres med nydelig sangstemme, musikk og eventyrlige bilder. Barnevakten anbefaler denne vakre appen for alle aldre.

For noen år tilbake skrev vi om appen Syng – som er et fargerikt musikkeventyr for de minste. Maria Haukaas Mittet leverer, med nydelig sangstemme, kjente og kjære barnesanger. I tillegg er appen full av fargerike og flotte illustrasjoner.

SYNG meg i søvn er oppfølgeren og som denne gang tar for seg nattasanger. Her får man elleve godnattsanger som er sunget på norsk, presentert i en digital bildebok der barna utforsker en vakker skog med dyr og interaktive elementer.

Om ikke det er nok, er alt det flotte man ser tegnet for hånd av illustratør Cecilie Ellefsen. Animasjonene er laget av Anne Kristin Berge.

SYNG meg i søvn

Format: iOS (Apple)
Kategori: Musikk/sang
Utvikler: Storm Films AS

Appen starter med en hovedmeny der man møter en liten skapning med vinger som holder en lykt. Dette blir på sett og vis barnas «følgesvenn» når de sveiper seg sidelengs bortover på skjermen i møte med nye dyr og skapninger.

Landskapet er fullt av interaktive elementer som barna kan oppdage.

Summende bier blir gjengitt med lyd fra med strengeinstrumenter, planter gir fra seg mystiske lyder og en gresshoppe synger vakkert. Med berøring som fører til en respons, er det desto mer spennende for barna å trykke seg rundt omkring på skjermen.

Høydepunktet er jo når man møter dyrene så klart. Disse skal synges for slik at de legger seg for kvelden (noe som også kan oppmuntre barna til å gjøre seg klar for kveldsrutinene sine). Det kan være en søt snegle, en flaggermus eller en sjarmerende frosk som dukker opp fra en blomst og gynger glad i takt med musikken.

Når barna trykker på dyret får de høre en godnattsang vakkert fremført. Her er det både vokal og instrument i et rolig og behagelig tempo. Alle dyrene lytter dessuten interessert til nattasangene og gir respons i form av kroppsspråk.

Noe som er ekstra stilig er at man kan trykke på en spirende hestehov like ved dyrene. Dette legger til koselig klokkespill som passer sammen med nattasangen. På den måten får barna littegrann ekstra opplevelse av styring av musikken.

SYNG meg i søvn er i vår vurdering rett og slett en nydelig app for de minste og som er gjennomført i alle ledd.

Bildene er fargerike og fremstilt med omtanke for faget og kunsten. Figurene er møysommelig tegnet, detaljerte og varierte. Og landskapet inneholder elementer i for- og bakgrunn. Dette er langt fra statiske og raske løsninger.

På den måten får barna et visuelt inntrykk som de kan oppleve og gjenoppleve flere ganger.

Musikken er også fenomenal. Nydelig sangstemme leverer barnesangene slik at de blir like magiske for store som små. Og mengden instrumenter er akkurat passe slik at det blir et rolig og behagelig preg over det hele.

Disse sangene følger med:

 • Blinke blinke stjerne lill
 • Trollmors vuggesang
 • Den lille Ole med paraplyen
 • Brahms vuggesang
 • Byssan Lull
 • Kjære Gud
 • Hvem kan segla
 • Vi har en tulle
 • Sulla meg litt
 • Blåmann
 • Sov du vesle spire ung

Det er også en fin mulighet her for å legge til klokkespill med sangene ved å trykke på en hestehov, eller ekstra vokal ved å trykke på en gresshoppe, eller enkel «tapping» som minner om trommer ved å trykke på en bille. Dette er små, men viktige detaljer som gir med fylde som akkompagnerer nattasangen.

I det store «app-havet» er Syng og SYNG meg i søvn et viktig bidrag.

For det første så finnes det mange gratisapper med tonnevis av reklame. Andre apper er universale og skal dekke flere språk, land og kulturer. I prosessen er de lite tilpasset norske forhold. Sist, men ikke minst, har man også apper som er raskt produsert og skorter enten på sang- eller bildefronten.

Med SYNG meg i søvn tar app-utviklerne barna på alvor. Her får barna oppleve et stykke kunst på deres premisser, og appen kan gi store og små i hjemmet en mulighet til å få positive (og koselige) opplevelser med skjerm sammen.

Vi kan varmt anbefale denne appen!

Egnethet

SYNG meg i søvn har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen Apple gir. Appen koster i skrivende stund 44,00 kr.

Det er ikke noe innhold her som gjør at appen ikke passer også for yngre barn.

Appen har ingen reklame eller forstyrrende elementer som dukker opp. Men det finnes en lenke til flere apper fra samme utvikler. Denne er låst med en enkel foreldrekontroll.

Det er få menyer å forholde seg til her. Navigeringen er intuitiv og enkel for små barnehender. Man sveiper seg til venstre eller høyre side i bildet, og trykker enkelt på dyrene man møter på for å sette igang musikken.

Eventuelt, kan man trykke på «spill av alle», der appen automatisk går fra en sang til den neste.

Appen gir barn og foreldre mulighet til å ha positive skjermopplevelser sammen. Dette kan også forstås som lærerik og utforskende skjermtid i og med at barn eksperimenterer med og lytter til musikk.

Skeptikeren vil kanskje si at nattasanger er noe som voksne skal stå for, og ikke noe som skal erstattes med en app. Men SYNG meg i søvn kan helles sees på som et tillegg til, og for eksempel koselig kveldskos i sofakroken før rutinen settes igang på sengekanten med lesebok og nattasang der den voksne bidrar.

Ikke minst kan denne appen være til inspirasjon for foreldre som ikke helt vet hvilke nattasanger de skal gå innom, eller opplever at sangstemmen ikke strekker helt til. Med denne appen kan både barn og voksne like gjerne synge med!

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten