The Lighthouse – Mindfulness

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Nydelig app lar barna utforske egne tanker og identitet. Appen formidler også verktøy til å håndtere både gode og vanskelige følelser. Inneholder norsk tekst og tale, men med noen uttrykk som kan være vanskelig for små barn å forstå.

Å forstå og håndtere følelser er en prosess som kan være knotete både for barn og voksne. Blant mylderet av apper og spill finnes det heldigvis ressurser for nettopp det. Utvikleren Learny Land har fokus på barnevennlige og pedagogiske apper.

Med flotte The Lighthouse – Mindfulness får barna muligheten til å utforske egne tanker og identitet. Dette med interaktiviteten som et nettbrett og en mobiltelefon byr på.

The Lighthouse – Mindfulness

Format: Android/iOS
Kategori: Utdanning
Utvikler: Learny Land

Det aller første barna gjør er å lage sin egen avatar. Her kan de justere på utseendet med hår, klær, hudfarge og så kan de navngi karakteren sin. Det er små grep som samlet sett gir barna muligheten til å skape sin egen, digitale identitet.

Deretter presenteres de for ulike typer oppgaver. På hovedskjermen finnes dagbok-spørsmål, et lite leksikon om følelser, oppmerksomhetsoppgaver og en fargeleggingsbok som barna kan få slappe av med.

Dette er fine oppgaver som alle har som mål å la barna få jobbe med egne tanker og følelser.

Inne på «hvem er jeg»-delen av appen utforsker barna egen identitet. Her svarer de på ulike spørsmål for å kartlegge interesser og tanker. Det kan for eksempel være å pynte en utklippside med emoji-ikoner, symboler og tegninger som barnet identifiserer seg med.

Andre spørsmål som barna kan svare på er om hva de ville ha tatt med seg til en øde øy, hva som får dem til å le, det de liker mest ved seg selv osv.

Noen av oppgavene besvares ved å skrive tekst, andre ved å spille inn et stemmeopptak eller ved å lage en tegning. Alt barna gjør lagrer seg som fotorammer på en vegg slik at barna senere kan gå inn og se hva de har svart.

Neste bolk tar for seg de ulike følelsene man kan ha. Her kan barna spinne på et hjul og undersøke nærmere følelser som rolig, tristhet, glede, avsky, sinne og mer.

Barna kan så trykke seg inn på hver enkelt følelse for å lære mer om den. Her er det fine bilder og animasjoner, samt tekst som blir lest opp med norsk talestøtte. Noen av ordene er allikevel kompliserte for barn å forstå.

Det er også illustrasjoner i bruk slik at det blir lettere å forstå hva følelsene er. For eksempel en stormsky med torden som symboliserer sinne. Det kan også være oppgaver barna skal gjøre som å skrive hva som gjør dem glade, eller ting de er redde for som så blir blåst bort av en vifte.

Deretter er det en oppgaverekke som heter «bevisst oppmerksomhet» (mindfulness). Det er en slags veileder som lar barna utforske egen sinnsstemning her og nå.

Her ser barna et fyrtårn og en seilbåt på sjøen som har en rolig og behagelig effekt, mye takket være den myke bakgrunnsmusikken. Deretter kan barna oppgi hvilken følelse de kjenner på.

Så får barna noen pusteøvelser som skal være med på å dempe opplevelsen. Her ser de også en animert figur (den de har laget av seg selv) som gradvis får det bedre. Også her kan språket og budskapet virke noe abstrakt, men formålet er å gi barn og unge et verktøy til å håndtere følelsene sine.

Sist, men ikke minst, er det også en fargeleggingsbok. Her kan barna male ulike figurer. Målet her er å roe ned stemningen og gi barna fokus.

Samlet sett er det fine oppgaver i appen som tar opp viktige tema. Her lærer barn å håndtere tanker og følelser. De lærer også å identifisere hva de selv kjenner på her og nå.

Appen har noe komplisert språkbruk på grunn av oversettelsen fra engelsk – norsk, og kunne gjerne ha vært forenklet enda mer med tanke på teksten.

Utover det er dette et glimrende konsept som så absolutt kan gi barn og unge mer innsikt i egne tanker og følelsesliv.

Egnethet

The Lighthouse – Mindfulness har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android).

Appen inneholder ikke reklame eller kjøpemuligheter, men lenke til flere apper fra samme utvikler.

Teksten i appen er på norsk med norsk talestøtte. Allikevel kan en del av ordene og forklaringene være kompliserte for barn, for eksempel uttrykk som «lav intensitet», «sinnsro», «dominere» og så videre.

Det kan derfor tenkes at appen egner seg best for litt større barn fra 9-10-årsalder, eventuelt at yngre barn for hjelp av voksne til å forstå teksten.

Utover det er appen intuitiv å bruke med et enkelt menyoppsett.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android

Foto: Skjermdump / Learny Land

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser