Tidsreise Sápmi

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store og 3 år fra PEGI i Google Play. iOS (Apple)/android (Google).

ANMELDELSE: Grundig og gjennomarbeidet konsept formidler samisk kultur og historie for barn i og utenfor Sápmi. Appen er pedagogisk tilrettelagt, vakkert fremstilt og spennende å utforske. Rett og slett en skattekiste man ikke bør gå glipp av.

Tidsreise Sápmi er laget av Ablemagic AS og ČálliidLágádus – forfatternes forlag. Appen formidler samisk kultur og historie for barn i og utenfor Sápmi. I et nøtteskall fungerer appen som en slags interaktiv faktabok.

Man kan lese og få opplest fakta og historier på to samiske språk og norsk. Og ellers er det en god dose med bilder og interaktive muligheter i appen.

Tidsreise Sápmi

Format: iOS (Apple) / android (Google)
Kategori: Læring
Utvikler: Ablemagic

Når man starter appen får man nydelig og nesten meditativ musikk som bakteppe. Lydsporet er laget av Frode Fjellheim og Marja Helena Fjellheim Mortensson.

Deretter kan man veksle mellom to forskjellige måter å utforske samisk kultur og historie. En liten bryter byr på de to kategoriene «tradisjon» og «historie».

I sistnevnte dukker det opp et kart og en tidslinje. Ved å trekke tidslinjen mot vårt århundre, dukker det opp nye elementer på kartet. Man kan trykke på hver av disse som deretter avdekker relevante fakta og bilder.

Her kan man lære mer om de første menneskene, helleristninger, reindrift, hvordan samene laget noen av de raskeste vikingskipene, noaidien Lars Nilsson som ble brent på bålet for hekseri, internatskoler, demningen av Alta-Kautoekinoelva og mye mer.

Mange oppslag byr på tekst som kan bli opplest, bilder og animasjoner. I tillegg forklares sentrale ord, og det er passe mengde tekst som er fordelt utover ulike segmenter.

Alt i alt er dette en interaktiv og pedagogisk måte å formilde historie på. Barna kan utforske elementer etter eget ønske. Og appen oppleves som gjennomtenkt og fyldig med tanke på hvor mye kunnskap som ligger tilgjengelig her.

Dette inkluderer allmennkunnskap, men også historier til personer som mange kanskje ikke har hørt så mye om ellers. Her blir skiløperen Torkel Persson fremhever, samt Elsa Laula Renberg. I tillegg til en rekke andre historiske personer som har påvirket Sápmi på godt og vondt.

I den andre delen av appen som tar for seg tradisjon, blir man kjent med alt fra joik, språk og naturreligion til båtbygging og samenes åtte årstider.

Her får man bryne seg på et bilde med interaktive elementer som alle åpner egne sider med interessante fakta. Ved å trykke på et himmellegeme kan man lære mer om hvordan elgen Sarvva ble jaget over himmelen hver eneste natt. Eller at Melkeveien heter Lodderáidalas på samisk.

Man kan også snu på et interaktivt hjul for å utforske de åtte årstidene, og hvilke aktiviteter som stod i fokus enten det var beverjakt eller tingmøter og handel. Det finnes til og med en egen oppskrift som lærer barn å flette – duodji (samisk håndverk).

Dette er bare noen av eksemplene, for her er det mye mer å utforske.

Tidsreise Sápmi er en fenomenal app full av skatter å oppdage. Denne er et flott startpunkt for å lære mer om samisk kultur og historie. Appen gir ikke bare en intro på et overfladisk nivå. Tvert imot er kunnskapsgrunnlaget bredt, men ikke overveldende og derfor tilpasset unge brukere.

Appen byr på nydelige bilder og animasjoner. Her ligger det mye godt arbeid i bunn og med fokus på detaljer. Derfor er det minst like interessant å følge bildene som å følge teksten.

Det er lett å bytte mellom språk og knapper for å få teksten opplest. Sistnevnte gjør appen mer tilgjengelig for de som trenger lesestøtte. Appen er også pedagogisk bygget opp. Man følger en trestruktur frem og tilbake og navigasjonen er enkel takket være intuitive knapper og menyer.

Kort fortalt: Denne appen er et utrolig bra konsept som gjør det spennende og lærerikt å utforske samisk kultur og historie.

Alle foto: Ablemagic

Egnethet

Nesen er merket 4+ år i App Store.

Appen har ingen reklame eller kjøpemuligheter.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser