Toca Nature

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Lag ditt eget naturlandskap og lek og lær med dyrene som bor der.

I Toca Nature skal barna utforske naturen.

Man starter med et overblikksbilde av flatmark. Ved å vri på en knapp (globus) kan man rotere hele landskapet og se det fra flere sider. Så kan man med enkle grep plassere ut trær. Ulike sorter tiltrekker seg forskjellige dyr som rådyr, bjørner, rever, fugler og kaniner.

Ved å heve landskapet lager man fjell som legger til rette for ulv, og når man senker landskapet får man daler eller vann som tiltrekker bevere, fisk og andre dyr på jakt etter mat. Det finnes også en funksjon for å hugge ned trær dersom man ønsker å endre på tretypen i et område.

Toca Nature

Format: iOS/Android
Kategori: Kreativitet/spill
Utvikler: Toca Boca AB

Oversiktsbilde er interessant nok i seg selv. Man kan være kreativ og plassere ut et landskap etter det fantasien måtte forestille seg. Det er også en dag- og nattsyklus her. Men den virkelige «magien» skjer når man trykker på forstørrelsesglasset.

Da kan man «zoome» inn på de enkelte områdene og se på dyrene som lever der. De vandrer omkring, svømmer, spiser mat og legger seg til å sove på nattestid. Det går også an å plukke opp mat i naturen og forsøke å mate det til dyrene. Hver art har sine egne preferanser.

Utforskingen er derfor både visuell ved at man kan titte rundt i naturen, men den er også interaktiv ved at man observerer dyrene og kan mate dem.

Det er spennende å se hvordan beveren svømmer i vannet, ulven som krabber opp fjellet og rådyrene som hopper fornøyd avgårde. Dyrene er pent animert, gir fra seg lyder og er stadig i bevegelse  med nye gjøremål.

Navigeringen i appen er også intuitiv. Det er enkle kontrollere for å rotere kameraet (snu på globusen). I tillegg er det minimalt med menyer og tekst. Det betyr at små barn kan få utbytte av appen så lenge de har grunnleggende motorikk for skjermberøring (bør kunne gjøre trykke og drabevegelser).

Ellers er dette en flott app som både barn og foreldre kan sitte sammen med og utforske. Man kan snakke om det dyrene gjør, hva slags mat de liker og forskjellen mellom dyr og naturlandskap.

Utforskingen skjer i et rolig og behagelig tempo som nærmest kan sammenlignes med (men ikke erstatte) en fredfull tur i skogen. Det er ingen tidsgrense og slutten er åpen, så barna kan utforske så lenge de vil. Og blomster, vann, planter og trær kommer til live med fine farger og behagelig bakgrunnsmusikk.

Egnethet

Toca Nature har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Google Play (Android), altså den laveste aldersanbefalingen.

Det er ingen reklame på vegne av tredjepartsutviklere eller muligheter for kjøp i app. Men det er en lenke til apper fra samme utvikler. Lenke til kjøp er låst med enkel foreldrekontroll.

Appen er fri for språk i tekst eller verbal form. Så selv små barn kan fint navigere seg frem i appen. Det er få menyer og knapper å forholde seg til.

Spillet inneholder ikke vold eller dyreangrep. Til og med bjørner og rever går rolig og fornøyd forbi harene som hopper rett forbi.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten