Tower Math

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kjemp for å redde tallene med raske regneferdigheter og strategi.

«Tower defence» er en type sjanger innen spill som krever strategisk tenkning. Her kommer invaderende styrker langs en sti og som spiller må man bygge opp forsvarstårn for å hindre fienden å nå frem til slutten av veien.

Appen Tower Math bygger på samme premiss, men legger til regning innen de fire regneartene: addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og deling.

Tower Math

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: Dan Russell-Pinson

Når man starter appen for første gang oppretter man en profil. Her kan man skrive inn navn og velge en avatar. Det er mulig å ha flere profiler inne i en app. Dermed kan flere i husholdningen bryne seg på å regne mattestykker.

Så velger man en av de fire regneartene som man ønsker å jobbe med. Appen byr ikke på undervisning av hvordan man løser regnestykker. I stedet forer appen stadig nye oppgaver som man må løse.

Historien og konseptet er nokså enkelt:

En ond trollmann har forvandlet tallene om til monstre. Ved å regne kan man bygge tårn som skyter mot og frigjør tallene. Hver fullførte runde gir dermed en gitt antall «gisler» som er blitt frigjort.

Etter hvert som man går videre i spillet fra den ene banen til den neste, øker også vanskelighetsgraden og antallet «fiender».

Vanskelighetsgraden styrer man på sett og vis selv.

Ulike punkter langs stien kan benyttes som byggeplass for nye forsvarstårn. Man kan velge styrken på forsvarstårnene (nivå 1, 2 og 3). Jo høyere nivå, jo vanskeligere er regnestykkene. Samtidig så blir også tårnene man bygger sterkere.

Dermed blir man motivert til å velge mer utfordrende oppgaver.

Barna kan velge å ta de enkleste regnestykkene, men da blir også forsvarstårnet svakere. I tillegg er det en stadig avveining på grunn av tiden. Fiendene kommer raskt, og man må derfor løse regnestykkene så fort som mulig.

Ulempen er jo at barna ikke nødvendigvis får tiden de trenger til å virkelig jobbe med oppgavene. Og det kan være frustrerende. Samtidig, kan det også skape spenning og økt behov for oppmerksomhet og konsentrasjon.

Det finnes også ulike tårn som alle har forskjellige våpen.

Noen har kanoner som gjør skade på et større område, så har man tårn som skyter lyn og sakker fienden og lignende. Her kommer altså strategien inn, og man må forsøke å komplimentere ulike tårn opp mot hverandre – og velge smarte plasseringer. Ulempen er jo at man sjeldent har tid til å virkelig tenke gjennom plasseringene.

I tillegg har man supervåpen som kuler som faller på fienden, og is som man kan bruke til å fryse motstanderne med.

Ved vanskelige regnestykker finnes det også et notatark inne i appen der man kan stille opp stykkene og gjøre utregninger. Ulempen er jo at spillet fortsetter å gå i bakgrunnen, så man må være ganske så kjapp også her.

Tower Math er et stilig spill som låner mange elementer fra spill-sjangeren og gjør det på en god måte. Grafikken er fin, mulighetene for strategiske valg er tilstede og motivasjonen for å bruke appen er høy.

Når det gjelder læring og utvikling av regneferdigheter, er dette først og fremst en app som krever at man er kjapp fremfor gjennomtenkt.

Svar på oppgaver gis som flervalgsvar. Trykker man feil, skjer ikke noe annet enn at man må prøve på nytt igjen med en ny oppgave. Barn kan bli fristet til å bare gjette seg frem, men insentivet er også der til å regne ut fordi man taper dyrebar tid. Bruker man for lang tid, vinner fienden.

Dette er altså ikke en app som nødvendigvis utvikler regneferdighetene til barna. I stedet forer den spillerne med stadig nye oppgaver å gå løs på, som er gitt i en motiverende setting fordi gode svar, gir bedre resultater i spillet.

Egnethet

Tower Math har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Det er lenker til andre apper fra samme utvikler. Utover det er det ingen kjøpemuligheter eller reklame i appen.

Når det gjelder innhold og egnethet så skyter kanoner på tall for å frigjøre dem. Det er positivt at man redder og ikke dreper fienden. Det er ikke noen form for blod eller gørr.

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten