Trall

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Fantastisk app samler mange sang-skatter for barn på ett sted. Alle låtene finnes i egne karaoke-versjoner som gjør det lett å synge med, og er ellers fremført på mesterlig vis av anerkjente artister. Eget abonnement til skole og barnehage.

Det finnes mange apper for å lytte til musikk enten det er Spotify, Youtube eller hva annet det måtte være. Men biblioteker med norske sangskatter er det ikke flust av, heller ikke apper som er spesielt tilrettelagt og tilpasset for barn.

Til det formål har appen Trall blitt til. Og i motsetning til andre musikktjenester, slipper man reklame og overdreven innsamling av personvernopplysninger. I hvert fall ifølge prinsippene som norskutviklede Trall fremhever på egen nettside.

Trall

Format: iOS / Android
Kategori: Musikk
Utvikler: Trall

I praksis fungerer appen som en vanlig musikkspiller, men med noen særegne trekk naturligvis. På hovedsiden finner man forslag til spillelister og sanger fordelt på stiler og temaer som natur, livet, tulle, feire og roe ned.

Men det som er virkelig unikt med appen er artistene, instrumentene og alt arbeidet som ligger bak hver eneste låt. Med navn som Moddi, Marthe Wang, Saleh Mahfoud, Ella Marie Hætta Isaksen, Solistkoret, Frida Ånnevik og flere, er det mange talentfulle artister som kommer til uttrykk.

Og resultatet er absolutt så solid som det kan bli. Hver eneste låt er et sjarmerende sammensurium av lydeffekter, instrumenter og vokaler. «Alle duene» med Kari Svendsen ledsages av barnekor og et lekent preg. Eller «Bæ bæ lille lam» med Sara Aimée Smiseth på piano som gir barnelåten en nydelig variant som ikke er hørt før.

På låtlisten finner man mangt og bredt med klassiske og kjære barnesanger, spirituelle låter fra Sør-Afrika, arabiske sanger, samisk, kvensk, kurdisk og mer. Et imponerende bibliotek som man ellers måtte ha lett lenge etter med andre ord.

Appen inneholder sanger på mer enn 25 språk og mange dialekter.

Her er det titler som vil ta foreldre og lærere tilbake til egen barndom, og sanger som kan inspirere og gi barn og unge nye impulser.

Som musikkspiller ledsages hver låt av et grafisk bakteppe med farger og enkle animasjoner. I tillegg ser man sangteksten og rødfarget tekst som viser hvor man eventuelt skal synge med om man skal følge sangen.

Det er også mulig å justere ned volumet på vokalistene, slik at man enkelt kan høre kun instrumenter og synge med. I tillegg kan man lese korte fakta om hver enkelt sang, og printe ut sangtekst på papir om man ønsker det.

Per nå kan appen lastes ned og 20 sanger er tilgjengelig i gratisversjonen. For å få tilgang til hele sangbiblioteket på noe over 100 sanger, koster det rundt 49 kroner i måneden. Eventuelt kan man øke prisen litt for å gi tilgang til bruk av appen på enda flere enheter om gangen. Merk at det er egne løsninger for bruk av appen i barnehager og skoler.

Alt i alt får man tilgang til mange flotte sanger som er ypperlig fremført av artister. Her er det god kvalitet hele veien i alle ledd.

Trall kan naturligvis ikke konkurrere mot andre, større strømmetjenester når det gjelder utvalg og bredde. Men til kontrast får man en musikk-app som er nøye tilpasset barn og familier, fri for reklame og tilgang til innhold som barn ikke bør se.

Kvalitet over kvantitet med andre ord. Og dette kan definitivt bli et høydepunkt med sanger på barnebursdager, nattasanger, hygge og kos på bilturer, og til bruk i skoler og barnehager.

Alle foto: Trall

Egnethet

Trall er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Appen er enkel å bruke og å navigere seg i, også for barn og unge. Det finnes ingen reklame eller lenker til kjøp. Man må oppgi e-postadresse og opprette et passord for å komme i gang med appen.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser