Whereby – videomøter på nett

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store (16 år i vilkår for privat bruk, men man kan ta kontakt med utvikleren i skolesammenheng). Android (Google)/ iOS (Apple)/Windows.

ANMELDELSE: Lag "møterom" på nett der deltakerne kan bruke chat, videochat og skjermdeling. Whereby er enkelt å bruke, og man behøver ikke å installere programvare for å komme igang.

Whereby er en gratis, norskutviklet kommunikasjonstjeneste med muligheter for deling av video, tekst, tale og skjerm. Konseptet består av at en person oppretter chatterom og deler en lenke som inviterte deltakere kan bruke for å bli med.

De man inviterer behøver hverken å laste ned program/app til PC eller mobiltelefon. Derfor er tjenesten ganske rask å få i gang. I stedet for å bruke nettleseren kan du eventuet laste ned Whereby-appen.

Et annet aspekt ved Whereby er at tjenesten er ganske minimalistisk med tanke på både brukersnitt og utvalg av funksjoner. Altså, det er nok mer enn nok av det man måtte behøve til et videomøte. Men det er ikke overdrevent mye å justere på i menyer heller. Ellers er knappene og layout intuitivt plassert. Så Whereby er overkommelig og tilgjengelig selv for de som er under middels teknisk interesserte.

Whereby – videomøter på nett

Format: iOS(Apple)/Android(Google)/Windows
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Whereby

Det er gratis å opprette konto hos Whereby. Man kan enten bruke en Google-konto for å opprette en bruker, eller så kan man skrive inn en e-postadresse og få tilsendt en innloggingskode for hver nye pålogging.

Ved å kjøpe en abonnementsordning kan man låse opp flere funksjoner:

  • Gratisbruker: Opptil fire personer i møterommet, unike adresselenker til rommet, kryptert kommunikasjon, skjermdeling, private rom, Youtube-deling.
  • «Pro»-bruker: Opptil tolv personer i møterommet, mulighet for å ta videopptak av møtet, mulighet for å ha flere møterom.
  • «Business»-bruker: Opptil femti personer i møterommet, kalenderdeling, eget domene.

Utviklerne har potensielt en egen skolebruker. Det har vi ikke undersøkt. Men i vilkår ber de om at man tar kontakt med dem dersom man skal ha studenter inn i tjenesten.

Det er altså en del restriksjoner om man kun bruker gratisutgaven av Whereby som da kun egner seg for mindre grupper.

Ellers er det nok basisfunksjoner for å komme i kontakt med andre på lik linje med tjenester som Zoom for eksempel. Et «møterom» får adresse: «www.whereby.com/navnpåmøterommetditt». Det betyr at det er enkelt å gå inn på vedkommendes møterom, og så relativt enkelt å finne frem til samme møterom senere.

Den som er møteansvarlig bør allikevel være nøye med å låse rommet slik at ikke fremmede kan dukke opp og kanskje velge et romnavn som er vanskelig å gjette. Når et rom er låst, må inviterte «banke på» og få tillatelse for å slippe inn. Da kan man unngå tilfeller som dette, hvor en naken mann hadde kommet seg inn på en chattegruppe for niåringer.

Ellers er det mulig å skru av mikrofon/kamera for de som ikke ønsker å være synlig i chat.

I tillegg til at man kan se og høre hverandre i videochat, er det også mulig å skrive i en offentlig chat som alle deltakerne har tilgang til. Det kan være en mulighet til å stille spørsmål/komme med innspill til møteansvarlig uten at alle prater i munnen på hverandre samtidig.

Deltakere kan også dele det som er på skjermen deres. For eksempel for å vise frem et word-dokument, en nettside eller for å vise hvordan et program fungerer.

Det finnes også en Youtube-integrasjon for å dele Youtube-klipp med deltakerne.

Ellers har den som starter møte en viss grad av administratorrettigheter som andre ikke har. For eksempel så kan hun:

  • Sette opp en lås slik at andre må få tillatelse til å bli med i møterommet.
  • Skru av lyden til en deltaker.
  • Fjerne en deltaker fra rommet helt.

Vi vil gjøre obs på at hvem som helst som er i rommet kan dele skjerm når som helst (så her kan det dukke opp tilfeller der noen deler noe upassende). Men vanlige deltakere har ikke rettighetene som er nevnt over. Dette har vi kun sjekket på privatutgaven av Whereby. Det er mulig det finnes andre funksjoner/innstillinger i abonnementsutgavene.

For å oppsummere så er Whereby et fint verktøy for å sette opp virtuelle møterom på nett. Tjenesten er både enkel og oversiktlig i bruk.

I og med at nye deltakere ikke må laste ned program/app, eller opprette bruker for å komme igang, er kommunikasjonen oppe og går nokså raskt. Den som oppretter møter har noen administratorrettigheter, men det kunne gjerne ha vært enda flere, noe blant annet Zoom får til.

At hvem som helst kan starte og dele skjerm og Youtube-klipp kan være en ulempe. Det kan så klart skje andre, uønskede hendelser foran kamera utenom dette, men det hadde vært fint med flere begrensninger hos deltakerne.

Whereby er ellers veldig intuitivt å bruke. Funksjoner og symboler for disse er lettforståelig og tilgjengelig. Og man må ikke gjennom tungrodde menyer for å finne frem.

Egnethet

Whereby har fått aldersanbefaling fra 4 år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android). For å bruke Whereby som privatperson må man være 16 år ifølge vilkår. Det kan være egne retningslinjer for skolebruk. I vilkår står det at man skal kontakte utvikleren i sammenheng med skolebruk.

I utgangspunktet er Whereby gratis, men tjenestetilbyder har også ulike abonnementsløsninger. Gratisutgaven er begrenset til maks 4 deltakere. Ved å kjøpe abonnementsløsninger kan man ha flere deltakere til stede og andre funksjoner til hjelp. Se en oversikt her.

Whereby byr på funksjoner for kryptering av samtaler (slik at kun avsender og mottaker får tilgang til chat). Fordelen er da at Whereby og andre aktører ikke kan lytte/lese det som blir delt i chat. Denne funksjonen er aktivert og bakt inn i Whereby som standard. Utvikleren forsøker, ifølge nettvett.no, å lagre minst mulig personopplysninger.

Vi oppfordrer uansett brukere av Whereby sine tjenester til å lese hvordan utvikleren håndterer personvern og data.

I tillegg oppfordrer vi til å bruke de innstillingene som finnes for å hindre at uvedkommende får tilgang. Lås rommene slik at fremmede ikke kan dukke opp i chat og velg et romnavn som er vanskelig å gjette.

Ellers må man ta forbehold med denne type kommunikasjonsplattformer. Som med alle former for apper/tjenester for kommunikasjon, er tjenesten trygg eller utrygg avhengig av hvem man prater med på nett. Mobbing, trakassering, atferd av kriminell og seksuell karakter kan opptre hvor som helst. Det finnes ingen apper/tjenester som er helt trygge. Det kan skje ting  i Whereby som med andre kommunikasjonskanaler.

Den som oppretter et møte bør også være obs på hvor lenke/informasjon om deltakelse blir delt. Dette for å hindre at uvedkommende dukker opp. Legges en slik lenke ut på et offentlig rom, sosiale medier, at noen andre deler den videre og lignende, så kan noe slikt skje. Å låse et rom etter at et bestemt antall deltakere har møtt kan være et av flere hjelpemidler.

Du kan også lese om bruk av videomøter hos nettvett.no.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Liste med anmeldelser av chatteapper og sosiale medier

 

Bli medlem av Barnevakten