Foto: Shutterstock. Ei jente med nettbrett. Ligger på gulvet. En gutt med mobiltelefon i bakgrunnen.

Økende behov for nettvett-undervisning

Barnevakten utvider staben for å ta unna økt etterspørsel fra foreldre og lærere som trenger råd om barn og bruk av digitale medier.

– Det virker som det er noe som skjer i samfunnet vårt akkurat nå som gjør at foreldre og lærere føler de har mistet litt kontrollen over barnas nettbruk. Vi blir nedringt av skoler som ber om råd og hjelp til å sette gode rammer for nettbruk og til å finne gode måter å samarbeide med foreldre, forteller Leif Gunnar Vestbøstad Vik som er daglig leder i Barnevakten.

Foto: Studio 1 fotografene
Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakten.

Gjennom 2018 opplevde Barnevakten en betydelig økning i interessen for nettvett-kurs. Over 400 barnehager og skoler arrangerte egne foredrag om nettvett med besøk fra Barnevakten. Nå i januar og februar har etterspørselen tatt enda mer av, og hvis noen flere ønsker foredrag i løpet av våren, må de hive seg rundt før vi blir fullbooka. Mange skoler har allerede planlagt foredrag for høsten 2019.

– Vi opplever samtidig en kraftig økning i antall søk på nettsidene våre. Bare i januar hadde vi 370.000 sidevisninger. Det er tips om innstillinger på telefoner og nettbrett, anmeldelser av spill samt artikler om aktuelle nettfenomen som er mest populært. Det kan virke som om digitaliseringen i skolen og i samfunnet for øvrig har aktualisert behovet for å hjelpe barna til å bruke nettet på en trygg og bevisst måte, sier Vik.

Utvider med flere foredragsholdere

Nå engasjerer Barnevakten nye foredragsholdere og flere fagfolk over hele landet for å kunne dekke den økende etterspørselen.

– Vårt oppdrag er å gi foreldre og lærere den hjelpen de trenger for å kunne følge opp barnas nettbruk på en god måte. Derfor vil vi i løpet av året tilby alle skoler et medlemskap i Barnevakten der vi hjelper lærerne til å øke og opprettholde en høy kompetanse på nettvett. Skolens ansatte skal da kunne være godt rustet til å samarbeide godt med foreldrene om sosiale medier, aldersgrenser, forebygging av digital mobbing og kriminelle handlinger på nett, sier Vik.

Barnevakten traff 60.000 barn og foreldre i fjor

Statistikken viser et økt engasjement omkring nettvett:

  • Barnevakten traff 54.000 barn og foreldre på foredrag om nettvett i 2017. Dette økte til 60.000 i 2018.
  • Antall sidevisninger på nettsiden barnevakten.no var på 722.400 i 2017. Dette økte til 2.368.000 sidevisninger i 2018.
  • Antall brukere av weben har ligget på rundt 35.000 hver januar de siste tre årene. I januar i 2019 var det 79.000 brukere. Antall sidevisninger for januar økte fra 83.000 i fjor til 370.000 i år (2019).