Minister ble oppdatert på Ung på nett-prosjektet

Kunnskapsministeren tok imot Barnevakten på sitt kontor og fikk se at Ung på nett-prosjektet bidrar til økt trivsel på nett på over 150 ungdomsskoler. Ung på nett har eksistert i tre år og er gratis for skolene å ta i bruk. Nå vil Barnevakten utvikle tiltaket videre.

Det var etter pandemien i 2022 at Barnevakten etablerte Ung på nett, som et eget prosjekt for å forebygge nettmobbing, hatprat og kriminalitet på nett i ungdomstrinnet. Arsrapport-2024-UPN_0.1 (PDF).

Utdanningsdirektoratet, Bufdir, Landsgruppen for helsesykepleiere, Foreldreutvalget for grunnopplæringen og Bergen kommune har vært Barnevaktens samarbeidspartnere i prosjektet.  Ung på nett inneholder fire ulike verktøy som skolene kan bruke, enten hver for seg eller i en større pakke: UPN kveldsskole, UPN gamingkveld, UPN lærerkurs og UPN læringsressurser.

Dette har Ung på nett oppnådd fra oppstarten i 2022 og fram til utgangen av 2024:

  • 150 ungdomsskoler har tatt i bruk Ung på nett kveldsskole, gamingkveld og lærerkurs.
  • Kveldsskoler med elever og foreldre sammen er mest populært.
  • 20.000 elever, lærere og foreldre har deltatt fysisk på kveldsskole, gamingkveld eller lærerkurs.
  • 100.000 elever er nådd med en eller flere læringsressurser i klasserommet.
  • 10.000 lærere har brukt portalen i UPN for å finne egnede læringsressurser om nettmobbing og hatprat og kriminalitet på nett.
  • Tiktok, Meta, Snapchat, Google, Roblox og Fortnite har blitt utfordret av innspill fra Ung på nett til å endre teknologien for å bidra til å forebygge nettmobbing og hatprat blant unge brukere.
  • EUs lovgiving om barn og mediebruk (DSA) påvirkes av norske unge brukere og deres behov for beskyttelse.

6. mars 2025 var Kjellaug Tonheim Tønnesen (faglig leder i Barnevakten) og Leif Gunnar Vestbøstad Vik (daglig leder i Barnevakten) på kontoret til kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i Oslo og overleverte rapporten for de tre første oppstartsårene i Ung på nett.


– Det er en økende utfordring med nettmobbing og hatefulle ytringer blant ungdom i Norge. Derfor trengs Ung på nett mer enn noen gang, sier Vik. Ved å lytte til ungdommenes erfaringer og opplevelser med nettbruk, kan vi voksne sette gode og trygge rammer både i familien og gjennom nasjonale lover og reguleringer, sier Vik (bildet over).

Kari Nessa Nordtun lyttet til presentasjonen fra Barnevakten og uttrykte behovet for at Ung på nett fortsetter å tilby gode forebyggende tiltak der både foreldre og elever er involvert.

Bilde øverst, foto: Marte Heggelund

Bildet under viser en Ung på nett-samling:

Foto: Jarle Åsland, Stavanger Aftenblad

(Foto: Jarle Åsland, Stavanger Aftenblad)