Foto: Barnevakten / Shutterstock

Deep web og dark web – hva er det?

Det hender Barnevakten får spørsmål om deep web og dark web, eller det dype nettet og det mørke nettet. Her er en kort forklaring.

Det du kan søke deg frem til på internett, er bare en bitte liten del av alt som finnes der. Det som ligger åpent for alle, er aviser, blogger, butikker og lignende. Men skjult foregår det kriminalitet.

Hva kan Google finne?

Googles systemer besøker nettsteder og indekserer dem slik at de blir kjappe å søke frem. Men Google kan bare besøke nettsider som det fra før av er en lenke til.

Google kan for eksempel besøke Barnevaktens hjemmeside, og fra den går det lenker til de fleste av artiklene som Barnevakten har skrevet, dermed makter Google å besøke også dem. I våre artikler er det også her og der lenker til eksterne sider som for eksempel aviser, og da kan Googles digitale roboter løpe videre ved hjelp av de lenkene og finne helt andre nettsteder å boltre seg i. Slik fortsetter Google sin ferd over nettet.

Men hvis et nettsted ikke har lenket videre til en av sine sider, eller ikke sagt fra til Google at nettsiden finnes, da klarer ikke Google å finne den siden. Og da klarer heller ikke du å søke deg frem til den. Det er kun hvis du kjenner nettadressen, for eksempel at du har fått den tilsendt på e-post, at du kan få sett siden.

Du kan altså noen ganger få tilgang til sider eller servere som Google og andre søkemotorer ikke kjenner til. Det kan for eksempel være at din venn har bilder liggende i en mappe i skyen og så deler vennen nettadressen med deg i en e-post.

Deep web

Veldig mye av det som ligger på nettet er altså ikke tilgjengelig for hvem som helst, dette kalles deep web, eller dypnettet på norsk.

Å være usynlig for søkemotorene behøver ikke å være noe muffens, det er for eksempel snakk om feriebilder, salgskontrakter eller en kundedatabase som en bedrift har gitt selgerne sine adgang til.

Dark web

Men på denne usynlige delen av nettet finnes også lyssky virksomhet med kriminalitet, dette kalles dark web, eller det mørke internettet på norsk. På dark web finnes også personer som er nødt til å være totalt anonyme for å kunne fortelle hvor ille det er i diktaturet de bor i eller for å varsle om underslag i bedriften man er ansatt i.

Hvordan bli anonym på nettet

Skal du være anonym på nettet, holder det ikke å velge «anonym lesing» i nettleseren. En slik funksjon sletter kun historikken i datamaskinen som du bruker, ute på nettet legger du fremdeles igjen spor. Skal du være helt anonym, må du i tillegg koble deg opp mot en server som gir deg et nytt IP-nummer. Kanskje har du en slik funksjon i nettleseren, se etter bokstavene VPN.

Men selv om du har koblet deg til en VPN-server, kan det hende noen fanger opp hva du skriver, dermed er du ikke helt anonym likevel. Og for å bli enda mer anonym, bør meldingene dine bli kryptert. Et eksempel på et slikt system som gjør deg helt anonym, kalles Tor, den fungerer som en nettleser.

Kriminelle er på dark web

Dark web er ikke et bestemt nettsted, men er en betegnelse for dem som opererer anonymt og kryptert. Kriminelle kan benytte dark web til å planlegge ran, dele piratkopierte filmer eller stjålne passord eller selge narkotika.

Det er ikke kriminelt i seg selv å opptre anonymt og kryptert. Når du har videosamtale med barnet ditt, er selve samtalen ganske sikkert kryptert, samtidig som det kanskje ligger spor i appen om at du har hatt en samtale og nettselskapet har notert at du har brukt data.

Lær barna hvordan de kan opptre trygt på nettet

Barn bør få en forståelse av at jo åpnere og større et nettsted er, desto viktigere er det å tenke seg om hva man deler der. Å dele alle feriebildene på en åpen nettside er noe ganske annet enn å gi en venn direktelenken til feriebildene i skyen.

Man skal ikke bare ta vare på barnet, men også de voksne som kanskje ikke ønsker å bli delt når de pusser tennene. Det er ikke helt uvanlig at barn filmer både søsken, foreldrene og den rotete kjellerstuen, og deler med andre uten at foreldrene vet det. Gode delevaner er til det beste for hele familien.

Ved å forstå forskjellen på det åpne nettet og det dype nettet kan man begrense delingen som handler om privatlivet. Ved å lære nettvett som barn, kan man også ta med seg gode vaner inn i arbeidslivet slik at ikke andres personopplysninger eller kanskje firmahemmeligheter kommer på avveie.

Les også

Artikler om sikkerhetsinnstillinger

Artikler om nettovergrep

 

Bli medlem av Barnevakten