Foto: Shutterstock

De beste i dataspill er i fysisk god form

Synes du barna spiller for mye foran skjermen? Fortell dem at de beste gamerne i verden trener fysisk og spiser sunt. E-sport er et yrke for de beste.

Poden sitter fastklemt til skjermen, engasjert og kjemper som om livet står på spill for å vinne «runden» i Fortnite. En «kill», to, tre – et jubelrop på samme nivå som en heiende tilskuer på en fotballkamp.

Kan dataspill sammenlignes med sport? Er ikke idrett noe som drives utendørs i frisk luft og der kroppen blir utfordret fysisk?

– E-sport handler om dataspill i en konkurranseform som er organisert og strukturert. For at dataspill skal være sport, er det krav til at ferdigheter skal være involvert, det skal være et likt utgangspunkt for alle som deltar og det skal være mennesker som spiller mot mennesker, sier Kim Erik Aanes som er lærer ved e-sportlinjen på Vefsn folkehøgskole Toppen i Mosjøen.

Kim Erik Aanes er lærer ved e-sportlinjen på Vefsn folkehøgskole Toppen i Mosjøen

Aanes forteller at e-sport er i vekst her til lands selv om det ikke går like fort som i nabolandene. Telenorligaen er den største her til lands og har så mange som 730 lag og 4300 spillere. Det dukker også opp flere konkurranser verden over med betydelige pengepremier.

E-sport begynner å bli mer anerkjent. OL diskuterer for eksempel å innlemme dataspill og Norges Fotballforbund har startet landslag i fotballspillet FIFA og PES. Ser man på de store fotballagene ellers i Europa, er det mange klubber som investerer tungt i e-sport og egne lag i fotballspillet FIFA. Manchester United var for eksempel i en omfattende budrunde for å skaffe seg en dyktig e-sportutøver, sier Aanes.

Kort om e-sport

  • E-sport er dataspill i konkurranseformat.
  • Kjente spill innenfor miljøet er blant annet LOL (League of legends), FIFA, NBA, Fortnite, Overwatch CS: GO, DOTA 2, PUBG (Player Unknown Battlegrounds).
  • Den største ligaen her til lands er Telenorligaen.
  • Som publikum kan man følge e-sport blant annet på sidene til Gamer.no sine sider, TV2 Sumo YouTube og Twitch.
  • Det har også blitt et kommersielt marked med bedrifter som sponser turneringer og lag blant annet fordi e-sport tiltrekker seg millioner av seere over hele verden.

Krever mer enn bare potetgull og cola for å bli god

– Det finnes mange myter om dataspill. En av dem er at det enkelt å bli god i dataspill. Å pøse på med brus, sitte oppe om natta i et mørkt rom og spille veldig mye holder ikke i lengden. E-sportutøvere må ta vare på kroppen akkurat som andre idrettsutøvere. For å prestere i noe krevende, sier det seg selv at kroppen må være i form. Riktig kosthold, regelmessig trening og søvn er derfor viktig. Jeg jobber sammen med flere internasjonale klubber og har ennå til gode å finne en spillerkontrakt som ikke krever fysisk trening flere ganger i uken. Ser man på utøvere på toppnivå som spiller slike strategispill, så utfører de mellom åtte og ti handlinger i sekundet. Hjernen og kroppen må derfor være klar og så forberedt som mulig, forklarer Aanes.

Å være en del av et lag gir også rom for å utvikle viktige ferdigheter, påpeker Aanes. Og ufin oppførsel er det nulltoleranse for når man spiller i konkurranser. Klubbene har ofte egne spillkontrakter som setter foten ned for dårlig oppførsel.

– De som driver med denne type lagspill, må samarbeide. Det finnes forskning som viser at dette fører til gode kommunikative ferdigheter. Man må planlegge og legge taktikk sammen og finne ut av avgjørelser i farten. I tillegg må spillerne mestre å løse situasjoner hvor det oppstår konflikter og uenigheter mellom lagmedlemmene. De må finne løsninger fordi de skal jo spille sammen fremover. Det er dessuten en myte at de som driver på med e-sport på profesjonelt nivå dropper ut av skolen. Faktisk er det mange av disse som har god statistikk på å fullføre høyere utdanning. Men her må man skille mellom ungdom som spiller mye og ungdom som spiller med e-sport i øyemed. Sistnevnte må ha stor selvdisiplin, sier Aanes.

Råd til foreldre med barn som spiller – engasjer deg!

Aanes har selv konkurrert i e-sport både nasjonalt og internasjonalt. Han har også vær trener og manager for lag som har blitt norgesmestere og vunnet europeiske turneringer. Nå står han på sidelinjen som lærer på e-sportlinja og veileder lag både i Europa og her til lands. Det har gitt noen verdifulle erfaringer som han vil dele med foreldre.

– Dersom barnet ditt drømmer om å spille dataspill på profesjonelt nivå, så er det flere ting du kan gjøre for å støtte opp om det. For det første er det viktig at barn får innlemmet sunne vaner tidlig. Tenk «kosthold, søvn og trening». Vit at de som gjør det godt i konkurranser er ofte de som har fått støtte hjemmefra. Å bli sett av en forelder eller en søsken har derfor stor betydning. Klarer du å få det opp som tema ved middagsbordet? Hør med poden om hvordan det har gått i spillet. De opplever mye motgang og må tåle mange tap for å bli god. Da er det godt å ha noen å prate med, sier Aanes.

Mange fordommer lever også i beste velgående når det gjelder dataspill, sier Aanes. Heldigvis er fremveksten av e-sport som egne studieretninger på videregående- og folkehøgskoler med på å demme opp for det. I tillegg til at anerkjente idrettsaktører også favner om e-sport.

– Men mediene skriver dessverre ofte om gaming i negative sammenhenger. Det er en del bekymringer omkring fenomenet som henger igjen i samfunnet. I en TED X-talk jeg hadde snakket jeg om dette og noen av foreldrene i salen følte seg truffet. Det er enklere å følge opp poden på fotball- eller håndballtrening fordi man skjønner hva det dreier seg om. Dataspill er mer ukjent for oss og det er lett å glemme barna og heller la dem sitte å spille for seg selv. Samtidig elsker barn at vi involverer oss og ser på når de spiller. Som forelder må man derfor engasjere seg og tåle å stå i en situasjon der man ikke skjønner så mye av det som skjer på skjermen. Setter man av litt tid til dette, så vil en ny verden åpne seg både for oss og barna, sier Aanes.