
Er spillnettsiden Poki trygg for barn å bruke?
Flere foreldre har tatt kontakt med Barnevakten for å høre om spillnettsiden Poki. Her får du tips og råd om bruk av siden.
Nettsider som samler mange småspill som kan kjøres direkte i nettleser har eksistert i mange år. Fordelen er at man slipper å installere apper og programmer, og man får lynkjapp tilgang til spillene.
Poki er intet unntak og kan minne litt om Roblox, men uten noe som helst krav om innlogging. I stedet kan man saumfare et stort bibliotek med spill basert på kategorier og sjangre som skytespill, bilspill, labyrint spillog så videre.
Utviklerne holder til i Amsterdam, Nederland. Og de tilbyr også offisielle versjoner av populære mobilspill som Subway Surfers og Temple Run 2.
Men allerede er det noe du bør være obs på:
- Utviklerne har satt som krav at brukerne må være over 16 år for å være på Poki. Dette står i brukervilkårene. Altså er det en 16-årsgrense for Poki.
- Alle som er yngre, henvises til Poki Kids. Som er laget av samme utvikler og som byr på et mindre utvalg med spill.
- Nettsiden er gratis å bruke, men inneholder reklame. Og man kan se enda mer reklame for å låse opp fordeler og kosmetiske goder i visse spill.
- Noen av spillene inneholder vold og skyting. I tillegg til at man kan spille med andre på nett.
- Poki lager ikke alle spillene selv, men tilrettelegger for at andre utviklere kan publisere spill på nettsiden deres.
Fra labyrintspill til skytespill
Det finnes mange spill å velge fra på nettsiden. Her er det både milde varianter, men også relativt, realistiske skytespill. Ettersom aldersgrensen i vilkår er satt til 16 år, må man regne med at innholdet kan være rettet også mot eldre barn/ungdom.
Samtidig er det ingen måte å vurdere innholdet i hvert enkelt spill.
Under ser man et eksempel på et skytespill. Dette konkrete spillet inneholder ikke blod, men bruk av skytevåpen og lik som blir liggende igjen på bakken en stund. Man kan også bruke kniv og diverse håndgranater.
Grafikken er ikke veldig realistisk, men man kan åpenbart reagere på tematikken.
Det er også skytespill som inneholder blod og med mulighet for å skyte av kroppsdeler.
Reklame som valuta
De fleste spillene på nettsiden starter med en reklamesnutt som man må se på. I tillegg er noen av spillene bygget opp slik at man kan få hjelpemidler og goder mot å se enda mer reklame. På det vis kan barn ende opp i løkker der de ser mye reklame.
Det finnes også egne spillkategorier for simulatorer og læringsspill. Men kvaliteten på disse er ymse og det varierer hvor pedagogiske eller lærerike de faktisk er. Noen av spillene byr på ordtrening, logisk tenking og deduksjon.
Under ser man også et eksempel på hvordan reklame blir koblet til tematikken i spillet (romantikk). Og hvor man kan bli lenket videre til datingsider.
Konklusjon
Poki har altså 16-årsgrense ifølge vilkår. Nettsiden er ikke særlig utviklet eller tilrettelagt for barns bruk. Blant annet er det ingen aldersinndeling på spill, beskrivelse av spillinnhold eller egnethet og det er en del reklame som ikke egner seg for barn.
Les også
- Vår anmeldelse av Roblox med tips og råd
- Barnevaktens anmeldelser av spill, film og apper