Roblox

App med anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og 12+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple)/Windows/Xbox One.

ANMELDELSE: Roblox er en plattform som gir tilgang til tusenvis av spill og et sted der barn og unge kan chatte og være med venner.

Utgitt i 2006 kan Roblox sammenlignes med Netflix eller YouTube – men for spill! Her kan barn og unge logge seg på og få tilgang til tusenvis av «gratis» spill som andre brukere og profesjonelle spillutviklere har laget.

I tillegg er det mulig å lage sine egne spill helt fra bunnen av (og i teorien tjene penger på det).

Roblox

Format: iOS/Android/Windows/Xbox One
Kategori: Spill
Utvikler: Roblox Corporation

Dersom man velger å lage sitt eget spill, kan man også lære mer om design og hva som må til for å utvikle et velfungerende spill. Andre brukere kan også gi sin bedømmelse når du er ferdig med å publisere verket ditt.

Roblox er også populært her til lands, og blant 9-10-åringer spiller 37 prosent av gutter og hele 66 prosent av jenter Roblox (Barn og Medier: 2020). På verdensbasis logger 120 millioner seg på plattformen hver måned.

Det er kanskje ikke så rart at mange blir trukket mot konseptet. Med mer enn to millioner på verdensbasis som lager spill til Roblox-universet er det alltid noe nytt å finne her.

Og fordi både privatpersoner og ikke bare profesjonelle lager spill, er det mye kreativitet og originale ideer i omløp som kanskje ikke slipper til med større spillselskap som har trangere prioriteringer.

Dette blir også et samfunn der brukerne bygger på hverandres ideer og kreativitet – slik at det stadig skapes noe nytt som er inspirert av andre.

I Roblox er det derfor alltid noe å finne for alle og enhver sin smak. Her finnes det nemlig tusenvis av spill innen mange sjangre:

Kjør bil, spill fotball, jobb i en restaurant, lever pizzaer, røm fra et fengsel, adopter et kjæledyr, røm fra zombier, spill skytespill eller lek gjemsel. Mange av spillene som blir utgitt her er inspirert av mer kjente titler på markedet. Og det er definitivt mye kreativitet i omløp.

Det andre har utviklet kan så klart være preget av designfeil og ulike utfordringer. Men tittelbiblioteket rangerer også «de mest anbefalte» og «populære» spill. Så her luker man ut noe av det som ikke helt holder mål.

I tillegg til å være spill, er Roblox også en sosial møteplass.

Man kan spille sammen med venner, og man kan ha kontaktlister på samme måter som i andre nettbaserte spill/sosiale medier. Det er mulig å snakke sammen inne på denne plattformen via chat for eksempel, og man kan bli med inn i hverandres spill.

Det er også et pluss at spillet finnes til mange ulike typer spillmaskiner (mobil, konsoll og PC) og det er mulig å spille på tvers av konsollene. En som har iPad kan spille med en som har PC for eksempel – såkalt «cross-play».

Grafikken minner delvis om Minecraft og er nokså enkel, og kanskje av den grunn innbydende for barn. Men det betyr ikke at det kun finnes «barnslige» spill. Universet byr på mildere titler der man skal adoptere kjæledyr eller leke gjemsel, men også skrekk- og skytespill.

Egnethet

Roblox har fått aldersanbefaling fra 12+ år i App Store (iOS) og 7 år av PEGI i Google Play (Android) og til Xbox One.

I App Store (Apple) begrunnes anbefalt alder med at spillet kan inneholde sjelden, mild/realistisk vold og sjelden mild/tegneserie eller fantasivold.

PEGI begrunner i sin vurdering at Roblox kan inneholde tematikk med frykt og mild vold.

Vi vil gjøre obs på at Roblox ikke er ett spill, men heller en plattform med tilgang til mange spill. Pendelen her går fra milde alternativer til litt «tøffere» varianter. Men allikevel har Roblox begrensninger for hva slags type spill som kan publiseres på deres plattform:

For eksempel så har ikke utviklere lov til å lage spill som bygger på nakenhet, seksuelt innhold, veldig voldelig innhold, mobbing, trakassering, banning osv. Dersom man oppdager denne type innhold, kan man rapportere dette til Roblox direkte.

Dessuten er det begrensninger for hvor realistiske spillene i Roblox kan se ut – på grunn av spillmotoren som preges av tegneseriegrafikk.

Oppgi barnets ekte alder ved registrering

Vi anbefaler å oppgi barnets ekte alder (i hvert fall omtrentlig fødselsdato) i registreringen av en konto på Roblox. Barn under tretten år, får strengere innstillinger for hvem som kan kontakte dem, hvilke spill som blir tilgjengelige (luker bort spill som er ment for tretten år og opp).

Det er dessuten mulig for foreldre å legge inn deres e-postadresse slik at barna ikke behøver å legge inn denne type informasjon.

Inne på innstillinger finnes det nyttige funksjoner/foreldrekontroll:

Huker man av på «Account Restrictions» så vil barna kun få tilgang til utvalgt innhold på plattformen (spill som Roblox har valgt ut), og personverninnstillingene vil være på det strengeste.

Disse innstillingene kan også låses med en PIN-kode slik at barna ikke kan endre på disse i etterkant.

Man kan også skru på totrinnsverifisering som gjør at det skal mer til for at noen andre kan «kuppe» barnets brukerkonto.

Man kan også endre personverninnstillingene selv. Merk at en brukerkonto for noen under tretten år, har strengere (og dermed sikrere) handlingsrom enn en brukerkonto for noen over tretten år.

Juster hvem som kan sende direktemeldinger (alle/venner/ingen), hvem som kan chatte (alle/venner/ingen) – eller skru av chat helt.

Begrens hvem som kan bli med i spillet ditt når du er inne på Roblox (alle/venner/brukere du følger) og hvem som kan se gjenstandene du har.

Så er det mulig å rapportere og blokkere brukere, innhold og meldinger inne på Roblox. Gjør barna obs på disse mulighetene. Inne på profilen til en bruker er det mulig å rapportere brukeren, blokkere den eller fjerne vedkommende fra vennelista. Man bør også snakke med barna om misbruk av disse mulighetene, for eksempel dersom noen i klassen eller vennegruppa blir ekskludert/fjernet fra vennelister med hensikt å utestenge/ekskludere.

Spill har også en «report»-knapp på forsiden til spillet.

Generelt bør foreldre vær obs på at det kan oppstå utfordringer i chat/kontakt med fremmede og lignende.

Vær obs på kjøp-i-spill

Den eneste måten Roblox Corporation kan overleve på, er om de tjener penger. I 2019 tjente utviklere i nettsamfunnet over 100 millioner dollar med en solid økning fra året før. Også får jo Roblox Corporation en god andel av handelen.

Mange spill i Roblox-universet er bygget opp slik at man får «smake litt» på spillet. Så er det mulig å kjøpe fordeler, enten kosmetiske eller rett og slett noe som gir et overtak i spillet slik at det blir lettere å vinne.

Klart barn kan bli fristet til å bruke ekte penger for å få et fortrinn eller for å se kule ut i spill, og de kan bli fristet når de ser at vennene har stilige ting i spillene som de selv ikke har.

Mange barn og unge handler i spill og så mange som 58 prosent av 9 – 18-åringer har kjøpt noe med ekte penger i spill, enten selv eller ved at foreldrene har kjøpt noe for dem (Barn og Medier: 2020).

Man bør ha klare avtaler med barna på forhånd om hvor mye de skal få bruke på spill i uken, måneden osv. Skal det gå av lommepengene, hva med andre ting barna har lyst på? Her bør man fastsette sum og bruksformål i forkant.

Innstillinger for å hindre kjøp uten foreldres tillatelse på mobil/PC er også lurt og at foreldre har passordmur slik at barna ikke handler uten lov. Dette kan gjøres på den enkelte spillkonsoll/mobiltelefon/nettbrett.

Man bør også snakke med barna om det å ta imot gjenstander i spillet fra fremmede. Og omvendt, så er det mulig å bytte/selge gjenstander med andre i Roblox. Her er det brukthandel-mentaliteten som gjelder: Ikke gi fra deg noe i spillet før du har tatt imot betaling, og ikke gå inn på andre nettsider utenfor Roblox i håp om å få gratis Robux (spillets egen valuta for kjøp og salg).

Dette sier Roblox selv:

– Ikke gå med på avtaler om kjøp og salg av gjenstander i spillet utenom Roblox-systemet. Bruk de offisielle kanalene i spillet for kjøp og salg.

– Ikke gå med på kjøp og salg av brukerkontoer. Altså, ikke betal for andre sine brukerkontoer i bytte mot deres innlogging og passord-detaljer.

– Ikke gå med på å «låne» bort gjenstandene dine i spillet til andre, i tilfelle du ikke får de igjen

– Ikke gå med på at andre ber om å få tingen først, så skal de betale deg etterpå

– Ikke gå med på at andre skal selge tingene dine i spillet for deg

Les mer om bytte og handel i Roblox her.

Les også foreldreguiden fra utviklerne.

Testet på iOS

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert og er oppdatert senere.)

Bli medlem av Barnevakten