Roblox

iOS/Android/Windows/Xbox One, foreldreveiledning anbefales

Delta i tusenvis av brukergenererte spill, eller bruk fantasien og lag ditt eget spill helt fra bunnen av. Roblox byr på utforsking og deltakelse i et engasjert nettsamfunn, men maser også stadig om kjøp i app og spill. Foreldreveiledning anbefales.

Roblox er en digital lekekasse som finnes til smarttelefoner, nettbrett, konsoll og PC. Her kan man spille spill som tusenvis av andre har laget, eller man kan lage sine egne spill fra bunnen av.

Det betyr at man stadig vil finne nytt og kreativt innhold, i og med at et så høyt antall brukere legger fantasien til grunn for å lage spillene de drømmer om. For de som er i den andre enden som konsumenter, vil det alltid være mulig å finne nye titler som er utfordrende, givende og gøyale å teste ut.

Overlev så lenge som mulig i et katastrofeområde, lag kloner av deg selv helt til du vinner, delta i en hinderløype, lek sisten, eller krig helt til du står igjen som vinner – det finnes utallige måter å spille Roblox på.

Se for eksempel denne videoen på YouTube av en bruker som har rangert de «10 beste spillene» han liker.

Grafikken minner delvis om Minecraft og er nokså enkel, og kanskje av den grunn innbydende for barn. Det er en god grunn til at Roblox har blitt så populært blant mange her til lands og internasjonalt. Utviklerne skryter blant annet av å ha over 55 millioner spillere over hele verden.

Og Roblox er definitivt en sosial opplevelse. Først lager man sin egen avatar, og kan skreddersy og velge kjønn og kjøpe nye klær. Så logger man seg på nett og møter andre spillere fra hele kloden.

Her kan man chatte med venner, eller opprette nye kontakter etter hvert som man treffer nye spillere. Dersom man velger å lage sitt eget spill, kan man også lære mer om design og hva som må til for å utvikle et velfungerende spill. Andre brukere kan også gi sin bedømmelse når du er ferdig med å publisere verket ditt.

I starten er det kanskje lurt å begynne som spiller og utforske havet av kreasjoner som andre har laget. Da finner man forhåpentligvis  inspirasjon til å lage noe som er sitt eget. På den måten er Roblox også en prosess med utforsking, læring og mestring, etter hvert som man prøver og feiler og får nye impulser til egne spill.

Men siden dette er en prosess, er det ikke bare kvalitet man møter på i den store verden av spill. Det andre har laget kan være preget av designfeil og ulike utfordringer. Men tittelbiblioteket rangerer også «de mest anbefalte» og «populære» spill. Så her luker man ut noe av det som ikke helt holder mål.

Man kan også bryne seg på mange sjangre i Roblox. Rollespill, krig, overlevelse, billøp, simulator, administrasjon, førstepersonsskytespill, Pokemon – ja, Roblox har potensielt alt mulig i det stadig økende biblioteket med spill. Så her er det noe for hver sin smak.

Selv om Roblox i utgangspunktet er gratis å spille, er det også stadige insentiver til å kjøpe gjenstander og lignende for ekte penger.

Roblox

Format: iOS/Android/Windows/Xbox One
Kategori: Spill
Utvikler: Roblox Corporation

Egnethet

Roblox har fått PG-klassifisering i Play Store (Android) og 12+ år i App Store (iOS). På Xbox One har Roblox fått PEGI-merkingen 7 år.

At spill får PG-klassifisering, betyr at foreldreveiledning anbefales. Dette gjelder spill der innholdet ikke alltid kan klareres på forhånd, og i og med at spillene i Roblox i stor grad er brukergenerert, er det ikke like enkelt å vite hva slags innhold barna potensielt kan støte på.

Det betyr ikke nødvendigvis at Roblox ikke er egnet for barn, men det betyr at foreldre bør være engasjert og i dialog med barna hvis de skal spille Roblox. Og at det kan være innhold i noen av spillene som ikke egner seg for yngre barn.

Roblox har en enkel grafikk full av piksler. Dette minner altså om Minecraft, selv om de to spillene ikke bør sammenliknes i for stor grad. Minecraft har et innhold som i større grad er låst av utvikleren, og inneholder heller ikke insentiver om kjøp i app på samme måte.

Verdenene man møter på i Roblox kan være preget av fargerike landskap, og all slags fantasifulle uttrykk. Så selv om grafikken er enkel, er den ikke nødvendigvis kjedelig av den grunn.

Man vil også finne elementer av vold med alt fra sverdkamp, ninjastjerner, brann, katastrofer, monstre og mer.

Det finnes også spill i Roblox som faller innen skytespill-sjangeren med tilhørende våpen, blod, knivstikking, krig mellom ulike lag og så videre. Og det finnes flere spill med skrekk som tema og som kan være skumle for barn, for eksempel overlevelsesmodus der spillere blir jaktet på av en morder eller et monster.

Roblox har også en egen valuta som kalles «Robux» som kan kjøpes for ekte penger. Blant annet vil man i mange brukergenererte spill få mulighet til å kjøpe utstyr, hjelpemidler, våpen og lignende for robux. Man kan også kjøpe nye klær og lignende til spillavataren for robux. Som spillutvikler vil man tjene en andel av det andre spillere legger igjen eller kjøper i spillet ditt. Denne form for robux kan visstnok byttes ut i ekte penger.

Det finnes ingen nedre grense for å opprette en konto i Roblox. Foreldre kan allikevel koble sin epost mot barnets konto hvis barna er under tretten år. Da kan man blant annet sette opp en PIN-kode på barnets konto for å sette opp ulike begrensninger. Dette gjør man etter at kontoen er laget ved å gå inn på denne siden her. Da kan man sette opp begrensninger for hvem som kan legge barnets bruker til i vennelister, hvem barnet kan chatte med, stenge  tilgang til offentlig chat, at kun moderert innhold er tilgjengelig i listen over spill (13 års-grense på spill) og lignende.

Det er lurt å være i dialog med barna om hvilke typer spill de skal få lov til å spille, avhengig av alder og modenhet.

Roblox har også et omfattende system for å rapportere spillere for ufin oppførsel, eller trakassering. Ufint språk (hovedsaklig engelske banneord) blir også filtrert bort i chat. Men disse ordene kan også omgås ved å være litt kreativ når man skriver, for eksempel ved å bytte ut enkeltbokstaver.

Det er også flere begrensninger på kontoer som er opprettet for barn under tretten år, kontra kontoer for brukere over tretten år.

Merk at visse spill ikke fungerer på mobil og nettbrett, kun PC.

Les gjerne foreldreguiden fra utviklerne.

Testet på iOS

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten