Foto: Colourbox

Favorittkjendisen til barnet ditt eller en mulig svindler?

Hvis man søker etter kjente personer på sosiale medier, så dukker det gjerne opp flere alternativer som alle virker troverdige. Bjarte Malmedal, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, gir råd for hvordan barn og foreldre kan skille ut falske profiler.

Fiktive profiler er et gjennomgående problem på sosiale medier, sier Malmedal. Til tross for en stor opprydding fra aktører som Facebook, fortsetter de falske profilene å dukke opp. I mange tilfeller handler det om svindel for å lure til seg penger.

Da brukes det gjerne profilbilder fra kjente personer, eller noen som man har tillit til, for eksempel tjenestemenn innen politi og militæret.

Foto: NorSIS
Bjarte Malmedal, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring. (Foto: NorSIS)

– Ofte vil en falsk profilside forsøke å sende brukeren videre til svindelsider. Her kan man bli lokket til å melde seg på abonnementssvindel, for eksempel der det koster fem kroner for å motta første SMS, og hvor påfølgende meldinger koster hundrevis av kroner. Barn kan også bli rammet av slik svindel. De tror at det er den reelle kjendisen som ber dem om å gå til ulike nettsteder eller installere skadelig programvare. Det er lett å bli lurt når man har tillit til at personen i den andre enden er ekte, sier Malmedal.

Ulike kjendisprofiler kan fremstå med navn og bilde av personen, noe som gjør det enda vanskeligere å oppdage de falske profilene. Men det finnes allikevel noen ting man kan se etter for å vurdere om en profil er ekte.

– Dersom profilen er ekte, så er den gjerne verifisert. Dette er mer vanlig for kjente personer enn ordinære brukere. Da dukker det opp en hake eller et tegn ved personens navn eller bilde. Stadig flere nettsteder og sosiale medier tilbyr verifisering av brukerkontoer, inkludert Instagram, Facebook og Twitter. Da har brukeren vært gjennom en omfattende prosess for å få kontoen verifisert hvor de må gjøre rede for egen identitet. Dette skjer for eksempel ved å sende inn en kopi av førerkortet sitt til nettstedet, sier Malmedal.

Vurder profilen

Man kan også se på innholdet i profilen og vurdere om den virker troverdig, sier Malmedal. Dette er ikke alltid like enkelt for barn, så her må de voksne hjelpe dem med å vurdere om profilen virker ekte.

– Det første man bør se på er den delen av kontoen hvor brukeren beskriver hvem han eller hun er. Virker det troverdig? Stemmer opplysningene om kjendisen med det du vet fra virkeligheten? Denne delen bør være fyldig og korrekt skrevet. Det er vanskelig for en tilfeldig person å lage en slik side på en troverdig og god måte, sier Malmedal.

I tillegg kan man se på hva brukeren har publisert og vurdere om dette stemmer overens med det personen sier eller uttrykker ellers, sier Malmedal. Er språket som forventet, er det bilder og tekst av det personen gjør ellers, eller er det noe helt annet?

– De som har opprettet kontoen gjør det av en grunn og de ønsker å oppnå noe med det. Det handler sjelden om kun å utgi seg som den personen de imiterer. Hvis det ligger mange lenker til konkurranser og lignende på profilsiden, så er det et varseltegn man skal være obs på, sier Malmedal.

Kommer og går

Man bør også se på når brukerkontoen er blitt opprettet, sier Malmedal. Det er lite sannsynlig at en musikkartist som har holdt på i mange år, plutselig oppretter en brukerkonto for bare noen få dager siden.

– Alle svindelkontoer følger det samme mønsteret, de blir tatt ned nesten like fort som de blir opprettet. Hvis en konto ble opprettet for kort tid siden, så kan det være et varseltegn. Det handler om å gjøre et helhetlig detektivarbeid. Når ble kontoen opprettet? Hva publiserer de? Se om opplysningene om artisten stemmer, og se om de presenterer seg på en troverdig måte. Det at profilen har en del følgere og likerklikk er en god pekepinn, men ikke et sikkert tegn i seg selv, sier Malmedal.

Og hvis man først oppdager en falsk profil, så er det lurt å blokkere og rapportere den, sier Malmedal. Sosiale medier har nemlig en del mekanismer for å stenge falske brukere ute, men da er de avhengig av å få inn et visst antall rapporteringer.

– Foreldre bør hjelpe barna sine med å skille sannferdig fra falsk informasjon. Man må drive barneoppdragelse også på temaer som angår nettbruk. Aktører som driver med svindel er gode på det de gjør, og det er ikke alltid enkelt for barn å identifisere dem. Så her må foreldre på banen og hjelpe til, avslutter Malmedal.