Youtubere må varsle om videoen inneholder kunstig intelligens

Youtube krever nå at hvis du deler en video på plattformen, må du opplyse om videoen er blitt til ved hjelp av kunstig intelligens.

Når du laster opp en video på plattformen, må du gjennom flere sider med avkrysninger før videoen eventuelt blir godkjent av Youtube. Det nye er at nå må man også krysse av for om videoen innholder kunstig intelligens-effekter.  I tilfelle vil videoen bli utstyrt med et varselmerke fra Youtube.

Det er altså lov å ha syntetiske scener i sine videoer på Youtube, men publikum skal varsles om det. Man behøver ikke krysse av for KI-innhold dersom KI er blitt brukt til å lage manus, samle ideer eller noe slikt. Det er scenene som er det avgjørende. Dersom scenene er helt usannsynlige, for eksempel at du viser en hest med vinger, slipper du å varsle om KI-bruk.

Man slipper også å varsle dersom man benytter skjønnhetsfilter, kontrastfilter eller lignende.

Eksempler på KI-bruk som må varsles på Youtube
  • Du erstatter en persons ansikt, hode eller kropp med en annen person. Du må også varsle dersom du kopierer stemmen til andre og lar stemmen fortelle en historie.
  • Du endrer opptak av virkelige hendelser: For eksempel hvis du bruker KI for å vise at en ekte bygning brenner.
  • Du endrer landskapet: For eksempel hvis du endre et virkelig bylandskap for å få det til å se annerledes ut.
  • Du lager fiktive scener som ser realistiske ut: For eksempel  vise en realistisk fremstilling av fiktive store hendelser, som at en tornado som nærmer seg en virkelig by.

Nyheten om KI-varsling står på bloggen til Youtube. Antagelig vil Youtube selv sette på advarsel dersom dette er glemt i en video som mange ser og som er av alvorlig karakter.

Ikke kommet til Norge ennå

Det virker ikke som at det nye kravet gjelder Norge ennå. Barnevakten lastet opp en video i dag (tirsdag 19. mars 2024), men fikk ingen spørsmål om å krysse av for syntetisk materiale.

Man kan også spørre seg om lovgivningen henger etter utviklingen når noen kan lage en KI-video som ser ut som at du oppfører deg forferdelig, og det eneste kravet fra én bestemt videoplattform er en liten KI-advarsel under videoen. Hvor går egentlig grensen for identitetstyveri?

Hva med Googles egne bildefunksjoner?

Google og Youtube eies av samme selskap. Google-telefoner er utstyrt med funksjoner som kan fjerne objekter i fotografier. Eller telefonen kan bytte ut ansiktet ditt med et bedre opptak av ansiktet ditt, etter dine valg, mens resten av bildet består. Se et eksempel i denne korte videoen. Spørsmålet blir hvor man skal sette grensen for fotofikling eller videofikling. Men Youtube er altså godt i gang med retningslinjer for varsling av KI-videoer.

Les også