Arthurs julegaverace

Amerikansk animasjonsfilm, 2011, tillatt for alle

Gjør deg klar for et fartsfylt og morsomt eventyr som garantert vil få julestemningen på plass. Denne herlige julefilmen er tillatt for alle og anbefales for hele familien.

Historie

Visste du at Julenissen har et høyteknologisk operasjonssenter skjult under isen på Nordpolen? Og visste du at han har en hær med alver som bruker en enorm romskipslede og det mest fancy utstyret som finnes for å dele ut alle gavene i løpet av julenatten?

Men Julenissen er i ferd med å bli gammel, og selv om han egentlig ikke vil, så må han innse at det snart er på tide å overlate jobben til noen andre. Da er det bra at Julenissen leder en familiebedrift, og at han har to sønner som kan overta jobben. Den eldste sønnen Stig har i flere år styrt operasjonssenteret, og har finpusset julegaveutleveringen til en operasjon utført med lynrask militær presisjon. Lillebror Arthur derimot, er en klumsete fyr som ofte roter ting til, og i tillegg er han redd for det meste. Men samtidig har Arthur et godt hjerte, og han har et ekte ønske om at alle barn skal få det de ønsker seg til jul.

Dramaet starter idet et barn blir glemt på julenatten. Vesle Gwen fra Cornwall får ikke noen gave, og Stig hevder at bare ett skuffet barn ikke spiller noen rolle. Han overtaler Julenissen til å ta seg en velfortjent hvil etter julenatten, og legge det hele bak seg. Men det kan ikke Arthur godta. Han slår seg sammen med den 136 år gamle Julenissebestefaren, som ikke er særlig begeistret for Stig, og sammen saler de opp de gamle reinsdyrene foran den originale sleden og henter gaven til Gwen. Alven Brynhild lurer seg med, og sammen legger de tre ut på det som skal bli et vanvittig, morsomt og eventyrlig julegaverace for å rekke fram til Cornwall før morgengry.

Arthurs julegaverace

Regi: Sarah Smith og Barry Cook
Sjanger: Animasjon, Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 37min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Her kommer den rette filmen for å vekke julestemningen i førjulstiden. ”Arthurs julegaverace” er en flott film, full av fantasi og fortellerglede, samtidig som den har en meningsfull historie, artige karakterer og en rekke morsomme og absurde vrier. Vi kan love høy stemning i kinosalen, og det aller beste er at filmen appellerer like mye til alle aldersgrupper.

Vi møter en dysfunksjonell nissefamilie der alle har sine særegenheter og er i konflikt med seg selv eller andre. Stig vil bli sjef, Julenissen har mistet gnisten, og selv julenissebestefar har egoistiske baktanker når han bestemmer seg for å hjelpe Arthur. Felles for dem er at de er mer opptatt av seg selv enn av barns juleglede. Den sterkeste kvaliteten ved filmen er at den legger disse troverdige karakteregenskapene og konfliktene til grunn for humoren og utviklingen av historien. Vitsene er ikke bare tulling og tøysing – slik tilfellet er i mange andre familiefilmer – de har en dypere mening i tillegg.

Arthur er den eneste som er opptatt av at alle barn skal få oppleve ekte juleglede, og han blir symbolet på hva julen skal være. For Arthur betyr alle like mye, og hans bekymring for at ett barn skal bli skuffet får ham til å kjempe mot alle sine fobier. En slik uegoisme er et veldig flott budskap som både barn og voksne kan ta til seg, og forhåpentligvis vil man bli inspirert til å følge Arthurs eksempel – og bidra med det vi kan for at alle skal være glade til jul.

Egnethet

”Arthurs julegaverace” er en perfekt film for hele familien. Det finnes noen dramatiske scener i filmen, blant annet én der Arthur og vennene hans blir truet av løver når sleden strander i Serengeti. Av den grunn bør man være forsiktig med å ta de aller yngste med på kino. Men generelt er dette en lett og munter historie, og for barn fra femårsalderen er dette helt trygg og super juleunderholdning.

Konklusjon

”Arthurs julegaverace” er en av de beste animasjonsfilmene som har kommet på kino i år, og anbefales på det varmeste for familier som vil ta en pause fra juleforberedelsene og kose seg et par timer på kino.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder enkelte scener som kan framstå som noe truende. Til tross for dette antas filmen ikke å være til skade for yngre barn da scenene er kortvarige, og filmen som helhet har en lett og munter grunntone.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser