Foto: Shutterstock.com

For mye tid på mobil og spill i ferien?

Vanskelig å få barna til å hente seg inn igjen etter spill og mobilbruk i ferien? Relasjonsterapeut og tobarnsmor, Eva Allison Sollie, gir råd.

Foto: EQ Institute
Relasjonsterapeut Eva Allison Sollie.

Barna får gjerne litt ekstra tid med spill, sosiale medier og film i ferien. Men skolestart betyr at dagene nå fylles opp med lekser, fritidsaktiviteter og en mer fullsatt timeplan. I en hverdag med skolen og foreldre på jobb, blir det dessuten mindre tid sammen som familie.

I de gjenværende timene av døgnet gjelder det å finne en balanse slik at skjermbruken ikke tar overhånd.

– Noe av barnas skjermbruk vil jo begrense seg selv etter at ferien er over. De skal jo på skolen, og så er det lekser og andre gjøremål som de skal gjennom. Det er lurt å gi barna et visst spillerom til selv å regulere tidsbruken sin. Noen barn er jo flinke til å bytte aktiviteter og dra ut sammen med venner etter å ha spilt eller sittet på mobilen en stund. Andre barn trenger mer støtte av oss voksne til å forstå at nok er nok, sier Sollie.

Absolutte regler og foreldre som alltid står på sitt, er ikke alltid det beste dersom man mener at barna sitter for mye på skjerm, mener Sollie. I stedet gjelder det å være litt fleksibel og se an situasjonen.

– Noen foreldre blir veldig opptatt av timebruk. At barna kun skal sitte to timer med skjerm hver dag, for eksempel. Men plutselig så er det en dag der det virkelig bøtter ned med regn, eller så har barna funnet noe spennende på mobilen sin som de har blitt helt oppslukt av. Som forelder gjelder det å se an situasjonen og være litt fleksibel. Noen kjører en altfor hard linje med strenge, absolutte regler, eller er for ettergivende. I stedet gjelder det å finne en balanse mellom de to, sier Sollie.

Skap skjermfrie øyeblikk i hverdagen

Relasjonsterapeuten mener at det er viktig å skape møtepunkter i løpet av dagen der skjermene legges bort og der man er sammen som en familie.

– Blikkontakt er viktig. Det er da man kan få vite hvordan barnet egentlig har det. Til tross for teknologi og utvikling, er vi fortsatt sosiale vesener som har behov for å møte blikket til hverandre, sier Sollie.

Naturlige møtesteder kan være ved frokostbordet og middagsbordet, sier Sollie. Og her må også de voksne være flinke til å legge bort det de holder på med når de skal være sammen med barna.

– Vi bør være rollemodeller for barna. De kopierer det vi gjør og tar etter våre holdninger. Derfor må også vi være flinke til å legge bort mobilen og vise tilstedeværelse, sier Sollie.

I tillegg gjelder det å vise interesse for det barna gjør på skjermene sine, og ikke bare pese på dem når det er på tide å ta en pause.

– Hvis barnet sitter med nettbrettet i stua eller på rommet sitt, så kan man jo gå forbi iblant og spørre om hva de spiller for noe, og hva de holder på med. Rett og slett være nysgjerrig på det de gjør på skjermene sine. Man trenger jo ikke å være for påtrengende, det kan jo hende at de vil være i fred, men man kan i hvert fall høre med dem. Barn skal heller ikke føle en slags skam eller at vi voksne ser ned på dem når de endelig får lov til å spille eller er på sosiale medier. Vi må vise at vi også anerkjenner interessen deres, sier Sollie.

Prioriter søvn og lekser

Sollie anbefaler også at barna gjør seg ferdig med leksene og eventuelt andre oppgaver før de får slippe til skjermen. Søvn er også viktig, og det å være i forkant før barna skal legge bort skjermen kan være lurt.

– Det lønner det seg å si ifra noen minutter før barnet må skru av. Det forbereder dem. Så må vi allikevel være forberedt på at det kan komme en reaksjon fra barnet. At de blir sinte eller lei seg når de må legge bort nettbrettet eller mobilen. Det er naturlig. Noen foreldre tar det personlig og blir sinte, andre blir ettergivende for å lette på situasjonen. Det viktigste er å holde seg rolig og være tydelig som voksen. Det er tross alt vi som bestemmer. Samtidig er det mulig å vise forståelse og uttrykke at vi skjønner hvordan barnet har det, sier Sollie.

Også i helgene gjelder det å være litt på som forelder, mener Sollie, og ikke gi barna ubegrenset tid med skjermene sine.

– Vi kan ta med barna ut på tur, kafe, eller hva det enn måtte være. Det handler om å gjøre en innsats for å få barna ut og oppleve andre ting enn bare å spille og være på sosiale medier. Dersom vi spør oss selv om hvilke barndomsminner vi ønsker at barna våre skal ha, så trenger de jo opplevelser utenfor internett også. Klart de skal få lov til å koble av foran skjermen innimellom, det trenger også voksne iblant, men det bør være en balanse i det, mener Sollie.

Slik får du hverdagen med skjerm «tilbake» igjen etter ferien:

  • Skole og lekser først, skjerm etterpå!
  • Gi barna mulighet til å selv regulere egen skjermbruk, og støtt opp om det. Barn er forskjellige og noen trenger mer hjelp til dette enn andre. Se an barnets alder så klart
  • I stedet for å følge regler for tidsbruk slavisk, se an situasjonen dag for dag. Vær fleksibel på dette med skjermtid
  • Skru av mobil og nettbrett én time før søvn
  • Si ifra noen minutter før det er på tide å legge bort skjermen
  • Skap skjermfrie øyeblikk der man får blikkontakt mellom barn og voksne. Gjerne måltider som frokost og middag
  • Vær selv en god rollemodell og legg mobilen bort. Barn lærer av våre holdninger!
  • Ikke slipp helt løs i helgene, ta med barna ut på tur og andre aktiviteter bort fra skjermen
  • Vis positiv interesse og ikke gjør skjermbruk til noe barna skammer seg over

Kilde: Eva Sollie

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com