Slik setter du opp foreldreinnstillinger på Snapchat

Få oversikt over kontaktlisten til barna og hvem de sender meldinger med. I tillegg kan du skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold. Du kan også fjerne muligheten for at barna kan motta svar fra samtaleroboten MY AI.

Snapchat er et av de mest brukte sosiale mediene blant unge. Hele 78 prosent av 9-18-åringene bruker denne populære appen ifølge Medietilsynet (Barn og Medier, 2022). Blant 12 – 14-åringene er det litt under 9 av 10 som er på plattformen.

For en god stund siden lanserte Snapchat foreldreinnstillinger. Måten foreldreinnstillingene virker på er at kontoen til tenåringen kobles til forelderens Snapchat-konto.

Da kan man som forelder:

  • Se hvem barna har i kontaktlisten på Snapchat
  • Se hvem barna nylig har kommunisert med i appen
  • Rapportere brukere som barna følger
  • Skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold i Stories og Spotlight
  • Slå av MY AI – samtaleroboten, slik at barna ikke får svar fra denne

Som forelder kan man ikke:

  • Se innholdet i barnas meldinger
  • Begrense venneforespørsler som barnet mottar
  • Justere på en rekke personvern-innstillinger for barnets bruker

Slik setter du opp «familiesenter» på Snapchat

Både du og barnet ditt må ha en Snapchat-bruker. På din bruker går du inn på innstillinger, og finner «familiesenteret» under fanen som heter «personvernkontroller».

Denne finner du ved å trykke på profilbildet øverst i hjørnet av skjermen > trykk så på tannhjulet øverst på skjermen > personvernkontroller > familiesenteret

Her kommer du så til et vindu hvor du kan huke av på brukere som du har lagt til i din kontaktliste. Ved å trykke på en av disse, vil en invitasjon automatisk bli sendt til brukeren om å bli med i familiesenteret.

Merk: Du må på forhånd være «venn» med barnet på Snapchat.

Tenåringen må så godta denne invitasjonen på sin Snapchat-bruker.

På foreldrebrukeren kan man deretter trykke på barnets brukernavn i familiesenteret, og får så opp en oversikt over hvem barna har i kontaktlisten sin og hvem de nylig har utvekslet meldinger med.

Ved å trykke på det lille flagget ved siden av brukernavnet til en person i listen, kan man rapportere vedkommende til Snapchat.

Det finnes også en egen knapp for å begrense sensitivt innhold (innholdsfilter). Dette gjelder for innhold som er offentlig i Stories og Spotlight, men ikke for innhold som deles i meldinger.

Under «nylige samtaler» kan man også slå av samtaleroboten MY AI. Tenåringene kan fortsatt se «MY AI» i Chat, men samtaleroboten vil ikke svare på meldinger som sendes til den.

Hva er det foreldreinnstillinger til Snapchat ikke dekker:

Det kan være nyttig å bruke foreldreinnstillinger som rammeverk særlig når barna er nye på sosiale medier. Samtidig, er det en balanse her mellom retten til privatliv og beskyttelse. Det å se hvem barna har i kontaktlisten sin og hvem de chatter med, kan i noen tilfeller være en inngripen i tenåringens liv.

En teknisk løsning er heller ingen god erstatning for dialog med barna. I tillegg kan man ikke unngå at:

  • Barna oppretter en sekundærkonto som ikke har tilsyn av foreldre
  • Uegna innhold dukker opp i meldinger

Snapchat har også egne funksjoner for brukere i alder 13 – 17 år. Noen av disse er på plass allerede, andre skal bli rullet ut etter hvert:

  • Pop-up sikkerhetsadvarsler: Snapchat sender et varsel til tenåringer dersom de blir kontaktet av noen de ikke deler felles venner med. Varselet vil inneholde en oppfordring om å tenke seg om før de oppretter kontakt med brukeren, og ikke starte en samtale hvis det ikke er noen de stoler på.

  • Krav til flere felles venner: Snapchat krever allerede at en 13-til-17-åring har flere felles venner med en annen bruker før de kan vises i søkeresultater eller som et venneforslag. Nå hever Snapchat denne terskelen med å kreve et større antall felles venner i forhold til det totale antallet venner en Snapchat-bruker har. Målet er å redusere muligheten for at mindreårige blir kontaktet av fremmede.

  • Alderstilpasset innholdsopplevelse: Snapchat kommer til å gi en mer alderstilpasset seeropplevelse i sine innholdsplattformer. Hva som menes i praksis her, er vi litt usikre på. Vi har også sett eksempler på at tenåringskontoer fortsatt får reklame for tannbleking, vekttap og så videre i appen.

  • Nytt prikke-system for kontoer: Som tiltak mot brukerkontoer som Snapchat mener ikke utgjør noen umiddelbar trussel, men som fortsatt bryter med plattformens regler, har Snapchat lansert et nytt prikkesystem (tenk prikker på førerkortet). Som følge av dette vilSnapchat fjerne upassende innhold som de selv oppdager eller som blir rapportert til Snapchat. Dersom en brukerkonto gjentatte ganger prøver å omgå reglene, vil kontoen bli slettet. Du kan lære mer om dette på Snapchat sine sider her

  • Nettvett i app: Snapchat lager nytt innhold i appen utviklet med USA-baserte National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) som hjelper til med å forklare risiko og deler viktige lokale ressurser for Snapchat-brukere. Dette innholdet vil vises på Stories-plattformen og vil dukke opp hos brukeren når det søkes etter spesifikke søkeord.

Les også:

(Alle foto: skjermdumper fra Snapchat)


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 10. oktober 2022 og er blitt oppdatert senere)