Snapchat har lansert nye foreldreinnstillinger

Få oversikt over kontaktlisten til barna og hvem de sender meldinger med. I tillegg kan du skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold.

Annonse


Snapchat er en av de mest brukte sosiale mediene blant unge. Hele 78 prosent av 9-18-åringene bruker denne populære appen ifølge Medietilsynet (Barn og Medier, 2022). Blant 12 – 14-åringene er det litt under 9 av 10 som er på plattformen.

Nylig lanserte Snapchat helt nye foreldreinnstillinger. Måten foreldreinnstillingene virker på er at kontoen til tenåringen kobles til forelderens Snapchat-konto.

Da kan man som forelder:

  • Se hvem barna har i kontaktlisten på Snapchat
  • Se hvem barna nylig har kommunisert med i appen
  • Rapportere brukere som barna følger
  • Skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold

Som forelder kan man ikke:

  • Se innholdet i barnas meldinger

Slik setter du opp «familiesenter» på Snapchat

Både du og barnet ditt må ha en Snapchat-bruker. På din bruker går du inn i innstillinger, og finner «familiesenteret» under fanen som heter «personvernkontroller».

Denne finner du ved å trykke på profilbildet øverst i hjørnet av skjermen > trykk så på tannhjulet øverst på skjermen > personvernkontroller > familiesenteret

Her kommer du så til et vindu hvor du kan huke av på brukere som du har lagt til i din kontaktliste. Ved å trykke på en av disse, vil en invitasjon automatisk bli sendt til brukeren om å bli med i familiesenteret.

Tenåringen må så godta denne invitasjonen på sin Snapchat-bruker.

På foreldrebrukeren kan man deretter trykke på barnets brukernavn i familiesenteret, og får så opp en oversikt over hvem barna har i kontaktlisten sin og hvem de nylig har utvekslet meldinger med.

Ved å trykke på det lille flagget ved siden av brukernavnet til en person i listen, kan man rapportere vedkommende til Snapchat.

Det finnes også en egen knapp for å begrense sensitivt innhold (innholdsfilter). Dette gjelder for innhold som er offentlig i Stories og Spotlight, men ikke for innhold som deles i meldinger.

Hva er det foreldreinnstillinger til Snapchat ikke dekker:

Det kan være nyttig å bruke foreldreinnstillinger som rammeverk særlig når barna er nye på sosiale medier. Samtidig, er det en balanse her mellom retten til privatliv og beskyttelse. Det å se hvem barna har i kontaktlisten sin og hvem de chatter med, kan være en inngripen i tenåringens liv.

En teknisk løsning er heller ingen god erstatning for dialog med barna. I tillegg kan man ikke unngå at:

  • Barna oppretter en sekundærkonto som ikke har tilsyn av foreldre
  • Uegnet innhold som dukker opp i meldingsinnboksen

Snapchat har også egne funksjoner for brukere under 18 år. Blant annet må de under 18 år være gjensidige venner for å kunne kommunisere med hverandre (for å redusere kontakt fra overgripere), vennelister er private og det er ikke lov med offentlige profiler for de under 18 år. I tillegg skal det være vanskeligere for andre brukere å finne tenåringer under 18 år i søk.

Les også:

(Alle foto: skjermdumper fra Snapchat)


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 10. oktober 2022 og er blitt oppdatert senere)