Foto: Shutterstock / Barnevakten

Barn forstår neppe vilkårene i Google Play

Googles vilkår er endeløse, man vet ikke hvor de slutter, for det er lenker i vilkårene som leder til nye vilkår, som igjen har nye lenker. Men vilkårene er lette å forstå, selv for barn, skriver Google til Barnevakten.

I Google Play kan du laste ned apper. Et medlem av Barnevakten begynte å lese opp Google Play-vilkårene for en trettenåring, her er rapporten vi fikk:

Jeg leste for barnet, og hun forsto veldig lite, selv med forklaringer. Hun falt av etter kun de første vilkårene, og orket ikke høre på mer.

Vilkårene i Google Play sier at barn ikke kan benytte appbutikken med mindre de har fått tillatelse fra sine foreldre. Det står: «Hvis du er regnet som mindreårig i landet der du bor, må du ha tillatelse fra en forelder eller verge for å kunne bruke Google Play og godta vilkårene.»

I Norge er myndighetsalderen 18 år. Barn som er 17 år eller yngre må altså ha tillatelse fra foreldrene for å benytte Google Play. De tre siste ordene i vilkåret er viktige, det står «og godta vilkårene«. Det er altså barna som skal godta vilkårene, slik er grammatikken i setningen. Det betyr at barn må lese og forstå vilkårene.

Spaghetti-vilkår

Appbutikken Google Play har vilkår som man må følge for å benytte butikken, men det er umulig å vite hvor vilkårene slutter, for man ledes stadig videre ut på nye lenkestier.

Du kan starte med Google Play-vilkår som har 4000 ord. I den teksten finnes også 15 lenker som fører til flere vilkår.

I den første lenken i vilkårene til Google Play kommer man til en vilkårstekst som er på 4700 ord. Allerede i den første lenken er man oppe i 8400 ord til sammen.

Den neste lenken heter «system- og kompatibilitetskrav», der kommer man til en side som heter «Kom i gang med Google Nyheter», noe som er ganske så forvirrende. Antagelig har Google  rett og slett lenket til feil side akkurat her. Vi besøkte vilkårene 8. oktober 2024, det er mulig dette er rettet når du besøker vilkårene.

Den tredje lenken fører deg videre til aldersgrense-vilkår. Disse vilkårene er korte, kun 180 ord. Men aldersvilkårene har selv fire lenker som leder deg til nye vilkår. En av lenkene går til en tekst på 500 ord. En annen lenke går videre til vilkår som sier at du i noen tilfeller må bekrefte alderen din.

Og slik fortsetter det, med lenker som fører videre til nye lenker. Det virker som at det aldri tar slutt i en spaghetti av lenker. Når man skal inngå en kontrakt, bør man være enige om hvor avtaleteksten slutter, men det er svært vanskelig med Google Play.

Et uforståelig vilkår

Det aller første vilkåret i Google Play sier at Googles vilkår også gjelder for appene som du laster ned. Fikk du med deg det? Når du laster ned en app, må du altså ikke bare lese appens vilkår, men du er nødt til å lese jungelen av Google-vilkår. For du må huske alle Google-vilkårene ikke bare i nedlastningsøyeblikket, men også når du bruker appen.

Her er vilkåret: «Bruken din av Google Play og appene (…) er underlagt disse Google Play-vilkårene for bruk» (…) og Googles vilkår for bruk (…)»

Med andre ord: Når barnet ditt bruker en barneapp, må barnet samtidig etterleve vilkårene for bruk av Google og Google Play. Ergo er barnet nødt til å lese vilkårsjungelen til Google for å ikke gjøre noe galt, selv om appen er et superenkelt puslespill. 

Må være forståelige vilkår

DSA-reglene i EU sier at ved utvalgte tjenester som rettes mot barn, skal vilkårene være ekstra enkle å forstå. Norge har ikke innført DSA-reglene ennå, men har planer om det.

I dansk språk står det slik: «Udbydere af formidlingstjenester, der primært er rettet mod mindreårige, f.eks. gennem tjenestens udformning eller markedsføring, eller som hovedsagelig anvendes af mindreårige, bør gøre en særlig indsats for at gøre forklaringen af deres vilkår og betingelser let forståelig for mindreårige.»

Både Google og EU-reglene legger altså opp til at barn skal lese vilkår i mange tilfeller.

Det er mulig Googles vilkår er innenfor DSA-reglene. Men man kan ikke regne med at barn forstår alle Google-vilkårene og spaghetti-organiseringen av lenker. Vi spurte Google om selskapet har en kommentar til dette. Svaret kom på engelsk:

«Google has always paid great attention to make the conditions for and the restrictions on the use of its services clear for all age groups, including minors.»

Google mener altså at vilkårene er tydelige, også for mindreårige.

Videre svarte Google: «We endeavor to ensure that Google Play’s Terms of Service, and all other service-specific additional policies and information pages, are clear and easy for all users to understand.»

Vilkårene er altså ikke bare tydelige, men også enkle å forstå, for alle brukere, mener Google.

«We strive in particular to avoid the use of complex technical or legal terms, and to substitute them whenever possible, with terms from everyday language to create a better understanding for users.»

EU-regler anbefaler å dele opp tekst med lenker

Google skriver videre at det å lenke videre til nye vilkår er i tråd med European Commission’s guidelines on CRD. Disse retningslinjene sier at der det er nødvendig, bør informasjon skje med lenker.

Reglene sier at informasjon og krav må være lett tilgjengelig og synlig for forbrukere. Og hvis informasjonen er lang, er det kanskje ikke mulig med ‘clear and comprehensible’ tekst på kun én side. Man bør unngå at forbrukere må skrolle ned lange sider, sier reglene. I stedet bør informasjonen gis stykkvis i prosessen der man skal lande en kontrakt med forbrukeren.

Reglene sier: «Where needed, information on specific subjects should be layered, with a prominent pointer on the front page leading to the linked page that provides all the details on the respective subject (51).»

Det er denne setningen Google gir Barnevakten. Selskapet mener altså at det er nærmest pålagt å benytte lenker i vilkårene.

Avsluttende vilkår etter ett lenkelag

Leser du regelsetningen en gang til, ser du at den impliserer at etter en lenke, da skal det ikke være nye lenker på den siden du kommer til. Det står «to the linked page that provides all the details on the respective subject».

Alle detaljer skal altså være beskrevet på den siden lenken leder deg til. Da er det ikke behov for nye lenker der, for alt skal være beskrevet.

Vilkår skal altså skrives i maksimum to lag. Man kan ha en hovedtekst med vilkår, og man kan ha lenker ut fra hovedteksten, til ekstravilkår. Men så skal det ikke være nye lenker i ekstravilkårene. Det er slik Barnevakten tolker EU-regelen, uten å ha hentet inn juridiske eksperter.

Uansett tolkning er det fullt mulig for et selskap på eget initativ å ha avsluttende sider etter ett lenkelag. Slik kan man gjøre om jungelen til en bypark hvor man kan se yttergrensene.

Google viser for øvrig til en studie fra 2013 som forbrukerorganisasjoner i Europa står bak, den sier at det er fint å gi informasjon i doser, med den viktigste informasjonen først.

Er Googles vilkår så vanskelige å forstå at det er et brudd på DSA-reglene?

Google skrev til Barnevakten at Google Play ikke først og fremst er rettet mot barn, men henvender seg til folk i alle aldre. Det kan være at Google her mellom linjene mener at selskapet ikke rammes av den bestemte DSA-regelen om formidlingstjenester (for eksempel app-butikker). For DSA-regelen handler om tjenester som retter seg primært mot barn eller som hovedsakelig benyttes av barn. Og siden Google Play retter seg mot både barn og voksne, så gjelder ikke den regelen for Google Play, kan man mene. Og det betyr i tilfelle videre at Google ikke pålagt å gjøre en særlig innsats for å foklare vilkårene på en forståelig måte overfor barn.

Men Googles egne vilkår sier at barn må godta vilkårene, så barn er nødt til å lese vilkårene selv om Google eventuelt ikke bryter DSA-reglene.

Heldigvis er alle Google-vilkårene uansett lette å forstå for barn, ifølge Google.

Så da er den saken løst.

Les også

Google-vilkår: Du må love å ikke bruke appene til å styre atomkraftverk