Foto: Shutterstock/Barnevakten. Bildet viser tenåring som chatter.

Tilbyr ungdom gratis leksehjelp på nettet

Daglig kobler frivillige fra Røde Kors seg på for å hjelpe til med alt fra regnestykker til rettskriving. Tilbudet er rettet mot elever i ungdomsskole og videregående skole.

Det beste er om foreldre bruker tid på å hjelpe barna med lekser. Men det er ikke alle foreldre som synes brøkregning og den franske revolusjonen er kjempelett stoff. I noen hjem er dessverre også foreldrene fraværende og da må barna selv finne løsninger.

«Digital leksehjelp» er Røde Kors’ program for å nå ut til elever som trenger støtte i skolearbeidet. Siden oppstart i 2015 har pågangen økt, og Marie Thurmann-Moe, leder for Digital leksehjelp, opplever at mange er takknemlige for at tilbudet finnes.

Marie Thurmann-Moe er leder for Digital leksehjelp i Røde Kors.

– Målet er å møte ungdom der de er. Vi vet at unge i dag tilbringer mye tid på nett. Selv om vi også har fysiske lokaler rundt omkring i landet som tilbyr leksehjelp, så er dette et supplement og kanskje i enda større grad et lavterskeltilbud, sier Thurmann-Moe.

På den måten forsøker de å være en tjeneste for ungdom som av ulike årsaker ikke har mulighet til å oppsøke leksehjelp på andre arenaer.

– Det kan hende at vi ikke har lokaler i nærheten av dem, at de bor på et sted langt unna andre leksehjelptilbud eller at de av ulike årsaker ikke har mulighet til å bruke de andre fysiske tilbudene våre. Noen barn forteller om overkontrollerende foreldre, andre at de har foresatte som ikke er tilstede eller ikke har kapasitet til å hjelpe, eller det kan være elever som bare har lyst til å bruke tilbudet på nett selv om de har god hjelp rundt. Vi prøver å nå ut til alle, men også med et spesielt fokus på nettopp disse ungdommene, sier Thurmann-Moe.

Anonymt og trygt

Det er enkelt å komme i kontakt med frivillige hos Røde Kors sitt tilbud. Åpningstidene er på ukedager mellom fem og ni. Kommunikasjon kan foregå via tekstchat der man kan dele lenker, eller gjennom videochat og eventuelt ved å søke i og sende inn spørsmål utenfor åpningstiden.

– Vi har ikke fullstendige tall på det, men et stort flertall foretrekker vanlig chat. Noen fag er allikevel enklere å diskutere på video. Her er det kun fantasien som setter grenser. Det er fullt mulig å vise regnestykker på et ark foran kameraet, eller så kan man sende inn lenker til oppgaver som man jobber med. Vi prøver å menneskeliggjøre kontakten. De som tar kontakt skal oppleve at de prater med en person som bryr seg, ikke en robot, sier Thurmann-Moe.

Inne på nettsiden logger man inn uten å måtte taste inn personlig informasjon. Det er altså anonymt og trygt, forsikrer Thurmann-Moe om. Så er det bare å velge fag og etter det kobles man sammen med en frivillig som kan bidra med hjelp.

– De frivillige består av en sammensatt gruppe. Felles for dem alle er et ønske om å hjelpe og bidra. Dette er personer som genuint ønsker å være en støtte for ungdom, sier Thurmann-Moe.

Det er også krav om politiattest, at man har gjennomført et obligatorisk kurs hos Røde Kors og man må være over tjue år og ha startet en utdanning. Flere av de frivillige jobber fulltid og kommer hit etterpå for å bidra, opplyser Thurmann-Moe.

– Jeg vil presisere at det er viktig at ungdom som benytter seg av tjenesten skal vite at de ikke behøver å registrere seg. Det skal være enkelt og trygt å ta kontakt, sier Thurmann-Moe.

Treffer de som trenger det mest

Selv om tilbudet er for alle, så er nok mange av de som tar kontakt nettopp de som synes det er vanskelig på skolen, tror Thurmann-Moe.

– Noen av de som tar kontakt sier at foreldrene ikke er tilstede, at de ikke får hjelp, at foreldrene er på jobb hele tiden. Dette er ungdom som ikke får hjelpen de trenger hverken fra foreldre eller skolen, sier Thurmann-Moe.

Lederen ønsker samtidig å presisere at det også er andre årsaker til at ungdom tar kontakt. Det skal på ingen måte være stigmatiserende å ta kontakt. Alle kan ta kontakt og få hjelp og terskelen skal være lav. Man kan spørre om det man måtte lure på.

For å bruke tilbudet fra Røde Kors går man inn på nettsiden til Digital leksehjelp.

Her kan man velge fag som for eksempel norsk, matte, engelsk, andre fremmedspråk, biologi, kjemi og en hel del andre fag som finnes på ungdom- og videregående skole. Tilgjengelige fag varierer fra dag til dag og hvilken frivillig som er logget på. Det må nemlig stemme med han eller hennes kompetansebakgrunn.

Det finnes også temaer man kan snakke om med alt fra eksamensnerver til muntlig presentasjon. Og man kan søke i tidligere stilte spørsmål og svar.

Les også:

Gratis matematikkhjelp på Snapchat

Nå kan barnet ditt få Kahoot-spill i lekse

Kan barna stole på Wikipedia?

Her kan barna øve på skolefagene

Bli medlem av Barnevakten