
Kan appvilkår si at du ikke har lov til å saksøke appselskapet?
Du er kanskje blant de mange som aldri leser vilkårene når du laster ned en app eller et spill. Kan vilkårene si at du gir fra deg forbrukerrettigheter?
Barnevakten fortalte forleden om en kvinne som døde på en restaurant på et Disney kjøpesenter i USA. Mannen hennes ville saksøke Disney.
Men selskapets advokater svarte at det kunne ikke mannen gjøre fordi han hadde godtatt vilkårene i en Disney-app flere år tidligere.
Er det samme mulig i Norge? Kan appvilkår hindre folks mulighet til å gå til søksmål? I tilfelle er det enda en grunn for at foreldre bør lese vilkårene som de godtar for barna. Vi spurte Forbrukertilsynet om dette.

–
– Det korte svaret er at man i Norge ikke vil ha muligheten til å avgrense retten til å fremme søksmål i forbrukerforhold gjennom avtalevilkår. Det er ingen regel som uttrykkelig forbyr slik praksis, men det er summen av flere rettsregler som gjør at slike vilkår ikke ville stått seg, sier Mats Bjønnes som er underdirektør i tilsynsavdelingen.
Amerikanske vilkår kan si at brukeren ikke har rett til å saksøke, men at en konflikt må tas via voldgift, altså hos en part som ikke er en del av rettsvesenet. Men dette er altså vilkår som ikke vil stå seg i Norge.
Forbrukertilsynet fikk i 2017 datingappen Tinder til å endre sine vilkår om tvungen voldgift.
Bjønnes forklarer at tvungen voldgift derimot vil være mulig å avtale mellom private parter, slik som to næringsdrivende seg imellom.
Appvilkår skal ikke være til skade for forbrukeren
I Norge har vi Forbrukerkjøpsloven som regulerer kjøp som forbrukeren gjør av næringsdrivende. Loven kan aldri fravikes til skade for forbruker.
Tilsvarende regler gjelder også for digitale ytelser, slik som strømmetjenester, gjennom digitalytelsesloven.
I Norge har vi også markedsføringsloven som sier det er forbudt å benytte «urimelige avtalevilkår».
– Selv om markedsføringsloven gjelder når det offentlig fører tilsyn med næringsdrivendes avtalevilkår, vil forbrukere også kunne påberope seg at avtalevilkår er urimelig etter avtaleloven §§ 36 og 37. Da vil domstolene måtte vurdere om slike vilkår skal settes til side i et eventuelt søksmål, opplyser Mats Bjønnes.
En del vilkår i apper vil altså ikke gjelde i Norge, dersom de er urimelige eller sier at du ikke har rett til å gå til søksmål. Men det betyr ikke at du slipper unna krangel med advokater som mener noe annet.
Hvor skal partene møtes?
Appvilkår kan også si noe om hvor partene skal møtes geografisk for å løse en konflikt. Dette er regulert av tvisteloven.
– I forbrukerforhold skal man alltid kunne reise søksmål der forbrukeren har sitt alminnelige verneting, det vil si rettskretsen der de bor. For norske forbrukere som har bosted i Norge vil det ikke være mulig å kreve at søksmål skal anlegges for utenlandske domstoler, med mindre forbrukeren personlig møter opp på den næringsdrivendes forretningssted i utlandet. Tvisteloven har også regler om gruppesøksmål og prosessen for dette, forklarer Bjønnes.
(Hovedbilde øverst: Shutterstock / PeopleImages – Yuri A)