Foto: Shutterstock.com

Hjelp barna til å stå imot prestasjonspresset

Sosiale medier kan være med på å forsterke presset om at barn og unge må være vellykket, sier psykiater Anne Kristine Bergem. Her er hennes råd til foreldre om hvordan de kan støtte barna sine.

Foto: Privat
Anne Kristine Bergem, forfatter, psykiater og tidligere leder av Norsk psykiatrisk forening.

En del barn og unge forteller at de kjenner på et stort press om å se bra ut, være god på fritidsaktiviteter, ha gode prestasjoner og gjøre de riktige tingene, sier Anne Kristine Bergem, forfatter, psykiater og tidligere leder av Norsk psykiatrisk forening.

– I min oppvekst holdt det å være god nok i en eller to ting, men ungdom i dag føler et press om å være vellykket i alt på en gang. De skal være tynne, pene og flinke til samme tid. Dette blir en totalbelastning som er altfor stor å bære på, sier Bergem.

Det skulle gjerne ha vært enda mer forskning på feltet, sier Bergem. Men tendensen er allikevel klar og mange unge forteller om store påkjenninger.

– Sosiale medier kan være med på å forsterke det presset unge kjenner på. Blant annet har sammenligningsgrunnlaget økt på grunn av større kommunikasjonsflater på nett. Vår generasjon sammenlignet seg med de i klassen og i nærmiljøet, men gjennom reklame, blogger og sosiale medier konkurrerer ungdom nå mot de peneste i hele verden. Og hvis man sammenligner seg med andre tusenvis av ganger i løpet av en dag, ja da faller man dårlig ut, sier Bergem.

Ha realistiske mål

Det er de vi ser opp til vi sammenligner oss med og da når vi jo ikke alltid helt opp, sier Bergem. Et godt råd fra Karianne Vrabel, psykolog på Modum Bad, er at man kan sammenligne seg med hver fjerde person man møter, og ikke plukke ut den peneste og tynneste. Det kan gi et mer realistisk sammenligningsgrunnlag.

– Så må vi lære barn å være kritiske. Det er ikke alt på nettet som er sant, og mye preges av et unyansert glansbilde, retusjering av modeller og posering for profilbilder. Det er ikke alltid like fantastisk i virkeligheten. Foreldre må også gå frem som gode forbilder og ikke legge ut bilder av seg selv som fokuserer på utseende og prestasjoner. I stedet kan man for eksempel ha fokus på opplevelser og naturbilder, og det å ha fremheve at andre deler opplevelser som gir dem glede, det er langt bedre enn bilder av treningsøkter og tynne kropper i tights, sier Bergem.

Fra samarbeid med Sanitetskvinnene, som blant annet jobber med utseendepress som tema, fokuserer de på å gi positive kommentarer som går mer på person enn utseende.

– I stedet for å kommentere utseende kan man si hva man liker med en person. Å si at det gjør meg glad å se deg, er langt bedre enn å kommentere at noen er tynn og pen. Det handler om å bli bevisst hvordan man prater om andre mennesker. Å kritisere er ikke medfødt, det er tillært. Så vi voksne må være obs på hvordan vi prater om andre når barna hører oss, sier Bergem.

Ta barnas nettbruk på alvor

Å engasjere seg i barnas nettbruk handler om langt mer enn bare å begrense skjermtid, sier Bergem. Og noen foreldre havner nok på sidelinjen når det gjelder både kunnskap og det å involvere seg på dette feltet.

– Hvis man gir barnet sitt en lommekniv, så ville man aldri ha latt dem holde på alene og uten veiledning. Å tro at de skal finne ut av det på egenhånd er i beste fall naivt. Slik bør det også være når man gir barnet sitt en smarttelefon. Da må man også ruste dem til å håndtere den nye mediehverdagen. Vi må interessere oss fra starten av og være nysgjerrige sammen med barnet. Dersom barna kommer til oss når utfordringer først oppstår må man ikke reagere med sanksjoner og med å ta bort mobilen fra dem, sier Bergem.

Som mor til en sekstenåring, ønsker Bergem også å ta med sønnens råd til barn og unge som er på nett i dag.

– Sønnen min har et råd til foreldre som skal støtte barna sine når de er på nett. Og det er at hvis de møter noen som er slemme mot dem og skriver stygge ting, da skal man si ifra til en voksen, akkurat som man ville ha gjort i virkeligheten. Det finnes flere grep man kan gjøre på nett for å gå bort fra en ubehagelig situasjon. Man kan forlate diskusjonen, rapportere brukere, og blokkere vedkommende, sier Bergem.

En kollega av Bergem, Kari Mogstad, har også et godt råd til foreldre. Det er å alltid spørre barna om hvordan de har hatt det på nettet i dag. Det gir en mulighet til å fortelle om både det som er positivt og det som kan være utfordrende, sier Bergem.

Foto: Shutterstock.com