Foto: Shutterstock.com

Hvordan finne lesestoff til barna

E-bok på mobilen kan være et alternativ til spill når barna venter på bussen. Og skal nettbrettet bort fra sengen, kan det være fint med en papirbok på puten.

Foto: Kristin Strøm
Ole Ivar Burås Storø i «Foreningen !les».

Gutter og jenter har ulike lesevaner. Undersøkelser viser også at guttene har dårligere leseferdigheter enn jentene. Bør du tenke på det når du kjøper inn bøker til dem?

– Jeg tror det er viktig å ikke behandle guttene annerledes som lesere enn jenter. Det kan fort bli selvforsterkende, en selvoppfyllende profeti, dersom man snakker gutter ned som lesere. Det handler om å ta guttene også på alvor som lesere, sier Ole Ivar Burås Storø i «Foreningen !les».

Nedenfor får du tips til hvor du kan finne bøker til barna. La oss først se litt på lesevanene.

Gutter leser mindre

Norske undersøkelser som «PISA», «PIRLS» og «Nasjonale prøver» viser at jenter har bedre leseferdigheter enn gutter.

Jentene er spesielt flinkere til å lese lange tekster med voksent språk, mens guttene ser ut til å trenge mer appellerende og nyttige tekster. Guttene ligger foran jentene når det gjelder å forstå tabeller, grafer, punktlister, journalistikk og faktabaserte tekster.

En britisk undersøkelse fra 2012 viser det samme, gutter er dårligere til å lese enn jenter. Rapporten sier at slik er det også i mange andre land. (Her kan du se rapporten som PDF)

Guttene leser mindre i mange kanaler. De leser for eksempel færre tekstmeldinger, nettsider, blader, sosiale medier-sider, eposter, skjønnlitteratur, dikt og bloggartikler.

Men oftere enn jentene leser guttene fagtekster, aviser, tegneserier og bruksanvisninger.

Hvordan få gutter mer interessert i bøker?

Vi spør «Foreningen !les» om hvordan man kan få opp leselysten hos barn.

– Det er viktig å ha tilgjengelig litteratur, enten det er snakk om papir, nett eller lyd. Dernest må bøkene formidles til barna, og vi voksne må vise at å lese er en ok aktivitet og at vi gjør det selv, forklarer Ole Ivar Burås Storø.

– Hva med guttene?

– Det er mange årsaker til hvorfor gutter underpresterer i lesing. Noen prøver å forklare det med at gutter er gutter, at de har vanskelig for å sitte stille. Jeg tror ikke på slike biologiske forklaringsmodeller. Gutter klarer jo å sitte stille i timevis å spille tv-spill, så det med å konsentrere seg, er jo ikke noe som gutter ikke klarer. Slik jeg ser det, handler det mer om hvordan vi behandler gutter som lesere, eller rettere sagt ikke-lesere, sier Storø og fortsetter:

– Hvis du som forelder tenker at gutten din leser ikke, men sitter bare foran dataskjermen hele dagen, så kan det være fordi gutten ikke har fått muligheten til å oppdage bøkene, muligheten til å utvikle en identitet som leser. Kanskje gir man ikke bøker til gutten, fordi man har en formening om at han ikke leser, men bare spiller data? At det på en måte er bortkastet. Vel, da blir det også vanskelig for gutten å oppdage bøkene og gleden ved å lese.

En engelsk undersøkelse (Boys Reading Commission) peker på at jenter oftere enn gutter blir oppmuntret til å lese, får oftere bøker i gave, blir oftere tatt med på biblioteket og i bokhandelen. De får dermed muligheten til å bli kjent med litteraturen, og har oftere en tydeligere lesende rollemodell i mamma, forklarer Storø.

– Hva liker gutter å lese?

– Generelt sett finnes det selvfølgelig ulike preferanser på hva gutter og jenter liker å lese, men jeg tror det er viktig å ikke henge seg for mye opp i dette. Det er ikke slik at gutter må ha humor, spenning eller faktabøker om fotballspillere, og jenter må ha bøker om kjærlighet, prinsesser og hester. I Foreningen !les ser vi ofte eksempler på at gutter og jenter liker samme type bøker, bare de får muligheten til å lese dem. Igjen handler det om formidling. Hvis vi presenterer bøker som gutte- eller jentebok, eller sier at denne boka er nok ikke noe for deg, da gjør vi en dårlig jobb som formidler.

E-bøker og papirbøker

Man må trene for å bli god. Skal guttene få bedre leseferdigheter, må de lese mer, da er bøker en mulighet, enten papirbøker eller e-bøker.

Også gutter har pauser gjennom dagen der de trekker opp mobilen for underholdning. Ligger det noen e-bøker der, så er bøkene i alle fall tilgjengelige.

Finne bøker til barn

På nettet kan du finne ideer til bøker som du kan kjøpe inn eller låne på biblioteket, enten som papirbok eller e-bok.

Her kan du klikke på en bok og lese ulike anmeldelser av den. Her er et eksempel.

Nedenfor boken kan du velge ditt lokale bibliotek, da ser du mer informasjon om boken og om den er ledig for utlån.

Det er mulig å sortere bøkene etter merkelapper, for eksempel «Klassiker».

Leseskogen er for 1.-2.trinn.

Bokslukerprisen er for barneskolen. Her finner du enormt mange anmeldelser av hver bok, det er barna selv som som skriver en setning eller to om bøkene. Her er et eksempel med over 1400 anmeldelser.

Også her kan du gå videre til ditt lokale bibliotek. I tillegg finner du ideer til aktiviteter knyttet til mange av bøkene. Man kan for eksempel sende inn en tegning og bli med i konkurranser.

Her får du se bøker på nynorsk. Også her er det forslag til aktiviteter knyttet til hver bok. Etter å ha lest boken «Snillionen» kan man for eksempel skrive en liste over hva man selv ville ha brukt pengene på hvis man vant i lotto.

På «Tid for ti» kan man også høre utdrag fra bøkene.

Her finner du ungdomsbøker. De kan sorteres etter merkelapper som «Spenning», «Fantasy» og lignende.

Også her finner du ungdomsbøker. På disse nettsidene finner du et titalls anmeldelser av hver bok.

Er du ute etter lange anmeldelser skrevet av profesjonelle, da er det Barnebokkritikk du skal besøke. Anmeldelsene er skrevet bibliotekarer, journalister, lærer og oversettere og av personer som har studert litteraturhistorie, litteraturvitenskap og så videre.

Noen ganger får man følelsen av anmeldelsene er skrevet for de andre anmelderne og bokbransjen, og ikke for deg som leter etter en bok til barnet ditt.

Her er det en inndeling som man kan savne på flere av de andre nettstedene. Du kan velge alderen på leseren. Barn i samme alder kan riktignok ha ulik modenhet, men uansett hjelper det å sortere bøkene etter barnets alder, slik slipper du å se en haug med ungdomsbøker når du er ute etter en bok til niåringen.

På disse nettsidene kan du også bla i bøkene og få et inntrykk av typografien og hvor mye tekst det er på hver side.

På nettstedet NBUtipset kan man lese utdrag fra nye norske bøker for barn og ungdom. Det er foreningen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere som står bak.

Omtalene av bøkene er på fire-fem avsnitt og er passe lange til å få et kjapt inntrykk av hver bok.

Ved hver bok står forlagets navn. Kopier navnet og gå til forlagets nettsted, kanskje er det nettbutikk der.

Har kan man laste ned e-bøker som man kan låne gratis av biblioteket.

Det finnes selvsagt mange nettsteder som selger bøker. Ebok er et sted som har spesialisert seg på e-bøker. Noen av bøkene finnes også som lydbøker.

Blir smartere av høytlesing

Din jobb som forelder starter allerede før barna kan lese selv. I Norge er vi flinke til å lese for barna. Er barna under ti år, blir de lest for daglig eller minst to til tre dager i uken, det gjelder i 78 prosent av hjemmene.

Leser du for barna, fører det til at barna selv leser bedre senere. Det fant amerikanske forskere ut i 2015 etter målinger av hjerneaktivitet der det foregår visuell tenkning.

Noen tips

  • Ha lesestoff tilgjengelig. Lån barnebøker på biblioteket og legg dem på stuebordet selv om barna ikke har bedt deg låne akkurat de bøkene
  • Anbefal lesestoff til barna
  • Ikke kjøp kun faktabøker til guttene. Også gutter blir forelsket og kan lese romaner
  • Forsøk e-bøker, de kan leses på mobil og nettbrett
  • Se hvordan barnet reagerer når du snakker om bøker. Det er ikke sikkert at barnet ønsker å dele sine følelser og synspunkter om boken som handlet om forelskelse. Kanskje barnet vil lese boken i fred og ferdig med det

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Vis Ressurser