Hvordan skru av push-varsler på smarttelefon og nettbrett

Er det nødvendig at man til stadighet varsles når det kommer meldinger, oppdateringer eller noe nytt i et spill? Mange barn opplever de stadige oppdateringene som stressende, erfarer Barnevakten. Les hvordan du skrur av push-varsler på iOS og Android.

Det blir fort masete når telefonen og nettbrettet til stadighet lyser opp, vibrerer eller lager lyder. Av og til kan slike varsler være nyttige, men like ofte trekker de unødvendig og uønsket oppmerksomhet mot skjermen. Av den grunn kan det være lurt å lære seg hvordan man skrur av disse varslene, og velge bort varslene man kan være foruten.

iOS:

Apple sine produkter bruker operativsystemet iOS. For å endre varslinger går du til Innstillinger og velger Varslinger. På denne menysiden finner du alle appene du har installert.

Ønskede innstillinger må gjøres for hver enkelt app, og velges ved å klikke seg inn på appene på listen. Dersom du vil skru av alle varslinger fra en app deaktiverer du ganske enkelt valget Tillat varslinger (trekk knappen til venstre).

Men i mange tilfeller er det greit at noen apper gir et varsel, for eksempel når du får en ny melding på Snapchat. Da kan det være lurt å tillate varsler, men å tilpasse disse etter ønske for hver enkelt app.

Man har blant annet følgende valgmuligheter:

  • Vis i varslingssenter. Ved å aktivere denne gir den aktuelle appen relevant informasjon i varselsenteret som du finner ved å sveipe ned fra toppen av skjermen
  • Merk appsymbol. Dette viser til den vesle røde boblen som dukker opp oppe til høyre på appikonet på hovedmenyen, med ett tall inni. Det vil si at dersom du har fått tre nye tekstmeldinger siden sist, så vises en boble med tallet tre i. Trekk knappen til venstre hvis du vil skru av denne funksjonen.
  • Vis på låst skjerm. Dette innebærer at meldingen vil være synlig uten å låse opp telefonen. Dersom du for eksempel ikke vil at andre skal kunne tyvtitte på meldingene du får, kan denne funksjonen deaktiveres.

I tillegg er det mulig å velge varselstil når skjermen er ulåst. Dette definerer hva slags type varsel som skal vises på skjermen:

  • Ingen: Det kommer ingen form for melding eller varsel.
  • Bannere: En melding kommer til syne på en linje øverst på skjermen og forsvinner etter noen sekunder.
  • Varsler: En stor melding vises i en boks midt på skjermen.

Noen apper har også innstillinger for lydvarsler. Dette er en viktig funksjon å deaktivere hvis du til stadighet blir forstyrret av irriterende lyder.

Ikke forstyrr

I tillegg har du mulighet til å aktivere funksjonen Ikke forstyrr. Det gjør du ved å gå til Innstillinger og deretter velge Ikke forstyrr.

Ved å aktivere Manuelt blir innkommende anrop og varsler satt til lydløs når skjermen er låst, og det vises et månesymbol i statuslinjen. Dersom du vil at telefonen skal være lydløs også når du bruker den (ikke låst skjerm) kan du gå helt nederst i menyen og velge Alltid. I tillegg har du i samme meny mulighet til å spesifisere tidspunkt for når du ikke vil motta varslinger og anrop. Du kan også spesifisere unntak – for eksempel stenge for anrop mellom klokken 21:00 til 08:00, men samtidig tillate anrop fra ønskede numre.

Android:

Google sitt operativsystem Android brukes av en rekke mobilprodusenter, og også på denne plattformen har du muligheter til å velge bort mottak av push-varsler. Merk at ulike telefonmodeller bruker forskjellige versjoner av Android-operativsystemet, så det er vanskelig å presentere en presis fremgangsmåte her.

På samme måte som på iOS må du på Android-baserte telefoner inn på en meny der du for hver enkelt app kan kontrollere innkommende varlser.

  • Gå inn på Innstillinger og finn valget Lyd og varsler 
  • Bla ned til du finner menyelementet Appvarsler
  • Du får da frem en liste med installerte apper på enheten
  • Velg ønsket app, f.eks. Meldinger. Når det er gjort kan du velge å blokkere alle varsler fra denne appen

Det finnes andre muligheter for å styre muligheter for ikke forstyrr, skjuling av sensitivt innhold på låst skjerm og så videre. Her anbefaler vi at du bruker litt tid på å utforske innstillingsmulighetene på din Android-enhet.

Type varsel må endres inne i hver enkelt app

For å endre hvilken type varsel du vil motta, dersom du ønsker å motta varsler, blir det mer komplisert. Da må du åpne hver enkelt app, finne menyen for innstillinger inne i appen (ikke alle apper har dette), og velge ønsket type varsling. Facebook og Snapchat er eksempler på apper som har denne typen valgmuligheter.

Artikkelen ble publisert første gang 18. august 2014.