Foto: Shutterstock.com

Hvordan vil du ha det i din familie?

Der er flere grep som kan gjøres, og du må finne ut hva som passer for din familie. Snakk gjerne med andre foreldre om dette, og snakk med barna og tenåringene om det. Her er Barnevaktens tips basert på vår erfaring.

Ved leggetid

Legg bort skjermen om lag én time før leggetid. Det er sunt å ha tid til å absorbere dagen og bearbeide opplevelser og følelser. La tiden før man skal sove være skjermfri slik at man får «lande» og slik at søvnkvaliteten blir god. Pass på at mobilen ikke forstyrrer søvnen.

I helgene

Vi møter ofte småbarnsforeldre som klager over at barna blir sure av å sitte mye med skjerm. Det er godt å sove litt frempå i helgene og la ungene kose seg med tv eller film. Men vi treffer også foreldre som erfarer mye mer tilfredse barn når de først er sammen med barna, og heller gir dem skjermtid på ettermiddagen.

I bilen

For mange er skjerm i bil et «must», for da sitter barna i ro og er fornøyde på lange kjøreturer. Selvfølgelig et godt poeng, men «alt med måte» også her. Det er mye lærdom i å kikke ut av vinduet, og gode samtaler og morsomme billeker har stor verdi. Vi møter noen foreldre som vil ha det skjermfritt i bilen fordi de vil at barna skal oppleve turen gjennom vinduet, og fordi de ser på kjøreturen som en gyllen anledning til prat og kontakt i en ellers travel hverdag. Noen foretrekker lydbøker fremfor film.

Kjekke aktiviteter

Det er mye kjekt å gjøre som gir fysisk aktivitet og fellesskap, og som samtidig inkluderer skjermer. Har du skjermglade barn, så ta dem med på skattejakt. Geocaching kombinerer den teknologiske og digitale verden med fine naturopplevelser. Les mer på geocaching.com.

Senter for IKT i Utdanningen har også mange flotte forslag til lek og moro der man kombinerer skjermer og det å være fysisk aktiv med barn i ulike aldre. Les mer på iktsenteret.no.

Måltider

Mat og prat er bra. I en hverdag hvor det er mye aktivitet og mye skjerm innimellom alle gjøremålene, så anbefaler vi å skjerme om noen fellesmåltider i løpet av uken, og at disse gjøres skjermfrie for både små og store. Noen velger middagen.

Samarbeid mellom foreldre

Barna er stort sett sammen med venner de kjenner i de samme spillene og sosiale appene. Å snakke skjermrelatert sammen som foreldre, gjerne i klassen eller på hele klassetrinnet, kan være svært nyttig. I noen faser og i noen miljøer kan skjermhverdagen gjøres enklere hvis man kan bli enige om noen felles retningslinjer som alle forholder seg til. Noen ganger er dette mest naturlig knyttet til bare jente- eller guttemiljøet.

Et par eksempler: I stedet for at man finner sine egne spillefrie tidspunkt, så kan man kanskje bli enige om samme ettermiddag og klokkeslett for vennegjengen. «Likt for alle» vil gjøre det lettere for barna å komme i gang med annen lek sammen, i stedet for at man vandrer fra hjem til hjem og utnytter kompisers spilletid. Du finner også gode tips på husfred.no. Felles avtale om når man skal være logget av om kvelden er det også mange som har veldig gode erfaringer med, spesielt i mellomtrinnet.

Skjermfrie soner

Vi møter stadig oftere familier som har laget seg noen skjermfrie tidsrom i løpet av uken. Disse er ofte knyttet til helgen, og det er «likt for alle» som gjelder. Mobiler og andre skjermer samles inn eller legges vekk, og tiden fylles med annen felles aktivitet. Det kan være å spille brettspill, bake, gå på tur, spille ballspill eller kanskje også gjøre en skjermaktivitet sammen, som for eksempel å se en film eller spille Nintendo Wii eller PlayStation sammen.