
Er du ny i Norge? Her er tips til barnas digitale liv.
- Choose your language in the button. Some translations may be flawed or inaccurate.
- The articles on the website «Kids and media are written in simple Norwegian, for those who are new to the language.
- This article with English text
Norske skoler deler ut datamaskiner
Velkommen til Norge! Er du flyktning, vil barna dine ganske raskt starte på norsk skole. Da får barna dine låne en datamaskin fra skolen, for eksempel et nettbrett av typen Ipad eller en PC av typen Chrome. Noen skoler bestemmer at slike datamaskiner skal tas med hjem hver dag for å gjøre lekser.
Det betyr at barna dine med skolemaskinen kan bruke internett, spille spill, ringe slektninger og så videre. Det er mye positivt ute på nettet, men det er også en del som er negativt eller farlig.
Hva er norsk kultur?
«Kids and Media» har snakket med flyktninger som kommer til Norge. Ulike land har ulik kultur. I Norge er barn og unge ganske selvstendige. Samtidig er det vanlig at norske foreldre samtaler med barna om ulike problemer som kan oppstå på nettet, på skolen eller andre steder. Det er også vanlig å gi eldre barn mer privatliv, slik FNs Barnekonvensjon sier.
I praksis betyr det at foreldre bør holde de aller yngste barna borte fra internett, og la barna gradvis bruke mer av internett når de blir eldre.
Det betyr også at foreldre kan overvåke det digitale livet til det yngste barnet, men må gi tenåringen mer privatliv og ikke sjekke alle nettsidene som tenåringen besøker.
Fire viktige forhold
1) Vis en positiv interesse for barnas digitale liv. Still barnet positive spørsmål om hva barnet har opplevd digitalt i dag. Hvis du bare er streng og skeptisk, vil barn lukke seg og ikke svare.
2) Lag noen husregler for bruk av internett. I Norge er det vanlig at barns meninger blir hørt før foreldrene bestemmer. Husregler kan for eksempel handle om:
- Hvilke apper og spill som barnet kan bruke
- At dere skal følge aldersgrensene i spill og apper
- At barnet ikke skal være på internett om natten
- At barnet ikke deler privat informasjon som boligadresse, e-post-adresse, kredittkort og lignende
- At dere ikke deler bilder av personer uten å spørre personen om lov
3) Bruk innstillingene i apper og spill. Det digitale livet til barnet kan bli tryggere dersom du benytter deg av innstillinger i spill og apper. To eksempler:
- I for eksempel appen Snapchat finnes et kart som forteller andre hvor barnet ditt befinner seg til enhver tid. Er du sikker på at det er greit? Det er mulig å skru av kartet.
- En såkalt «åpen profil» i spill og apper betyr at fremmede kan kontakte ditt barn. Det er risikabelt. Med noen klikk kan du stenge denne muligheten og barnet kan fortsette i appen eller spillet på en tryggere måte.
4) Skaff deg mer kunnskaper. Som flyktning kan du få gratis e-post hver uke med tips og råd, ta kontakt med post@barnevakten.no.
Ha en plan klar
Det er viktig at barnet ditt velger å komme til deg når det skjer noe negativt på internett. Det kan handle om mobbing, om noe ekkelt som barnet har sett, om noen fremmede som forsøker å ta kontakt, om mulig svindel, om misforståelser og krangel med venner, eller annet.
Mange barn tror at foreldrene vil ta fra dem maskinen dersom barna forteller om noe negativt på internett, derfor sier ikke barna ifra om sine opplevelser.
Derfor er det en del foreldre som lover barna at de ikke skal ta fra dem maskinen, og sier til barna at det er viktig at de spør om hjelp når det skjer noe negativt.
Når «Kids and Media» besøker asylmottak for flyktninger, ser vi at det er ulik kultur i ulike land. I noen land er det vanlig å la barna ordne opp i sine egne problemer. I Norge er det vanlig med et samarbeid mellom foreldre og barn.
Ha en plan klar før noe negativt skjer. For eksempel:
- Fortell barnet at når noe negativt skjer, kan barnet gå vekk fra maskinen, uten å skru den av, og kontakte deg.
- Dere kan ta bilde av skjermen som bevis.
- Dere kan blokkere den andre personen, inne i appen eller spillet.
- Dere kan stanse chaten.
- Dere kan varsle app-selskapet om brudd på appens regler for oppførsel.
- Er det kriminelt, kan dere varsle politi.
Husk at når man er ny i et språk, kan det oppstå språklige misforståelser. Typisk er det vanskelig å forstå ironi, slang, ord som har flere betydninger eller ordtak og faste uttrykk. På internett ser man heller ikke kroppsspråket til den andre personen. Det kan hende den negative opplevelsen skyldes en språklig misforståelse.
Rett til tolk
I en del sammenhenger har immigranter rett til gratis tolk, det står i tolkeloven.
Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Ground Picture