Foto: Shutterstock.com

Kjempepopulært å spille «gamle» dataspill!

Mario, Sonic og Pong lever i beste velgående. Til tross for dagens teknologi som byr på splitter ny grafikk og mer avanserte muligheter, er retrospill mer i vinden enn noen gang skal vi tro salgstallene. Men hvorfor?

En forklaring på hva retrospill er, finner man på Wikipedia. Der brukes uttrykket om spill som ikke lenger er i produksjon, og der spillene gjerne har oppnådd en viss alder.

Retrospill handler om en en interesse for- og hengivenhet til slike gamle spill. Tenk Pac-Man, Space Invaders, Super Mario og Sonic the Hedgehog.

Det er ikke usannsynlig at voksne i dag selv var innom slike spill i barndommen.

Ved lansering av slike maskiner handler ikke spørsmålet om antall salg, men om vi har nok til å dekke etterspørselen

Selv om moderne spill byr på bedre grafikk og mer avanserte funksjoner, vil nostalgikeren påpeke at klassikerne tross alt har noe eget ved seg som de nye titlene ikke kan utkonkurrere helt.

For de som har hatt en gammel konsoll støvende på loftet et sted, har veien vært kort for å plukke maskinen med seg ned i stua igjen i ny og ne. Andre kjøper slikt på nettsider og ulike bruktmarked, eller installerer programvare på PC som lar en spille klassiske spill.

Men ikke alle har denne tilgangen til gamle spill.

Og der interessen tidligere har vært knyttet til mindre miljøer og hos spesielt interesserte, har retrospilling de siste årene nådd en enorm popularitet blant folk flest. En av årsaken er at de store produsentene, som for eksempel Atari, Sega og Nintendo, har lansert nye versjoner av konsollene sine som enkelt kan kobles til moderne tv-er og med forhåndsinstallerte spill.

Butikkene selger unna

Jon Dahle, salgssjef for Computing i Elkjøp Norge, sier at de merket denne interesseøkningen for tre år side, da salg av retrokonsoller begynte å ta av. Før det hadde den alminnelige nordmann omtrent ikke tenkt tanken en gang på å ty hen til klassiske spill, mener salgssjefen.

– Ved lansering av slike maskiner handler ikke spørsmålet om antall salg, men om vi har nok til å dekke etterspørselen.

– De som åpner lommeboka er stort sett voksne som selv spilte på de opprinnelige konsollene i barndommen. Nostalgi fører til at de kjøper inn relanserte konsoller for å mimre tilbake til «gylne dager» foran skjermen, tror Dahle.

Foreldre involverer barna i spillene sine

En god del av kundene er også foreldre som ønsker å spille de klassiske spillene de selv elsker sammen med barna sine, ifølge Dahle.

Hos Komplett.no har de samme erfaring, forklarer Espen Harring som er gamingspesialist. De opplever stor etterspørsel på nylanserte konsoller for retrospilling, og høy interesse generelt innenfor alt som har med gaming-nostalgi å gjøre.

Selv om det ikke er mange barn som handler slikt selv, mener Harring at mange foreldre spiller sammen med barna sine. Han har selv en datter på fem år.

Hun er veldig begeistret for den relanserte utgaven av Nintendo-konsollen, og koser seg med spill som Super Mario World, The Legend of Zelda og Donkey Kong

Jon Dahle i Elkjøp presiserer at salgstallene for retrospill allikevel ikke overgår moderne spillkonsoller, til tross for populariteten.

Interessen foregår også utenfor skjermen, ja kanskje til og med som en form for kultur. I Sandefjord trekkes rundt fem tusen mennesker til den årlige retrospillmessen. En del av de besøkende er barn og barnefamilier, noe arrangørene har fokus på og lager egne aktiviteter til.

Hvorfor velge retrospill til deg og barna?

Mange barn liker å spille på mobil og nettbrett, og en god del av disse spillene er faktisk ikke så veldig annerledes enn klassikerne. Såkalte plattformspill, der man beveger seg bortover på skjermen i et todimensjonalt perspektiv, er en nokså vanlig oppskrift også i moderne mobilspill.

Å spille retrospill sammen med barna, kan være gøy både for voksne som mimrer tilbake til egen barndom, og for barn som har en generell spillinteresse. For ikke å si en mulighet til å knytte bånd med poden, der «spilling» er fellesnevneren.

I valg av konsoll kan man tenke over funksjoner som flerspillermulighet, altså at flere kan spille på samme skjerm. Utvalg av spill varierer fra produsent til produsent, og det kan være fornuftig å se etter noe som også barna dine vil kunne like. Både Nintendo og Sega har merkevarer som Mario og Sonic, som er høyst populære også i dag.

Oversikt over noen konsoller

Det finnes både offisielle og uoffisielle konsoller på markedet. I hvor stor grad man merker dette i praksis, varierer. Blant annet er det forskjeller i pris og kvalitet. Det kan være lurt å se an andres vurderinger av produktet i nettbutikker, og for eksempel et høyest mulig antall spill innebygget i en konsoll, er ikke nødvendigvis et sikkert tegn på et godt kjøp i seg selv.

Ofte er de offisielt lanserte spillkonsollene de mest kvalitetssikrede.

Vi har testet både Nintendos offisielle konsoll (NES), samt en uoffisiell utgave av Sega Mega Drive. Her er en oversikt over noen av retrokonsollene som finnes på markedet nå:

Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System (offisielt produkt): På åttitallet ble dette en av de mest populære spillkonsollene man kunne ha hjemme. Den relanserte utgaven inneholder 30 innebygde spill. Konsollen kobles opp til tv med HDMI-kabel og strømtilførsel via USB. Man kan også kjøpe ytterligere én håndkontroller til for å spille to personer samtidig. Av klassiske titler finner man blant annet Super Mario Bros., The Legend of Zelda, Metroid, Donkey Kong, PAC-MAN og Kirby’s Adventure. Les vår anmeldelse av retrokonsollen her

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System (offisielt produkt): Ble utgitt på nittitallet etter NES. Man får med to håndkontrollere i pakken og konsollen kobles til tv med HDMI-tilkobling. Her får man noe mer moderne grafikk enn konsollen som var forgjengeren, og spill som Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Mario Kart, Contra III: The Alien Wars og Secret of Mana. Totalt 21 titler å spille.

SEGA Mega Drive Flashback Classic HD spillkonsoll (uoffisielt produkt): To håndkontrollere, kassettport, HD-oppløsning og 82 innebygde spill med helter som Sonic og Alex the Kidd – for å nevne noen. Les vår anmeldelse av retrokonsollen her

AtariVCS (offisielt produkt): Atari slo til med «bordtennisspillet» Pong i 1972 og utviklet spillmaskiner siden da. I år utgis en retrokonsoll med over hundre titler. Les mer her

Commodore 64 Mini (offisielt produkt): Lansert på åttitallet og var den tidens bestselgende hjemmedatamaskiner, ifølge produsentens hjemmeside. Inneholder Joy-stick i klassisk stil og 64 spill med blant annet Uridium, Paradroid, Hawkeye, Nebulus og Monty Mole.