
KOSA-loven i USA vil beskytte barn i sosiale medier
Lovforslaget KOSA vil pålegge store sosiale medier å gi amerikanske barn retten til å slippe brukergenererte algoritmer. Sosiale medier må også innføre tiltak som kan redusere risikoen for at barn tar skade.
KOSA-loven er kommet halvveis gjennom Kongressen i USA, når denne artikkelen skrives i slutten av august 2024. Man regner med at loven blir endelig vedtatt, for den passerte senatet med 91 stemmer for og kun 3 stemmer imot.
I loven er «child» definert som barn under 13 og «minor» som barn under 17. Ved Barnevaktens første gangs gjennomlesing av loven virker det som at de fleste reglene handler om barn under 17 år.
KOSA gjelder også dataspill
De foreslåtte reglene vil gjelde for store sosiale medier, i tillegg til store dataspill, strømmetjenester og enkelte andre digitale tjenester. I denne artikkelen kaller vi alt sammen for plattformer. Loven rammer ikke e-post-tjenester, videosamtaler og en del andre forhold. Den ser heller ikke ut til å gjelde ikke-kommersielle plattformer, for eksempel biblioteker og digitale skoleløsninger.
Barn får rett til slippe algoritmer
KOSA vil pålegge store plattformer å gi barn mulighet til å slippe brukergenererte algoritmer for visning av feed. Algoritmer som bygger på brukerens språk, by eller alder, vil fortsatt være mulig, man kan ikke si nei til slike.
Sosiale medier og andre store plattformer må:
- sørge for innstillinger som barn eller foreldre kan bruke for å beskytte private opplysninger.
- være åpen om algoritmer som barn utsettes for, samt åpen om bruken av personlig tilpasset annonsering rettet mot barn.
- ikke gi barn annonser for produkter som har aldersgrense, slik som tobakk, gambling og alkohol.
- gi skoler, barn og foreldre muligheten til å rapportere om skadelig innhold.
- årlig rapportere om mulig risiko som barn utsettes for ved å benytte plattformen.
Forbud mot uendelig feed rettet mot barn
Et viktig ord i loven er «design feature», det er plattformens grep for å motivere barn til å se mer innhold eller bruke mer tid på plattformen. Slike grep kan for eksempel være:
- Uendelig feed
- Automatisk avspilling av videoer
- Varslinger
- Premiering av bruk
- Brukerbaserte anbefalinger
- Kjøpemuligheter i dataspill
- Skjønnhetsfilter
Beskyttelsen skal være lett tilgjengelig
Når plattformen forstår at brukeren er et barn, skal mulige beskyttelsesgrep være lett tilgjengelig. Det samme gjelder foreldreinnstillinger, slike grep kan altså ikke gjemmes langt inne i menyene med liten skrift.
Lovforslaget har også et forbud mot «dark patterns», det samme som EUs regler har. Det er altså forbud mot manipulerende design som lurer deg til å velge noe du egentlig ikke ønsker deg.
KOSA-reglene gir også retten til å slette informasjon. Plattformene tvinges også til aktivere de sterkeste personverninnstillingene for mindreåriege som standard.
Må skjerme barn mot skade
Pålegget om å forebygge farer, gjelder innhold som er beviselig (evidence-informed) skadelig for barn. Temaer som listes opp, er blant annet angst, depresjon, spiseforstyrrelser, selvmordsforsøk, fysisk vold, nettmobbing, seksuell utnyttelse, narkotikabruk, gambling, tobakk og alkohol. Dette gjelder ikke bare hva som vises for barn uoppfordret, men også dersom barnet søker etter slikt innhold inne på plattformen.
KOSA gjelder også søkemotorer
Lovforslaget krever også noe av store nettsteder og søkemotorer. Slike tjenester må informere gjesten om at algoritner er i bruk og gi gjesten en anledning til et algoritmefritt besøk.
Kritikk av KOSA
Kritikere av lovforslaget mener at plattformene kommer til å hindre at barn og unge tilgang til viktig informasjon om temaer som LGBTQ og abort. 300 elever besøkte Kongressen i slutten av juli 2024 og ga sine synspunkter om dette. Også tech-gigantene har inntatt samme posisjon, ifølge New York Times.
Det har vært en viss bekymring for at i enkelte stater vil statsadvokaten definere LGBTQ og abort som skadelige temaer. Derfor ble lovforslaget bearbeidet og kritikken fra LGBTQ-organisasjoner stanset, ifølge nettstedet The Hill.
Kids Online Safety Act
KOSA er en forkortelse av Kids Online Safety Act, lovforslaget vokste frem etter at det kom lekkasjer fra de store sosiale mediene i 2021 om barn og unges bruk av slike apper. Politikerne jobber også med en ny versjon av Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA).
- En senator i USA, Richard Blumenthal, har laget en spørsmål og svar-artikkel om KOSA.
- Lovforslaget KOSA
- Wikipedia om KOSA
(Hovedbilde helt øverst: Foto: Shutterstock / Vlad G)