Astro A50
Trådløst gaming-headsett.
ANMELDELSE: Gaming-headsett på nivå av "Rolls-Royce" tilbyr kabelfri kommunikasjon og mulighet for tilkobling til spillkonsoll, PC, mobiltelefon og mer. Alt dette i en og samme pakke.
Det blir fort litt forvirrende når man navngir gaming-headsett. Særlig når Logitech via Astro-serien kaller enhetene med tilsvarende navn. Det finnes altså en gammel Astro A50, en relativt ny Astro A50 X og nå en Astro A50 igjen.
Så her må man holde tunga rett i munnen for å peke til riktig modell. Uansett er det siste tillegget med nye Astro A50 rett og slett en tanks av et gaming-headsett. En slags «Rolls-Royce» av kommunikasjon og lytteopplevelse – noe som også gjenspeiles i funksjonalitet og høy innkjøpspris.
Astro A50
Utvikler: Logitech
Det var omtrent på starten av dette året at Astro A50 X ble til. Da med en hub som kunne kobles til flere spillkonsoller om gangen riktignok så lenge man hadde nok HDMI-kabler tilgjengelig. Tanken var da og er fortsatt nå at man bruker et headsett til flere spillkonsoller om gangen.
Løsningen er å koble alle lydkilder til en hub, og som så strømmer denne lyden til selve headsettet.
På det vis trenger man ikke flere gaming-headsett, men heller en dings som snakker med alle spillkonsoller som man har i hus. Astro A50 har allikevel (og heldigvis) byttet ut HDMI-maset med USB C-innganger. Noe som byr på et ryddigere og langt mer praktisk uttrykk.
Astro A50 er samtidig kompatibel med Switch, Playstation, Xbox og mobiltelefon hvor sistnevnte benytter seg av bluetooth-tilkobling. Dette fungerer også med datamaskiner og nettbrett naturligvis.
Men det skal ikke skorte på kompatibilitet når det gjelder dette lydproduktet i hvert fall.
Selve dokken eller huben har flere funksjoner. Den er så klart sentrum for alle lydprodukter og innganger til deres ledninger. I tillegg er dokken en ladestasjon som holder og lader headsettet når dette ikke er i bruk.
Og så klart sikrer dokken at lyd overføres kjapt og med kvalitet fra sender til mottaker.
Man får opptil 24 timer bruk med headsettet per lading. Noe avhengig av volum og bruk så klart. Men med et headsett som står i dokking og lades utenfor bruk, er det lite tvil om at man alltid vil ha et gaming-headsett klart og tilgjengelig.
Det er noe ledningsstyr, men ikke så altfor mye. Dokkingen krever strømtilførsel og det følger med overgang til støpsel og stikkontakt. Men det er USB-C som gjelder her, og man kan også koble strømføring til en av datamaskinens porter.
I tillegg må det en eller flere ledninger til mellom spillmaskin og dokking. Selve headsettet er så klart fritt for kabelrot og man har opptil 12 meters rekkevidde enten man må vandre litt rundt omkring i rommet eller sitter på stedet hvil.
Med sin lave vekt på bare 363 gram, øreputer i skum og en bøyle i topp som også støttes av skum – sitter dette headsettet godt selv over flere timers bruk. På selve headsettet finner man fysiske knapper for å styre volum, bytte lydkilde og skru av og på bluetooth.
Ellers kan man trekke ned eller opp mikrofonarmen. Og dersom denne er oppe, dempes mikrofonen automatisk. Noe som alltid er kjekt når man ikke vil bli hørt. Men dette er altså heller ikke et headsett som man tar med ut på byen ettersom mikrofonarmen er nettopp så tydelig og fastspent.
Det er også mulig å justere balanse mellom lyd og spillyd rett på headsettet. Noe som alltid er kjekt og man unngår å måtte droppe innom spillmenyer og justeringer fra spill til spill. Her kan man enkelt trykke på siden av headsettet og vekte det man ønsker.
Ellers har huben tydelige dioder som viser hvor oppladet headsettet er, samt hvilken lydkilde som er valgt. En hendig og praktisk utforming med andre ord i alle ledd.
Det skal allerede her nevnes at mikrofonkvaliteten er god. Ja svært god faktisk. Lyd overføres med klarhet og tydelighet – og til å være bare en «liten» mikrofonarm, så er dette rett og slett på toppnivå. Mottakeren vil ha null problemer med å oppfatte et naturlig og klart stemmeleie.
Høyttalerelementene er på 40 millimeter og bygget av en materiale som heter grafen. Det er et annet ord for solide ressurser som er designet for å gi god lyd.
Til musikkens bruk kan man nyte ekko, gjenklang og de individuelle strengene på gitaren med låta See you soon av Hollow Coves. Det er en klarhet og tydelighet i hver eneste note – og som merkes godt.
Hans Zimmer & Alan Walkers Time er åpenbart en enda mer krevende låt med støy, basslinjer og mye som skjer på en og samme gang. Heller dette er ikke noe problem for Astro A50 og musikk leveres med topp kvalitet i alle ledd.
Dette kan enkelt bli en favoritt til å nyte alle spektre av musikksjangre. Selv for den mest pirkete altså. Og det er støtte for Dolby Atmos, Windows Sonic Spatial Audio og så videre.
Men åpenbart er det spillyd som står i hovedsetet. Og i et nettbasert skytespill hører man lyder fra ulike retninger og man kan gjenkjenne fotskritt, skudd og omgivelse-lyd fra der kilden kommer fra.
Astro A50 vil derfor være til god hjelp i diverse konkurransebaserte nettspill. Men i tillegg er dette et verktøy som gir stor innlevelse og historiebaserte spill. Bare det å høre fuglekvitter, vind, musikk og alt av spillyd som kommer sammen i ett – er helt fenomenalt i dette headsettet.
Rett og slett så er Logitechs siste produkt allsidig og godt også på lydfronten.
Det eneste negative å si om Astro A50 er så klart prisen. Logitech har forenklet den praktiske bruken av headsettet og man får som før fenomenal lyd til alle dingser og spillmaskiner som er i hjemmet.
Dokken sikrer at man får tilgang til flere spillmaskiner og lyd via et gaming-headsett. Og i tillegg lades enheten kontinuerlig utenfor bruk – så man har alltid et headsett som er klar for start.
Komforten er i høysetet og det samme er lydkvaliteten. Enten man nyter en favorittlåt eller strømmer spillyd – så skårer alt dette på toppnivå. Det gjelder også for overføring av stemme via mikrofonen i headsettet.
Lite som det skorter på med andre ord.
Alle foto: tatt av redaksjonen. Bildet øverst, er av Logitech.
Egnethet
Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.
Det kan fort bli slitasjeskader på et headset med mindre man passer godt på dem. Denne enheten er en av de langt mer kostbare på markedet som jevnt over byr på god kvalitet.
Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for større ungdom, og de som virkelig satser på e-sport og proff spilling. Det finnes rett og slett langt rimeligere headsett på markedet som også byr på god nok kvalitet.
Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i ungdommens spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headsett med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og selve spillet.
Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.
Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.
Les om gode råd om sikker bruk av headsett her.
Her står det blant annet noen råd for å forebygge fremtidige hørselsproblemer hos barn og unge:
- Demp lyden
- Ta lydpauser jevnlig
Reklamefilm:
Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?