Creative Outlier Gold

Trådløse "in-ear" hodetelefoner

Imponerende ørepropper byr på god lyd og lang batteritid. Her kan barna lytte til musikk der de er uten å bekymre seg for irriterende kabelrot. Anbefales fra tolv år.

Creative er kjent for å lage gode lydprodukter til en pris som ikke tømmer lommeboka. Med Outlier Gold har de lansert trådløse ørepropper som kan by på lytting til musikk og lyd fra mobiltelefoner, nettbrett og andre enheter som kobler seg til Bluetooth.

Med god batteritid og nyttige funksjoner, kan Outlier Gold potensielt være ungdommens beste venn for å høre på musikk mens de er på farten. Her er det spilletid på opptil 39 timer takket være batterier i selve øreproppene og det medfølgende ladeetuiet.

Creative Outlier Gold

Format: Trådløse "in-ear" hodetelefoner
Kategori: Lyd
Utvikler: Creative

Men hvorfor kan det være lurt å velge trådløse ørepropper fremfor de med ledning? Hva er fordelene og ulempene?

Utfordringene dreier seg jo rundt dette med batteritid. I og med at disse lades ut etter hvert, kan man potensielt stå et sted uten lyttemuligheter. Heldigvis har Creative lagt ved mye batteritid. En annen ulempe er at disse er enklere å miste fordi de ikke henger fast i en kabel. Derfor må barna være ekstra påpasselige med å ikke la disse ligge rundt omkring. Etuiet som følger med er beste løsning når disse ikke er i bruk.

Ikke bare lades øreproppene når de ligger oppi her, men de er også mer sikret mot at man kan miste disse, eller at man kan tråkke på de ved uhell.

Fordelene med kabelfri er dessuten at disse passer til mobiltelefoner og nettbrett uavhengig av modell og merke. Apple sine produkter har for eksempel en egen inngang som krever at man må bruke adaptere for å koble til produkter som ikke Apple selv har laget.

En annen umiddelbar fordel er at man slipper å ha ledningene hengende og i veien hele tiden. Noe som er et onde dersom man er i fysisk aktivitet. Dermed kan musikken nytes enten barna sykler, jogger, drar på skitur eller trener på ulike vis. Dette uten at ledningen slår imot ansiktet hele tiden. Dessuten kan mobilen legges på et trygt sted som en sekk på ryggen for eksempel, uten at ledningen må trekkes mellom den og ørene.

Outlier Gold skiller seg på noen områder fra «lillebroren» Outlier Air.

Den største forskjellen er batteritiden fra 30 timer til opptil 39 timer (total batteritid) og fra ti til opptil fjorten timer spilletid per ladning (på bare øreproppene). Ellers finnes det også en egen teknologi her som kalles «software Super X-Fi». Enklest forklart er dette en egen app som forbedrer lydkvaliteten til nedlastet musikk.

Effekten av «Super X-Fi» vil variere basert på smak og preferanse. For noen høres det nok litt kunstig ut, men for andre så blir musikken mer «filmatisk». Poenget er at det skal høres ut som om musikken kommer fra overalt rundt deg, og ikke fra sidene. Ulempen er jo at dette kun fungerer på musikk som er lagret lokalt på enheten, og ikke musikk som strømmes på nett.

Ellers er lydkvaliteten til Outlier Gold på egenhånd solid. Bass høres flott ut, og musikken høres klart og tydelig. Dette er ørepropper av høy kvalitet, som er vanntette og byr på god batteritid, ofte langt bedre enn mange andre konkurrenter på markedet.

Creative skryter på seg at proppene er bygget med materiale som kalles «5.6 mm graphene driver». Visstnok verdens tynneste og hardeste nano-materiale som har unike kvaliteter for å lede musikk.

Designet er også fint og selve ladeetuiet ser stilig ut bygget i aluminium og lades via USB C-kabel. Gullfarge er jo ikke for alle, men dette er såpass matt og moderne at dette fungerer i praksis. Det er to knapper å tenke på fordelt på øreproppene som styrer avspilling, lyd og stemmeassistent.

Det er litt ubehagelig å trykke inn mot øregangen, så for de aller fleste, er det like greit å styre det meste fra mobilen eller ved å sette opp spillelister på forhånd.

Ellers så kobles enheten med øreproppene gjennom Bluetooth 5.0. Det går an å lytte ved hjelp av kun en ørepropp, eller så kan man bruke begge samtidig. De gjør en god jobb med å stenge ute annet støy i og med at de blokkerer øregangen. Det er også forskjellige «hetter» som gjør at man kan tilpasse størrelsen til øret.

Creative Outlier Gold er flotte ørepropper som er i midtsjiktet når det gjelder pris på et godt stykke musikkprodukt. Her kan barna lytte til musikk med høy lydkvalitet, uten å tenke på kabelrot. Og med vanntette egenskaper, kan disse brukes uavhengig av regnvær og fysiske aktiviteter som fører til svette.

Disse gir god lyd, er enkle å koble opp og har et stilig design. Koblingen mellom enhet og ørepropper er også god.

Hvem passer de for? Både barn og unge som er i fysisk aktivitet, men også ellers når barna skal lytte til musikk i baksetet i bilen, på hytta, på vandring utendørs eller andre sammenhenger der de ønsker å lytte til musikk. Og så klart, de passer jo også til filmtitting, spill og samtaler i videochat og telefon.

Egnethet

Creative Outlier Gold er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i medfølgende manual. Oppskriftene er enkle å følge for å koble til og skru på øreproppene. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen eller fra øreproppene direkte.

Prislappen på øreproppene er ikke av det dyreste, men barna bør være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste.

Ellers er det supert at disse tåler svette. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: