Creative Pebble V3 (artisan edition)

PC-høyttalere.

ANMELDELSE: Minimalistiske høyttalere passer på de fleste skrivebord samtidig som de tilbyr god lyd, bluetooth og enkel oppkobling.

De aller fleste bærbare datamaskiner har høyttalere innebygget som kun er så som så. Det sier seg selv at når det er manko på plass, så må alt av høyttalerelementer krympes kraftig. Og har man en stasjonær PC er det kanskje ikke innebygget noen høyttaler i det hele tatt.

Løsningen da er enten å gå for et headsett eller å skaffe seg eksterne høyttalere. Og for sistnevnte er det mange å velge fra, hvor lydprodusenten Creative har flere varianter. Creative Pebble V3 er som navnet tilsier en oppgradert versjon av Pebble-serien.

Creative Pebble V3 (artisan edition)

Kategori: Høyttalere
Utvikler: Creative

Dette er høyttalere som er ikke så altfor store i form, har et moderne uttrykk og som passer på de fleste arbeidsbord. Og de kan som navnet tilsier ha en form som minner om en «pebble», altså en stein med rund form.

Creative Pebble V3 er på plass flere år etter den første høyttaleren i serien.

En hel del er endret. Blant annet er det kun en USB C–kabel for å overføre lyd og strøm. I tillegg har enheten bluetooth-tilkobling, og det finnes en egen utgave med kunstneriske motiver (som denne testen omhandler).

Samtidig er det verdt å nevne at Creative Pebble V3 er i budsjettklassen når det gjelder pris, men man får mye høyttaler for pengene.

Blant annet er driverne i høyttalerne styrket siden første utgivelse. Det skal innebære 50 prosent høyere lyd og rikere akustikk ifølge Creative. Det er også andre teknologiske grep bakt inn i maskineriet.

Det er innstillinger på plass for å tydeliggjøre tale og dialog.

Ellers kan man få opptil 16watt med kraft, og om man ikke har inngang for USB-C, så følger det med en liten adapter for ordinær USB-inngang. Bare det at Creative «orker» å legge med en slik overgang gratis er tillitsvekkende.

Det er flere måter å utnytte Pebble V3 som høyttaler. Man kan kjøre lyden gjennom USB C-kabelen. I tillegg er det som nevnt bluetooth-tilkobling til alt som ruller og går av mobile dingser. Og som ekstra drypp har man aux-inngang.

Altså mulighet for å koble til enheter via 3.5 mm. kabel.

Det er også smertefritt å komme i gang med Pebble V3. Det er ingen installasjon av drivere eller programmer, og så snart man kobler enheten til datamaskinen så er alt oppe og går på sekunder. Samtidig innebærer det at man heller ikke har noen programvare for å justere på lydinnstillinger og så videre.

Samtidig kan man jo gjøre noe av dette i enhetens innstillinger og system-menyer.

Ellers er det et eget hjul på høyre høyttaler for å justere på volum, og det er en egen knapp for å gå inn i bluetooth-modus. Bak på høyttaleren har man også en knapp for å styre råsignalet automatisk eller på konstant full kraft.

Det er kjekt å ha kontroller for de viktigste funksjonene også i fysisk form på denne måten.

Pebble V3 har, for det første, et stilig design. De er som delvis åpne kuler hvor lyden er rettet i 45 graders vinkel opp mot lytteren. Det betyr at disse egner seg best stående på et arbeidsbord eller lignende ikke så langt unna.

I tillegg er disse minimalistiske. Pebble V3 tar ikke mye plass og ser stilfulle og moderne ut på et hvilket som helst arbeidsbord. Riktignok kommer Pebble i en Pro-utgave med innebygget subwoofer og RGB-belysning.

Så om man ønsker det lille ekstra kan det kanskje være noe å gå for.

Når det gjelder levering og lydkvalitet høres Pebble V3 definitivt godt ut. De er littegrann svake på bass, men byr til gjengjeld på et klart lydbilde med preg av noe øket diskant. Kvaliteten er fortreffelig selv om man ikke får det ordentlige bass-sparket for de som liker den slags.

Maddens Alive gir et godt bilde på hvordan elektroniske komponenter får en klarhet og tydelighet samtidig som lyden balanseres når flere instrumenter og effekter hiver seg på. Det er et behagelig og nesten nøytralt lydbilde som ikke forvrenges på medium-høyt nivå.

Keanes Love too much viser igjen hvordan høyttalerne definitivt legger til rette for tydelige vokaler. Det er et fint samspill mellom trommer og piano her og lyden blir aldri øredøvende, uklar eller ubehagelig.

Dermed fremstår lydbildet som allsidig, tydelig og klart, men de mest ihuga bass-entusiastene vil kanskje savne det lille ekstra.

Pebble V3 er et spennende lydprodukt i budsjettklassen. Uten å tømme lommeboka får man en enhet som byr på god og klar lyd, til tross for ikke å heve veldig mye på bass. Pebble V3 fremstår allikevel som et produkt med høy kvalitet.

I tillegg får man mange tilkoblingsmuligheter. Via bluetooth kan man lytte til musikk trådløst fra mobiltelefonen, og USB-C gir enkelt strøm og overføring av lyd fra datamaskinen.

Det er mye å like bare i hvordan disse funksjonene er satt opp på en intuitiv og brukervennlig måte. Legg også til det stilige designet på Pebble V3 som vil passe fint inn på de aller fleste rom enten det er stuer eller ungdommens eget PC-bord.

I denne prisklassen står derfor Pebble V3 frem som et godt og allsidig produkt enten man skal satse på film, spill eller musikk.

Alle foto: tatt av redaksjonen. Bildet øverst, er av Creative.

Egnethet

Eksterne høyttalere byr på kraftigere og bedre lyd enn de aller fleste innebygde høyttalere. Her bør man åpenbart være obs på volumnivå og huske at for høy lyd over tid kan skade barn og unges hørsel.

Snakk derfor med barn og unge om å være obs på volumnivået, og å ta jevnlige pauser.

Å kjøre høyttalere på full guff kan også skade selve høyttalerne. Blant annet kan lyden blir forvrengt og elementene ødelagt. Dette er også en god grunn til å være obs på volumnivået.

Pebble V3 er ikke av de dyreste variantene. Man bør allikevel snakke med barna om å ta godt vare på denne type utstyr.

En annen fordel med eksterne høyttalere kontra headsett er at lydkilden ligger litt unna barna, og ikke direkte på øret. Det gjør også at spill-, film- og musikklyd er åpent og tilgjengelig. Slik at foreldre kan ha noe mer oversikt.

Les for øvrig om gode råd om sikker bruk av headsett og lydprodukter her.

Her står det blant annet noen råd for å forebygge fremtidige hørselsproblemer hos barn og unge:

  • Demp lyden
  • Bruk ørepropper
  • Ta lydpauser jevnlig

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser