Creative Zen Hybrid Wireless

Trådløst over-ear headsett.

ANMELDELSE: Trådløst headsett byr på god batteritid, kabelfri musikk og aktiv støydemping. Her får man rett og slett mye lytteopplevelse for en helt overkommelig innkjøpspris.

Creative var en gang et superkjent merkenavn blant annet for lydkort til PC og høyttalere. Mange år har gått siden bedriftens storhetstid, samtidig som det Singapore-baserte selskapet fortsetter å utvikle nye lydprodukter. Vi snakker her om trådløse headsett, høyttalere, webkamera og mer.

Denne gangen er det et trådløst headsett som står på menyen. Creative Zen Hybrid byr på bluetooth-tilkobling og kabelfri moro, samtidig som innkjøpsprisen ligger på godt under tusenlappen. Dette er ikke et konkurranseløst marked ettersom både Sony, Sennheiser, JBL og andre tilbyr headsett i denne prisklassen.

Creative Zen Hybrid Wireless

Kategori: Trådløst headsett
Utvikler: Creative

Creative Zen Hybrid får navnet sitt fra nettopp en bestemt funksjon. Enheten kan både brukes påslått med trådløs tilkobling og i tillegg kan man koble en 3.5 mm ledning fra headsett til lydkilde. Er maskineriet tomt for batteri, kan man altså slå over på fysisk tilkobling. Riktignok bare så lenge lydkilden har denne type inngang.

Utviklerne har lagt med både ladekabel og 3.5 mm-ledning til fri bruk. Men det mangler overgang og støpsel for stikkontakt. Ellers kan det like gjerne nevnes allerede her at enheten har USB-C, og ikke mikro-USB når det gjelder ledning.

Noe som er lett å ønske velkommen.

Med i forpakningen følger det også med en liten tøypose som man kan lagre headsettet i. Dette byr på null beskyttelse, men er allikevel en praktisk måte å oppbevare enheten når den ikke er i bruk.

Av fargevariasjoner kommer enheten i sort og hvit. Denne veier bare 273 gram og er laget med en stålbøyle og kunstlær. Enheten ser nokså nøytral ut i utforming og er ikke akkurat ille å se på. Det eneste er kanskje skriften som følger øreklokkene på sidene.

Helt ok er det med logoen til Creative, men alt det andre surret som går i sirkel, kunne gjerne ha vært tatt bort.

Enheten virker litt løs i hengslene, noe som gjør at man stiller spørsmål om holdbarhet. Det oppleves ikke som et headsett som vil knerte sammen ved første nedpakking, men ved mye bruk kan det potensialt bli en del slitasje. I hvert fall om forlengerne/justeringene i bøylene blir slakk.

Ellers har man fysiske knapper som er praktiske for å slå på og av støydemping. Det finnes også her knapper for å styre volum, og dersom man holder disse inne kan man bytte sang. Alt dette er praktisk og kjekt å ha lett tilgjengelig.

I bruk loves man opptil 27 timer med aktiv støydemping og 37 timer uten. Driverne er på 40 mm og frekvensresponsen er på 20 – 20000 Hz. Dette er alle gode tall, selv om teori og praksis ofte kan skille på papiret.

Ellers er det bluetooth 5.0 som er i bruk med en maksimal avstand fra sender til mottaker på 10 meter.

Creative Zen Hybrid sitter godt på øret og oppleves som komfortabelt. Mye av dette forårsakes den lave vekten. Putene er også gode, men kunne gjerne ha pustet litt mer for å unngå svette og klamhet. For dessverre så blir det nettopp dette når man bruker headsettet over tid.

Ellers kan hodebøylen justeres til forskjellige fasonger.

Når det gjelder det viktigste av alt, nemlig lydkvaliteten, er Creative Zen Hybrid rå på bass. Vi snakker her om et kraftig lydbilde som dundrer godt, men som ikke nødvendigvis klarer å levere alle fasetter og nyanser som man kan forvente hos et dyrere headsett.

Allikevel, Creative Zen Hybrid høres godt ut i bruk. Særlig for de som liker tempo, bass, og trøkk i låtene sine. De vil definitivt finne seg til rette med akkurat dette maskineriet her.

Låta First Mind av Nick Mulvey som eksempel viser en rolig intro med gitarspill, forsiktige trommer så et parti med innsteg av basslinjer. Alt dette høres godt ut i praksis. Headsettet håndterer vokaler og instrumenter uten store anstrengelser.

En mer pop-låt som I`ll Wait av Kygo og Sasha Sloan er også et fint testsubjekt. Her spankulerer lydbildet rundt omkring i ørekoppene med ekko, trommer og hardere basslinjer. Alt serveres på toppnivå i Creative Zen Hybrid.

Dette er rett og slett et ganske så godt headsett, finjusert for populærmusikk. Men oppnådd lytteopplevelse varierer avhengig av sang, og kvaliteten er noe varierende. Men jevnt over er Creative Zen Hybrid et godt lydprodukt.

En annen interessant funksjon er noe som kalles SXFI, eller «Super X-Fi» i langform. I teorien skal headsettet etterligne opplevelsen av å lytte til et ordentlig hjemmeanlegg på proft nivå. Noen av Creatives headsett har denne teknologien innebygget, Creative Zen Hybrid har ikke det.

Derfor må man laste ned en app som fungerer som musikkavspiller med equalizer-innstillinger.

Opplevelsen er ganske interessant. Alle sangene man spiller av får en litt annerledes fremtoning. Det kan best beskrives som å lytte til bandet sitt på en intimkonsert live. Alle låtene får en noe mer romlig lyd med økt ekko. Og det høres ganske så bra ut. Alt i alt en betydelig løft for headsettet på alle måter.

Problemet er at denne funksjonen er avhengig av appen. Man kan altså ikke lytte til mobiltelefonens equalizer, Spotify, Youtube Music eller hva det måtte være. Og Creatives app er mildt sagt lite intuitiv og kronglete å bruke. Dette til tross for at den importerer spillelister og album som er lastet ned på telefonen.

Alt i alt er Creative Zen Hybrid et spennende lydprodukt. Man får jevnt over god musikkkvalitet, men på noen låter vil man merke et kvalitetsfall sammenlignet med dyrere headsett. Det handler om en «tørrere» levering som ikke alltid får frem finesser og kraft. Altså det lille ekstra.

Andre ganger imponerer Creative Zen Hybrid stort, og med aktiv støydemping og knapper lett tilgjengelig på farten, er det mye lyd for pengene.

Mikrofonopptak er også helt ok. Dermed kan man bruke dette som headsett i samtale med andre og så videre. Ellers får man gode mengder med batteritid og mulighet for 3.5 mm tilkobling til enheter der dette ønskes.

Kvaliteten fremstår som noe usikker blant annet på grunn av litt slakk i hengslene. Det er ikke sikkert at dette er noe stort problem over tid, men allikevel noe å være obs på. Ellers er det ingen motstandsdyktighet mot vær og vind, og derfor er dette et headsett som egner seg best til innendørsbruk eller solfylte dager.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem. Denne enheten vil tåle bruk, men er ikke like værfast som en del andre alternativer på markedet. Og er derfor også mer utsatt for vann, temperatur og støv.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling og lyd rett på øret, kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for alle aldre.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Snakk også med barna om smart bruk av headsett når de er ute å ferdes. Høyt volum kan fase ut trafikklyd og annen type risiko i omgivelsene.

Les om gode råd om sikker bruk av headsett her.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser