Fairphone Fairbuds XL

Trådløst over-ear headsett.

ANMELDELSE: Fantastisk headsett byr på god lyd, støydemping og reparasjonsmuligheter. I tillegg har utviklerne fokus på bærekraft og å utbedre vilkår for arbeiderne som har laget headsettet.

Fairphone er et navn som er verdt å merke seg. Med røtter fra 2010 begynte gründerne med et fokus på mer rettferdig produksjon av elektronikk. Nå jobber utviklerne for å sikre en mer rettferdig og bærekraftig produksjon i alle ledd. Blant annet ved å gi arbeiderne en andel av inntektene i tillegg til andre forbedringer av arbeidsvilkår på grasrota.

For som Fairphone påpeker, 118 millioner mennesker jobber i denne industrien, ofte underbetalt, overarbeidet og utsatt for umenneskelige arbeidsforhold. Fairphone produserer derfor mobiltelefoner og headsett som motvekt og et alternativ til andre produkter på markedet.

Materialet består ofte av resirkulerbare deler der dette er mulig, i tillegg til at produktene enkelt kan repareres hjemmefra slik at disse får lengre levetid.

Fairphone Fairbuds XL

Kategori: Trådløst headsett
Utvikler: Fairphone

Fairphone Fairbuds XL er det nyeste tillegget på produktlinjen. Og her er det stort fokus på bærekraft uten å gå på bekostning av funksjonalitet. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at Fairphone bygger på en ide og en bevegelse om en mer bærekraftig bruk av teknologi. God lyd med god samvittighet med andre ord.

Til og med forpakningen er laget av resirkulerbare materialer. Esken består av null plast, kun papp og kan derfor sorteres som papiravfall.

Selve enheten har også resirkulert plast, resirkulert aluminium og en hodebøyle av stoff som ikke stammer fra dyreproduksjon. Til tross for dette virker ikke Fairphone Fairbuds XL som et tafatt, stygt eller sårbart produkt. Tvert imot står denne frem med god kvalitet og godt utseende.

Mer om dette etter hvert.

Fairphone Fairbuds XL har mye kjekk funksjonalitet under panseret. I tillegg kan man enkelt bytte ut deler som batteri og hodeputer selv. Her får man kjøpt ekstra deler via nettbutikken til Fairphone. Hvor enkelt det er å få disse delene tilsendt til Norge er et annet spørsmål. Konseptet er uansett spennende, og kan gi lengre levetid til headsettet. Særlig ettersom batteriet gjerne er noe av det første som svikter.

Av teknologi og funksjonalitet har man støydemping, høyttalerelementer på 40 mm, bluetooth-tilkobling og mer. Headsettet kan til og med brukes kablet, men det følger ikke med ladekabel i boksen. I stedet oppfordres man til å bruke det man allerede har hjemme, ellers må man kjøpe dette av utvikleren eller en annen nettbutikk.

Lading foregår via USB-C, og enheten byr på opptil 30 timer med bruk. Alt dette avhenger av volum og ytre omstendigheter, men dette er uansett lang fartstid som gir unge mye bruk enten det er på bussen eller hytteturer.

Noe av det kuleste er kontrollene som ligger på høyre flanke. Her er det en knapp for å styre lyttemodus. Blant annet kan man veksle mellom aktiv støydemping på eller av, samt muligheten for å ta inn lyd fra omgivelsene. Sistnevnte er veldig kjekt når man må være ekstra obs på det som skjer i trafikk og andre områder der man vil ta inn lyd utenfra.

Denne knappen brukes også til å pare enheten med nye mobiltelefoner og nettbrett, samt andre dingser som bruker bluetooth og trådløs tilkobling. Man kan være tilkoblet to enheter samtidig og kan bytte mellom disse som lydkilde.

Ellers fungerer støydempingen ganske så godt. Denne fjerner ikke alt, men tar bort kanten på støy enten det er trafikk når man sitter på en benk, eller høylytt prating i omgivelsene. Aktiv støydemping gjør det rett og slett mer behagelig å være i bråkete omgivelser – og er en måte å skape sin egen lille boble på.

Rett under denne knappen finner man også en liten joystick som egentlig er ganske så genial. I stedet for å ha en knapp for hver funksjon, vipper man denne i ulike retninger for å øke og senke volum, bytte mellom lydspor og for å pause musikken.

Joysticken er multifunksjonell. Ved å trykke to ganger kan man høre hvor mye gjenværende strøm enheten har til bruk.

Det er utrolig kjekt og innovativt å ha færre knapper å taste på sammenlignet med en hel rad med taster som brukes til forskjellige formål. Det følger også med en app på lasset til iOS og Android. Her kan man bytte equalizer-innstillinger, oppdatere programvaren i headsettet og se enkelt hvordan man reparer deler av produktet.

Enheten tåler noe vær og vind, men ikke veldig mye. Denne har en IP-rangering satt til 54 og tåler derfor en del støv, svette og vann. Men i kraftig uvær burde man være forsiktig med å ta med denne dingsen på tur.

Sannsynligvis er det ikke veldig mange som går på lange turer i søkkregn, men det er nå greit å vite at denne tåler litt, men ikke vanvittig mye.

Dette gir uansett mening ettersom Fairbuds XL består av deler som kan tas fra hverandre når man skal bytte ut batteri, øreputer og andre elementer. Her kan det like gjerne slenges på at hodesettet også har mikrofon slik at man kan ta samtaler på farten – noe også joysticken styrer avhengig av om man vil tillate eller nekte et anrop.

Lydkvaliteten i samtaler er helt ok, ikke vanvittig imponerende. Men helt ok.

Så, dette med reparasjon. Det er svært enkelt og heller ikke noe krav om verktøy for å komme til batteriet på siden. Et lokk vippes opp med fingeren og har plastkroker som gjør at denne sitter på plass. På bare noen minutter kan man enkelt sette inn et nytt batteri.

Samtidig sitter lokkene på plass og er ikke særlig skjøre. Så ingen bekymring for at de skal falle av ved første øyekast.

Man kan også rotere hodeputene for å bytte disse og det er mulighet for å komme til de indre komponentene. Etter hvert begynner det å bli hakket mer komplisert å reparere maskineriet – men i teorien kan man altså ha et headsett som kan vare omtrent livet ut så lenge man er villig til å bytte ut komponenter selv.

Fairbuds XL har så klart også god lyd – og dette er kanskje det viktigste elementet. For det nytter ikke å begi seg ut på et bærekraftig headsett om det bare blir liggende ubrukt i et skap.

Man får god, fyldig og høy lyd dersom man ønsker det. Det er ingen mangel på kraft med dette maskineriet her. I utgangspunktet er det ikke veldig fokus på bass, men heller et mer nøytralt og balansert lydbilde.

Noe av dette kan man jo justere for i mobiltelefonens innstillinger og appen når man justerer for equalizer.

I`ll Wait med Kygo og Sasha Alex Sloan er en basskraftig og vokalrik låt som viser at headsettet kan levere fyldig romlyd. Basslinjer, trommer og vokaler høres helt fantastisk ut, men uten å være overbærende.

Rescue Me av Onerepublic er innen lignende sjanger, men mer pop. Også her kan man nyte strengeinstrumenter, kraftige vokaler og kjappere partier. Fairbuds XL håndterer alt og fremstår mer som en allrounder enn ren basskasse.

Antageligvis vil Fairbuds XL treffe mer bredt med sitt lydbilde. Til sammenligning med Jabra Elite 85h er det ikke like mye during og basskraft for de som liker det. Men musikksmak og lytteropplevelse er noe som varierer fra individ til individ. Og sistnevnte er heller ikke nødvendigvis noe alle ønsker.

Fairbuds XL er et utrolig spennende konsept. I en tid hvor det foregår mye bruk og kast når det gjelder elektronikk, er det kjekt å se noen gå motstrøms. Men det handler også om å ha et blikk på menneskene som er en del av produksjonsprosessen og bedre arbeidsvilkår for disse.

Headsettet er samtidig nydelig i bruk og består av god kvalitet. Dette er ikke et kjøretøy som er lappet sammen med håp om å holde bare første prøvetur. Fairbuds XL fremstår som solid og brukervennlig i kraft av seg selv. Og derfor er dette et glitrende, men samtidig noe kostbart alternativ. Ikke av de dyreste variantene, men heller ikke av de rimeligste.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem. Denne enheten vil tåle bruk, men er ikke like værfast som en del andre alternativer på markedet. Og er derfor også mer utsatt for vann.

Samtidig kan man med dette headsettet utføre en del grunnleggende reparasjoner hjemmefra. Noe som vil kunne forlenge batteriets levetid og andre momenter i lang tid fremover. Da må man allikevel mestre å mekke og ordne litt på elektroniske komponenter.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling og lyd rett på øret, kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for eldre ungdom.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Snakk også med barna om smart bruk av headsett når de er ute å ferdes. Høyt volum kan fase ut trafikklyd og annen type risiko i omgivelsene.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser