Google Nest Hub

Smarthøyttaler med skjerm

Muntlig kan du gi denne enheten oppgaver eller spørsmål, for eksempel å vise matoppskrifter eller feriebilder. Den kan skille mellom hvem som henvender seg til den, om det er deg eller barnet ditt. Du kan skru på foreldrerestriksjoner på appene som enheten kobler seg til.

Google Nest Hub er en smarthøyttaler med skjerm. En smarthøyttaler er en enhet som lytter til dine spørsmål og instruksjoner og forsøker å løse dette så langt det lar seg gjøre. Man kan altså snakke med høyttaleren og få svar på det man lurer på.

«Hey Google, hvordan bli været i dag?», «Hvem er Nelson Mandela?» eller «Spill av Løvenes Konge på Viaplay».

Det funnes alt mulig rart man kan spørre stemmeassistenten om og deretter får man et svar opplest. De som har andre smarte løsninger i hjemmet, som lys, musikk, temperatur og sikkerhetsløsninger som blir regulert av dataprogrammer, kan også potensielt knytte seg opp mot Google Assistent.

Så da er det mulig å be Google-høyttaleren om å spille av en bestemt sang på lydanlegget, skru av lyset i ulike rom osv. Det er på mange måter tatt rett ut av en science fiction film. Men slik har altså teknologien utviklet seg der stadig flere løsninger kan bli styrt av stemmen din.

En smarthøyttaler kan koble seg opp mot de mange andre løsningene i hjemmet via det trådløse nettverket. I praksis kan dette også gjøres gjennom telefonen. Men fordelen med en smarthøyttaler er det at den alltid er tilgjengelig i rommet, klar til å lytte til dine instruksjoner. Man behøver ikke å lete frem mobilen og låse den opp for å komme i gang.

En utfordring med Google Home og Mini – som er smarthøyttalere fra Google uten skjerm, er at det man sier ikke alltid blir oppfattet riktig. Og alle vet jo hvor kjedelig det er å bli misforstått hele tiden, enten man prater med en person av biologisk materie eller med dataintelligens som svever på internett.

Dette problemet er ikke helt borte bare fordi Google har implementert en skjerm i sin siste enhet: Google Nest Hub. Men det er enklere å gjenkjenne når den forstår instruksene fordi alt du sier vises visuelt med tekst.

I tillegg, når man spør om faktaspørsmål eller veivisning, så er det langt bedre å få søkeresultater vist visuelt enn kun opplest av en stemme. Teknologien er altså ikke kommet dit der man ikke er avhengig av en skjerm. Den visuelle støtten er viktig. Ikke minst er det litt hyggeligere å prate til en skjerm enn en «mimikkløs» høyttaler av en eller annen grunn.

Google Nest Hub

Format: Lydanlegg med skjerm
Kategori: Smarthøyttaler
Utvikler: Google

Google Nest Hub er ikke store karen. Denne er mindre enn størrelsen på et nettbrett for eksempel. Her får man en LCD skjerm på 7 tommer. En standard iPad eller nettbrett er mellom 9 og 10 tommer til sammenligning.

Skjermstørrelsen er allikevel grei og teknologien tilpasser innholdet deretter. Mest sannsynligvis så kunne en større skjerm også ha ført til at enheten tok opp mer plass enn ønskelig. Nest Hub derimot glir lett inn de fleste steder i huset.

Av teknologi er det også mye stilig her.

En sensor justerer lysstyrken på skjermen etter lysforholdene i rommet. To mikrofoner plukker opp stemmen din selv om det er andre lyder i rommet. Så snart man sier «Hei Google» eller «Ok Google», så går smarthøyttaleren inn i et modus og er klar til å lytte til spørsmål eller instruksjoner.

Det er også en høyttaler her for å spille av musikk og det er en liten chromecast inni enheten som gjør det mulig å spille av videoklipp. For de som er opptatt av mål, så veier denne 480 gram og har størrelse på: B 178mm x H 118 mm x D 67 mm. Pris akkurat nå er på rett under 1300 kroner og forgjengerne (uten skjerm) er satt ned i pris i Google Store (Home til 999 kroner og Mini til 599 kroner).

Nest Hub er enkelt å koble opp. Først må man ha en Google-konto (man må være 13 år for å opprette dette) deretter laster man ned Google Home appen. Så snart Nest Hub er koblet til strøm finner appen den automatisk og man kan så taste inn passordet til det trådløse nettverket.

Så kobler denne seg opp mot tjenester som Spotify, Viaplay og YouTube Premium dersom man har abonnement for dette. Man kan også trene opp Google Assistent til å gjenkjenne stemmen din samt gjøre dette for andre personer i husholdningen.

Deretter er alt koblet opp og klart.

I passivt modus kan man velge om Nest Hub skal fungere som en bildefremviser. Den plukker da bilder som du har lastet opp til Google Foto (gratis lagring av bilder, eller abonnement for høyere kvalitet på filene). Og bildene ser fantastisk ut på denne skjermen! Klare farger og tilpasning av bilder gjør dette til en glimrende kompanjong som henter og viser frem minner. I blant lager også programvaren fine kollasjer av bildene dine, uten at du må røre på en finger!

Oppskrifter er også genialt. Baker du og har klissete fingre? Du slipper å sveipe på skjermen og søle den til. I stedet kan du be Google om å gå til neste steg i oppskriften. Og oppskrifter vises altså steg for steg både visuelt og man kan få gangen i dette lest opp.

Man kan også bruke Nest Hub som en mottaker ved å «caste» innhold fra YouTube og Viaplay. Og igjen, alt ser lekkert ut på denne skjermen med klare, fine farger og pene konturer. Men skjermstørrelsen kan så klart ikke erstatte TV-skjermen i stua.

Når det gjelder lyd så er ikke Nest Hub noen boomblaster. Men den høres ikke ille ut heller! Den er bare ikke ment for å skyte ut høye mengder med lyd i store rom. Dette er altså ikke høyttaleren du bruker for å spille av musikk på festen med andre ord. Kvaliteten er grei så lenge man ikke skrur volumet for høyt. For litt kosemusikk mens man rører i gryta, er dette mer en hyggelig nok.

Ellers kan man spørre Google om alt fra kart over Kina og få dette vist på skjermen, eller fakta om månen og få bilde og tekst vist og lest opp. Ved å åpne Youtube på enheten kan man spørre om forskjellige videoer som «søk etter en video på Youtube om hvordan man kan stemme en gitar».

Nest Hub har for øvrig oversikt over været, nyhetene, alarmer, kalendere og mer.

Egnethet

Googles produkter kan ikke brukes på egenhånd av barn under 13 år. Man må opprette en Google-konto for å sette opp høyttalerne, men når det er gjort, kan i praksis hvem som helst bruke stemmekommandoer i hjemmet ditt. Men din unike konto kan kobles sammen til din stemme via stemmegjenkjenning.

Skal både barn og voksne bruke produktet, anbefales det at høyttaleren settes på et tilgjengelig sted som for eksempel stua og ikke barnets rom. Også kan man gå gjennom informasjonen Google selv angir for barns bruk av Google Home. Den er relevant selv om akkurat denne anmeldelsen gjelder Nest Hub og ikke Google Home.

Mulighetene er mange eller få avhengig av hva man har av utstyr og abonnementer fra før. Et hjem som ikke har Youtube, Spotify, Netflix eller Viaplay-abonnement, blir nokså stillestående på musikk- og filmdelen. Lys og varmeregulering er spennende, men krever kjøp av dyrt tilleggsutstyr.

Så man må ta i betraktning hva man ønsker å bruke Google Nest Hub til og om nytteverdien er verdt innkjøpsprisen. En ting er uansett sikkert, dette er bare starten på stemmestyring, og apper og tredjepartsaktører ruller ut flere funksjoner som også fungerer med Google Nest Hub.

Vær også oppmerksom på at man potensielt kan søke på video/nettsider som ikke er beregnet for barn med denne enheten.

Tips:

  • Skru på foreldrerestriksjoner i de ulike appene som Google Nest Hub kobler seg til: Youtube, Spotify, Viaplay osv.
  • Skru av muligheter for kjøp med Google Assistent i Google sine konto-innstillinger (i Google Home-appen).
  • Vær obs på at denne høyttaleren samler inn søkehistorikk og at mikrofonen alltid er påslått, stadig ventende på dine spørsmål/kommandoer. Google selv hevder at muntlig aktivitet kun blir lagret når man sier «hei/OK Google».
  • I Google Home-appen kan man skru på filtre for ulike smarthøyttalere (i innstillinger for «digital balanse»). Som diverse begrensninger for Youtube, søk, musikk på Spotify, grenser for skjermtid og lignende.
  • Man kan lage en egen konto for barnet med Family-link slik at Google Nest Hub gjenkjenner barnets stemme og har diverse restriksjoner deretter.
Les også

Google sporer barna

Bli medlem av Barnevakten