Skjermdump av kart som viser bevegelsene til en person med Google-konto.

Google sporer barna. Slik begrenser du det.

Google samler informasjon om barnet ditt fra telefonen, datamaskinen, nettlesere, nettsøk, Youtube og bruk av kart. Innebærer det ulemper?

Dersom barnet ditt har Google-konto, lagres det store mengder opplysninger om barnets liv. På kontoen ligger for eksempel kart som viser barnets bevegelser flere måneder tilbake, man kan se hvilken gateadresse barnet besøkte tirsdag for tre uker siden.  Her er dine egne bevegelser på Google-kartet.

Personvernreglene i Norge er strenge for alle som samler informasjon om barn under 13 år, det må foreligge et verifisert samtykke fra foreldrene for at barn skal kunne opprette brukerprofil i sosiale medier. Google krever at man er 13 år for å få Google-konto, men tillater at også yngre barn kan få konto etter samtykke fra foreldre.

Google-passordet er inngangsdøren til svært mange tjenester som Google tilbyr, slik som chattemuligheter, arkiv med private bilder, tekstbehandling eller publisering av filmer. Veldig mye informasjon samles derfor på samme plass, derfor er Google-passordet ekstra viktig å beskytte.

Barns passord kan komme på avveie. Det kan skje en glipp ved at barnet logger seg inn på en maskin og glemmer å logge seg av før andre tar over maskinen.  3 av 10 barn deler for øvrig passordet sitt med en venn, ifølge Medietilsynet.

Montasje av appene til Google.

I denne artikkelen skriver vi om barns private Google-kontoer, ikke om Google-kontoene som elever får via Googles datamaskiner (Chromebook) som skolene kjøper inn og gir til elevene.

I Google-kontoen kan du finne blant annet dette:
  • Hva du har søkt etter på nettet
  • Hvilke filmer du har sett på Youtube
  • Hvilke favoritter du har i nettleseren
  • Hvilke kartområder du har kikket på
  • Hvilke G-mail-annonser du har kikket på
  • Hvor du har vært (fysiske adresser, butikker og etasjer)
  • Hvilke e-poster fra G-mail du har sendt eller mottatt
  • Hvilke dokumenter du har liggende (presentasjoner fra skole/jobb, lydfiler og lignende)
  • Hvilke bilder du har liggende
  • Tilgang til Google-tjenestene som kontoen er knyttet til

Mesteparten ligger tilgjengelig bak Google-passordet, enkelte opplysninger vises først etter at man har bedt Google sende en oversikt over innsamlet materiale.

Noen ganger er slike mengder med informasjoner en fordel. Hvis du for eksempel kjøper ny datamaskin, er det fint å kunne laste ned nettleserfavorittene til den nye maskinen.

Google tilbyr mange nyttige tjenester gratis, men man bør også tenke over mulige negative sider:
  • Med utgangspunkt i Google-kontoen bygges en forbrukerprofil av brukeren. Google viser ikke målrettede annonser for barn under 13 år, men du vet ikke fullt ut hvordan målrettet reklame kan påvirke barnet i årene etterpå.
  • Google tillater tredjepartsapper som Google selv advarer brukerne mot.
  • Du vet ikke hva Google eller tredjepartsappene vil utnytte informasjonen til i fremtiden.
  • Google skiller seg ut fordi mange tjenester er samlet bak ett eneste passord. Hvis Google-passordet kommer på avveie, er det mye logg-informasjon som ligger tilgjengelig, i tillegg til barnas egne filer som kan inneholde private opplysninger.
Googles tredjepartsapper.
Advarer: Google advarer på sine nettsider mot apper som får tilgang til Google-kontoen: «Når du gir tilgang til tredjeparter, kan muligens tredjeparten lese, endre, slette eller dele den private informasjonen.»
Personlig informasjon blir til annonser

Det er flere millioner nettsteder som samarbeider med Google om å vise annonser basert på brukerens nettvaner, når brukeren er over 13 år. Det er både fordeler og ulemper ved persontilpassede annonser. Har barnet ditt søkt etter sunn lunsj og hvordan hjelpe fattige, vil Google vise frem mange annonser for dette etterpå, og det er jo fint.

Har barnet derimot søkt etter 18-års spill og usunn drikke, vil Google sørge for at barnet får stadig nye annonser for dette i tiden etterpå.

Barnet ditt blir påvirket av annonsene som er skreddersydd til barnet. Annonsene blir stadig mer nøyaktige, for Google vet hvor barnet befinner seg geografisk og vet hva barnet er interessert i.

Google skriver til bedriftene som skal kjøpe slik reklameplass at Google ikke bare vet at en person skal reise til en bestemt by, men Google vet også intensjonen med reisen. Slik blir annonsene svært nøyaktige. (Se siste lenke nederst.)

Google leser også e-postene til deg og barnet hvis dere bruker G-mail. Google skriver om det i parantes i vilkårene som gjelder fra 22. januar 2019: «Våre automatiserte systemer analyserer innholdet ditt automatisk (inkludert e-post)…»

Lenke til denne teksten fra Google finner du her. (Velg «Oppdatert versjon», gå til overskriften «Ditt innhold i tjenestene», tredje avsnitt.)

Det er antagelig ikke mange barn som bruker e-post, men i skolesammenheng kan det skje, spesielt når barnet blir eldre.

Google skriver videre: «…for å gi deg produktfunksjoner som er relevante for nettopp deg, f.eks. tilpassede søkeresultater, skreddersydd annonsering og identifisering av nettsøppel og skadelige programvare. Denne analysen skjer når innholdet sendes, mottas og lagres.»

Det som står i e-postene, er altså en av flere faktorer som påvirker hva barn og voksne får frem av søketreff. Ditt barn får ikke samme søketreff som de andre elevene i klassen.

Men er det så farlig da?

Ofte er livet bra. De fleste får aldri bruk for brannforsikringen. Barnet ditt vil neppe bli kidnappet dersom passordet spres og noen kan se bevegelsesmønsteret til barnet. Men det kan hende barnet blir lei seg om enkelte private opplysninger blir delt.

Kanskje er det noen bilder som ikke bør spres? Kanskje har barnet laget en huskeliste med andre passord? Kanskje har tenåringen søkt «Er jeg gravid?» Eller kanskje ligger det en dagbok der inne bak passordet?

Det er fire forhold som kan inneholde ulemper:

  • Hva som samles inn automatisk.
  • Hva barnet selv legger inn av filer.
  • Hva Google bruker informasjonen til.
  • Hva andre kan bruke informasjonen til.

Barnet blir uansett påvirket av målrettet reklame og søkeresultater som er persontilpasset. Det kan være smart å tenke gjennom dette og sette seg inn i innstillinger og eventuelt gjøre noen konkrete grep for å styre hvilken reklame barnet utsettes for og ikke.

Et gammelt risiko-råd

Et gammelt råd når det gjelder risiko generelt, er å ikke legge alle eggene i samme kurv, det gjelder for eksempel aksjer. Et sikkerhetstips for det digitale livet er derfor å benytte tjenester fra ulike leverandører, slik får ikke én leverandør vite alt. Dermed er heller ikke all informasjon samlet bak ett eneste passord som kan glippe en gang.

Hvordan begrense overvåkingen

Den aller enkleste måten å redusere risikoen på, er å ikke opprette Google-konto. Men det er nesten så man ikke kan delta i samfunnet uten en Google-konto. Skolen, idrettslaget eller arbeidsgiveren gir kanskje beskjed om å laste opp en film til Youtube, dermed må man skaffe seg en Google-konto. Eller kanskje læreren ber elevene benytte en av de mange andre Google-tjenestene, det er jo fristende når det meste er gratis.

Hvis du vurderer å begrense overvåkingen, bør du ved hver Google-tjeneste samtidig tenke over hvilke fordeler tjenesten gir. Det kan hende fordelene er større enn ulempene. Det kan også hende at løsningen ligger et sted i mellom. Det er for eksempel fint at Google kan hjelpe barnet å finne veien hjem, men det er ikke sikkert at det er nødvendig at karttjenesten er slått på døgnet rundt.

Slik begrenser du sporingen/risikoen:

  • Ikke opprett Google-konto.
  • Logg av Google-kontoen mye oftere.
  • Benytt andre søkemotorer enn Google.
  • Benytt andre nettlesere enn Chrome, som eies av Google.
  • Gå gjennom innstillingene i Google-kontoen.
  • Ikke legg private filer i Google-kontoen.
  • Ikke la nettleseren huske passord.
  • Begynn å betale for tjenester. Gratistjenester kan ha «betaling» innbakt, og det er overvåking, reklame, profilering og risiko.
  • Gå gjennom foreldreinnstillingene på barnets maskiner, de dekker mer enn Google.
  • Bevisstgjør barnet om sporing, overvåking og datasikkerhet.
Finn ut hva Google vet om dere

Før du hjelper barnet med innstillingene i barnets Google-konto, kan du gjøre deg kjent med din egen konto. Gå til google.no, klikk så på «Logg på» øverst til høyre (på store skjermer). Klikk så på meny-symbolet oppe til høyre (det har ni små firkanter) og velg «Google-konto».

Se et stykke ned på siden og velg «Min aktivitet». Der vil du se dine gamle nettaktiviteter tilknyttet ulike Google-tjenester. Der inne kan du til og med høre opptak av din egen stemme, hvis du bruker stemmesøk.

Skjermdump fra Google

Skru av enkelte Google-funksjoner

Du kan skru av mange av Googles tjenester som innbefatter for eksempel sporing. Det er mulig å sette posisjonsloggingen på pause.

Skjermdump fra Google

Selv om du setter sporingen på pause, ser det ut til at Google likevel sporer deg, dette ifølge nettstedet tek.no. For å være sikrere på at Google ikke sporer deg, anbefaler tek.no at du deaktiverer valget som kalles «nett- og appaktivitet» som du finner her.

Historikken ved bruk av Chrome

Googles nettleser Chrome tar vare på alle stedene barnet har besøkt på nettet og legger en liste på Google-kontoen. Ønsker du ikke det, kan du be barnet oftere benytte andre nettlesere, eller oftere slette historikken i nettleseren.

Men, som sagt, man må veie fordelene opp mot ulempene ved hvert punkt man tar en beslutning ved. Noen ganger er det en fordel å ha tilgang til hvilke sider man besøkte for noen dager eller uker siden, det gjelder for eksempel ved leksearbeid. Barnet ditt låner for eksempel din maskin på hytta for å gjøre lekser, men har glemt et nettsted som ble besøkt et par dager tidligere. Da kan barnet logge seg inn på sin Google-konto og sjekke historikken.

DuckDuckGo er en søkemotor som ikke sporer barnet. Søkene blir riktignok liggende i nettleseren lokalt på maskinen, men du kan stille inn nettleseren slik at den ikke tar vare på søk.

Endre type annonser

Du kan bruke denne lenken for å påvirke hva slags annonser som skal vises når barnet eller du selv surfer på nettet. Men dere blir ikke kvitt sporingen på den måten. Du blir heller ikke kvitt annonser generelt, men du kan for eksempel bestemme at barnet helst skal se annonser for byen Paris eller noe annet ganske nøytralt. Dere kan også markere hvilke temaer som dere ikke liker.

Skjermdump fra Google

Barn og tredjepartsapper

Google tillater en del andre selskaper full tilgang til Google-kontoen. Google selv advarer mot slike tredjepartsapper, for appene kan hackes eller så kan appene kopiere informasjonen og lagre den på sine egne servere, du vet heller ikke hva de bruker informasjonen til.

Gå gjerne gjennom barnets innstillinger i Google-kontoen når det gjelder tredjepartsapper.

Gjør det samme med mobiltelefonen

Også i mobiltelefonen og på nettbrettet kan du blokkere for en del sporing generelt. Google er slett ikke alene om sporing. Gå til «Innstillinger» og deretter «Personvern og sikkerhet» eller en lignende ordlyd.

Skjermdump fra iOS

Google får kjeft av forbrukertilsynene i syv land

Forbrukermyndighetene i syv europeiske land mener at Google manipulerer brukerne til å la seg bli overvåket. Nei-knappen er nemlig skjult et stykke inne i menyene. Det hele kan ende med store bøter for Google. Les mer her (Forbrukerrådet).

Her er Forbrukerrådets tips til å redusere overvåkningen.

Her er Forbrukerrådets rapport «Every step you take»

Nyttige lenker

Bli medlem av Barnevakten

Vis Ressurser