Jabra Elite 4

Trådløse "in-ear" hodetelefoner.

ANMELDELSE: Ikke så dyre ørepropper med aktiv støykansellering, tøff bass, nokså god mikrofonopptak og helt middels lydbilde.

Danske Jabra fortsetter å pøse på med trådløse ørepropper. Til tross for ulikheter i pris for hver produktlinje som blir utgitt, er det noen elementer som går igjen. Blant annet solid passform, god app-funksjonalitet og motstandsdyktighet mot vær og vind.

Elite 4 er intet unntak og blir solgt til en relativt billig penge. Dette uten å gå på bekostning av grunnleggende funksjoner. Men hvor godt holder Jabras lydprodukt til tross for prislappen som er satt til like over tusenlappen?

Jabra Elite 4

Kategori: Hodetelefoner
Utvikler: Jabra

Elite 4 er altså en av de rimeligere trådløse øreproppene som Jabra har å by på. Samtidig er det mye spennende å få med seg av funksjonalitet. Med aktiv støykansellering kan disse utelukke støy i omgivelsene. Det kan være prat på bussen, during fra tog og trafikk eller annet av bråk.

Med kun ett tastetrykk på venstre ørepropp, eller via app-styring, kan man enkelt slå av og på støydemping.

I tillegg har øreproppene mikrofoner som kan gjenspeile lyd i omgivelsene der dette er ønskelig. For eksempel om man skal delta i en samtale eller om man går nær trafikk og skal være obs på det. Dette uten at man må plukke ut øreproppene fra ørene.

Aktiv støykansellering er en gode. Når man har behov for ro og fred kan man lukke seg selv inne i en digital bås og velge hva man ønsker å slippe inn. Trådløse ørepropper passer derfor utmerket for unge som tar kollektivtransport eller som sitter og venter i støyfulle omgivelser.

Og Elite 4 gjør en god jobb med å ikke fjerne, men dempe for uønsket støy. Dette er en funksjon som ikke alltid er å forvente i denne prisklassen.

Øreproppene kommer med etui og tre tupper som kan byttes ut for at disse skal passe til forskjellige øreganger. Jabra har truffet godt med passform, også disse sitter godt, men behagelig. Elite 4 har ingen krok eller byggform som gjør at disse sikres i øret.

Samtidig sitter disse godt og man må gynge løs av all kraft med hodet for at disse skal rikke på seg.

Dette er ganske så imponerende at Jabra har funnet en passform som er behagelig, lite invaderende, men som også fungerer. Her må man ta forbehold ettersom alle sine øreganger er forskjellige. Og det som fungerer smertefritt i ett tilfelle, gjør kanskje ikke det for nestemann.

Øreproppene har en brukstid på opptil 5,5 timer og totalt 22 timer via etuiet som lader øreproppene når de ikke er i bruk. Slår man av aktiv støydemping og mildner volumet kan man øke levetiden noe.

Dette holder allikevel mer enn nok til en biltur her og der, eller annen type aktivitet.

Ellers fungerer øreproppene i takt med Jabras egen app. Der kan man justere på equalizer-innstillinger, oppdatere enheten og slå av og på støydemping. Øreproppene støtter tilkobling til flere enheter og multipoint – altså tilkobling til to enheter samtidig.

Det betyr ikke at man kan lytte til to lydkilder samtidig, men at enheten kan veksle mellom to lydkilder, avhengig av hvilken som spiller av lyd.

Når det gjelder lydkvalitet har Elite 4 et helt middels lydbilde. Ikke av det beste, og noe hulere og skurrete lydkvalitet sammenlignet med Jabra Elite 5 for eksempel. Disse skilles samtidig i pris. Elite 4 er ikke ille, men det er basstunge og tøffe låter som kommer mest til sitt rette med akkurat disse øreproppene.

Der det er mye kraft, merker man kanskje ikke så mye til nyansene, eller rettere sagt, mangelen på disse. For det er et noe hult og skurrete lydbilde med Elite 4. Instrumenter og vokaler mangler det lille ekstra av klarhet og styrke.

Låter som I`ll wait med Sasha Sloan og Kygo der basslinjer, ekko og trommer regjerer viser at Elite 4 fungerer godt i et lydbilde som er preget av kraft. Så dersom man liker den enden av skalaen innen musikk, med høyt tempo og vekt, passer Elite 4 helt fint. Og en båndbrede på 20–20 000 Hz høres jo ganske så bra ut på papiret.

Når det gjelder opptakskvalitet via de fire mikrofonene fungerer dette ganske så bra. I stille omgivelser høres man godt av mottakeren, og motsatt, man hører dem. Ute i trafikk, vind og vær blir resultatet mer blandet, men denne enheten er ikke unntatt påvirkning fra omgivelsene.

Når det gjelder vær og vind er også Elite 4 nokså motsandsdyktig. Med en IP-klassifisering på 55  er denne beskyttet mot støv og noe vann. Man kan altså ikke ta med øreproppene på svømmetur, men de tåler fint et lite regnskyll eller to.

Elite 4 er et spenstig lydprodukt. Med aktiv støykansellering, solid brukstid og evne til å håndtere noe vær og vind, passer denne like fint i kollektivtrafikken som på sykkeltur. Her er det mye funksjonalitet pakket inn i en relativt rimelig innkjøpspris.

Lydbildet er nokså grei, men det finnes ørepropper med enda bedre lydkvalitet. Da må man som regel også opp i pris. Elite 4 egner seg derfor best som innstegsprodukt, men vil kanskje ikke gå like godt hjem hos den mer kresne.

Egnethet

Jabra Elite 4 er enkelt å koble opp og bruke. Barn og unge kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i midtre prissjikte. Ellers passer disse til alt som blinker og går av smartenheter.

Barn og unge bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og øreproppene er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse tåler noe vann og er motstandsdyktige mot støv. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker øreproppene.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker ørepropper i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Ta vare på hørselen:

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen. Les rådene fra Hørselshemmedes Landsforbund. Jabra har også lansert noen råd i forbindelse med dette:

  • Bruk 60/60-regelen: En enkel, men viktig regel for musikkelskere er å ta regelmessige pauser slik at de ømfintlige hårcellene i det indre øret kan innhente seg. Det er anbefalt å følge den enkle 60/60-regelen som den britiske hørselsorganisasjonen «Deafness Research» står bak. Det betyr å høre på musikk gjennom hodetelefoner i maksimalt 60 minutter per dag og på maksimalt 60 prosent volumstyrke.
  • Ikke bekjemp støy med støy: Noen forsøker å dempe bakgrunnsstøy med høy musikk. Det er bedre å bruke hodetelefoner med passiv og aktiv støykansellering (ANC) som blokkerer ut støyen.
  • Magefølelsen er god, men kontrollsjekk bedre: Når er musikken for høy? I stedet for magefølelsen kan funksjonen for volumovervåkning på mobilen enkelt brukes. Den kan varsle når et visst volumnivå er nådd og maksvolumet kan justeres på mange mobiler.
  • Trening for ørene: En kort gåtur eller en annen aktivitet er positivt for hørselen fordi dette gir bedre blodstrøm i ørene. Det indre øret og spesielt sneglehuset har godt av trening og mosjon.

Kilde: Jabra. Les hele skrivet fra Jabra her.