Jabra Elite 45h: trådløse on-ear hodetelefoner

Trådløse on-ear hodetelefoner. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tolv år.

Anmeldelse: Vanvittig god batteritid, nydelig lyd og kabelfri "moro" med Jabra Elite 45h. Dette er et flott tilbehør som har god funksjonalitet uten å koste all verden.

Det er over fire år siden danske Jabra lanserte deres trådløse headsett Move Wireless. Man kan fortsatt kjøpe dette kritikerroste headsettet som visstnok skal leverer mye lyd for pengene! Etterfølgeren dens, Move Style, sies å være i samme gate.

Men nå er altså Elite 45h på bordet med en hel del forbedringer og som igjen leverer mye under «panseret». Dette kan sies å være en slags åndelig oppfølger til Jabra sin Move-serie. Og Elite 45h imponerer med mye, god lyd.

Så må man huske på at trådløse headsett kommer i mange prisklasser. De kan koste alt fra noen hundrelapper til mange tusenlapper. Elite 45h sikter relativt lavt på pris, men konkurrerer allikevel mer enn godt!

Dette er rett og slett et svært godt headsett!

Jabra Elite 45h: trådløse on-ear hodetelefoner

Kategori: Lyd
Utvikler: Jabra

Batteritiden er økt fra 14 timer til (opptil) 50 timer. Det er et tosifret tall som er satt vanvittig høyt. Så klart påvirker jo signalstyrke, volum og alle disse aspektene hvor mye man i realiteten får «presset ut» av batteribeholdningen.

Men uansett – opptil 50 timer er mye!

Dette betyr mange, mange timer med musikk, spill og film uten at ungdommen i huset må tenke på å lade hele tiden. Derfor er dette et ypperlig headsett for eksempel til lange bilturer, pendling, en helg på hytta og lignende.

Brukstiden til Elite 45h er også høyt sammenlignet med andre tilbydere i denne prisklassen.

På reisefot kan enheten legges inn i medfølgende tøy-etui. Noe som gjør denne svært transportabel dersom denne skal ligge i en sekk eller en veske for eksempel.

Etuitet er ikke av hardt materiale ala det storebroren Elite 85h fikk. Men det er ikke sikkert at det er noe å klage over med tanke på innkjøpsprisen. Man bør allikevel ikke la denne ligge med andre harde og tunge ting oppi en sekk eller en bag.

At disse er «on-ear» betyr for øvrig at de sitter oppå ørene og dekker dem ikke helt (over-ear). Materialet består av minneskum som både oppleves som behagelig, samtidig som passformen går «tilbake igjen» etter bruk.

Med i innpakningen får man altså med et tøy-etui, en ladekabel og selve headsettet. USB-C er valgte lademåte noe som man kan sette stor pris på. Det betyr at man ikke behøver å knote med riktig vei (opp eller ned) når man skal sette inn ladekabelen.

Enheten støtter også hurtiglading, og 15 minutter gir så mye som 10 timer brukstid. Det er ingen trådløs lading her, men det er ikke sikkert at det vil være et savn for så veldig mange. Ladekabel fungerer jo tross alt mer enn nok i de flest sammenhenger!

Det er også to mikrofoner pakket inn i karosseriet.

Det betyr at man kan ha samtaler gående dersom venner ringer eller bruker videochat og lignende. To-mikrofonsystemet skal også være nyttig for å luke ut vindstøy og lignende fra samtalene dine.

I motsetning til Elite 85h, som tross alt koster en hel del mer, så er det ingen aktiv støydemping. Aktiv støydemping betyr at headsett bruker mikrofonen for å plukke opp støy i omgivelsene, og sender lydbølger mot øret for å dempe/kompensere på støyet.

Men som med headsett og ørepropper flest, er det her såkalt passiv støydemping. Altså at disse i kraft av design og form skal dempe for noe av ulydene omkring deg. Rett og slett fordi disse sitter oppå ørene.

At disse skal ha passiv støydemping merkes lite. Headsettet er såpass lite og lett at de bare «hviler» på ørene. De demper ikke særlig for noe lyd. Men så lenge man har musikk på øret, så vil man ikke høre så veldig mye fra omgivelsene.

Omvendt, så vil andre i nærheten høre lyden fra headsettet ditt helt fint dersom du spiller veldig høyt og det er stille rundt deg. Så disse er kanskje ikke førstevalget for biblioteket med andre ord.

Ellers så overføres lyd via blåtann og man har nå støtte for versjon 5.0. Avstand mellom sender og mottaker kan være opptil 10 meter og enheten kan være tilkoblet opptil to apparater. Det betyr at man fint kan bevege seg mellom rom og til og med etasjer, så lenge avstanden ikke blir veldig stor.

Disse sitter også greit på øret og veier ikke mer enn 230 gram. Så de er jo nokså lette. Derfor er ikke nødvendigvis dette et godt headsett om man er veldig mye i bevegelse da de kan begynne å le litt på seg. Til enkel fottur, lett sykkeltur og lignende, går dette helt greit. Men disse sitter en del løsere på hodet enn det man skulle ønske. En strammere bøyle hadde vært å foretrekke her.

Materialet er ellers behagelig, og disse har puter mer enn kopper, noe som gjør at disse sitter fint mot øret. Så man kan gjerne sitte med disse en stund uten at det gjør noe. Eller så kan de ligge rundt nakken når de ikke er i bruk. Og de er ikke i veien for briller og lignende. Man justerer reimene ved å dra de ut eller inn på en nokså praktisk og intuitiv måte.

Størrelsen på enheten er også passe. Dette er ikke store karen. Praktisk når man skal pakke disse bort på reisefot, og de «henger» heller ikke veien når man faktisk bruker de.

Disse skal visstnok være regnbestandige også. Så ungdommen i huset behøver ikke å få panikk om de er ute på sykkeltur og været plutselig skifter om. De er nok ikke bygget for å tåle all verden av vann. Men lett regn i ny og ne går nok fint. De er også støvbestandige (endelig en unnskyldning til ikke å støvsuge gutte- eller jenterommet lenger).

Så er det hovedspørsmålet. Hvordan er lydkvaliteten? Alt annet av funksjonalitet er jo bare «topping» på bakverket om ikke lyden er god.

For å teste ut bass gikk vi inn på appen, som for øvrig er genial og intuitiv å bruke. Der kan man blant annet kjøre en lyttetest som tilpasser din egen lydprofil. En equalizer gjør det også mulig å tilpasse lydstil og vi begynte med «bass boost».

Hanz Zimmer & Alan Walker med Time er et godt sted å begynne. De rolige pianotonene er nydelige og høres klare ut i starten. Så begynner bassen. Det dirrer i ørene. Dette høres veldig bra ut med tung og fyldig bass. Imponerende rett og slett for et så «lite» headsett».

Det er liten tvil om at Elite 45h jobber godt og «pusher» inn musikk direkte på øret for alt det er verdt.

Vi prøvde oss så på vokal for å se hvordan stemmer høres ut. Lissie sin låt Everywhere I Go fikk kjøre seg denne gang. Stemmen høres tydelig og klar ut fra høye, lyse toner til mørkere partier. Dette høres rett og slett godt ut!

Siste låt går til Wanted av OneRepublic. Igjen så er det god og fyldig bass, klar vokal og fine partier med strengeinstrumenter. Sammenligner man disse med «storebroren» Elite 85h så er det så klart forskjeller. Design, byggform og kvaliteten på komponenter har noe å si.

Det er flere nyanser i lydbildet, kraftigere bass og klarere lyd. Men allikevel. Med tanke på størrelse og pris, Elite 45h leverer. Går man opp i pris får man mer av det gode. Men dette er et ganske godt kompromiss med god lyd, for relativt rimelig innkjøpspris.

Enheten kan naturligvis gjøre mer. Samtalekvalitet er god, og denne fungerer faktisk ganske godt til taleopptak innendørs! Filmtitting og spill fungerer også fint. Denne kan fint kobles til en datamaskin for eksempel og brukes i spill.

Sideknappene fungerer ypperlig til å endre på lydnivå uten at man må gå inn i menyer på datamaskinen og lignende. Så Elite 45h fungerer på flere områder og er et hyggelig lytteredskap å ha med seg både hjemme og på tur! Anbefales!

Egnethet

Jabra Elite 45h er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual/app.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på enheten. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra headsett direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i nedre/mellom-sjiktet. Barna bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: