Jabra Elite 75t

Trådløse "in-ear" hodetelefoner. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tolv år.

Strøm musikk, lyd og telefonsamtaler gjennom det som må være noen av de beste trådløse øreproppene på markedet. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tolv år.

Det virker som om de er plukket ut av en fremtidsfilm: Ved å dytte noen «duppeditter» i ørene, kan musikk nytes rett fra mobiltelefonen uten en eneste synlig ledning. Og bedre enn som så, mikrofoner gjør det mulig å holde en samtale gående med bestevennen uten at mobiltelefonen må opp fra lomma en gang.

Teknologiske «dingser» blir bare mer og mer trådløse, og ledninger ender etter hvert opp som noe som tilhører fortiden. Takket være stadig bedre batteritid, kan dessuten slike enheter vare lengre og lengre mellom hver lading – En trofast kompanjong som alltid er klar til å dundre ut favorittmusikken eller lydsporet til filmen.

Jabra er allerede kjent for å ha produsert det flotte headsettet Elite 85hMed lydkvalitet som imponerer, og et lekkert design, var dette et musikktilbehør vi gjerne anbefalte (og fortsatt gjør det) for barn og unge. Det er derfor Elite 75t også møtes med stor tiltro.

Jabra Elite 75t

Format: Trådløse "in-ear" hodetelefoner
Kategori: Lyd
Utvikler: Jabra

Denne gang er det ørepropper og ikke headsett som står på menyen. Forskjellen er jo om hvorvidt disse ligger rundt eller inni ørene. Elite 75t skal være spesielt utformet med tanke på å passe de aller fleste øreganger. Blant annet kan man bytte tuppen til tre forskjellige størrelser for å finne den som sitter best (small, medium og large).

Valg av musikktilbehør ellers er smak og behag. Noen foretrekker headsett som dekker ørene, andre tenker at denne varianten tar mindre plass. Fordelene med ørepropper er at de går rett inn i ørekanalene og på den måten demper støy i omgivelsene fordi de stenger lydgangen i øret (litt sånn som ørepropper for nattesøvnen). Men noen headsett i disse dager utstyres også med støydempende teknologi, så også disse kan stenge for lyd om de er bygget for det.

En annen umiddelbar fordel med ørepropper er transport. Fordi disse tar minimalt med plass sammenlignet med et headsett.

Men la oss ta enda et steg tilbake. Hvorfor velge trådløse ørepropper og ikke de rimeligere variantene med ledning? En fordel med trådløs tilkobling er at disse fungerer uavhengig av hvilket mobilmerke man har. Unntaket er jo Apple sine AirPods som er dedikert til Apple-produkter naturligvis. Men Jabra-produkter vil fungere både til Apple og Android-produkter.

Ellers er det et stort pluss å slippe ledninger som svaier og henger i veien.

Barna kan sitte med lekser, bevege seg fritt i rommet, sykle, jogge, gå på skitur, sitte i baksetet i bilen, danse (støvsuge rommet sitt?) eller hva enn det måtte være, uten å ha en ledning som henger i veien hele tiden. Og i tillegg, så behøver de ikke å være i umiddelbar nærhet til mobiltelefonen heller. Dette er fordeler som gir en større følelse av frihet og rom for bevegelse.

Ulempen er jo prisen. Slike ørepropper koster en del, og jo høyere innkjøpspris, jo bedre lyd og flere funksjoner.

Det er her Elite 75t glimter med sitt nærvær. På en lading kan man få opptil 7,5 timer med musikk, annen lyd og telefonsamtaler. Når øreproppene ikke er i bruk, legger man de i ladeetuiet som gir oppover 28 timer med total brukstid. Så her er det opptil et døgn med musikk, og ungdommen kan fint bli med på kjøre- eller hytteturen uten å tenke på å lade hele tiden.

Øreproppene sitter ellers godt i ørene, men man må prøve seg frem med de ulike «hettene» for å finne riktig passform. Den lave vekten og den beskjedne størrelsen, gjør at enhetene oppleves å sitte trygt på plass. Og det skal sies at disse sitter godt, til tross for at de er små og ikke har noen ekstra «kroker» som holder disse på plass.

Jabra har gått for en nøytral, men pen form og type design. Så man behøver ikke å være redd for at disse skal synes veldig ovenfor andre. Det samme gjelder for etuiet som er ganske så lite og enkelt å ta med på farten. Etuitet kan like gjerne ligge i en lomme som en sekk uten å være til bry.

Disse er også IP-55-sertifisert. Det betyr at øreproppene tåler støv og vannsprut. Disse kan fint brukes når man er i fysisk aktivitet og svetter, eller på sykkeltur i regn. Barna behøver ikke å frykte vekslende vær. Men det betyr ikke at disse skal bli med på bassengkanten av den grunn. De tåler vann, men er ikke beregnet til nedsenkning i vann.

Ellers er det også fire mikrofoner i bruk for å filtrere ut støy og vind når man har telefonsamtaler. Så man kan fint prate med bestevennen uten å dra opp mobiltelefonen fra lomma. De samme mikrofonene har også «hearthrough» – som gjør det mulig å høre lyd og samtaler i omgivelsene uten at man må dra ut øreproppene. For bare i kraft av måten de er utformet og fungerer på, tetter de jo for lyd i øret.

Det er fysiske knapper som styrer det meste. Man trykker på overflaten til øreproppen for å ta imot samtaler. Ved å trykke to ganger legger man på, og ved å holde inne knappen endrer man volum. Det samme gjelder for å endre musikk, pause og styre volum. I tillegg kan man aktivere stemmeassistanse (Siri eller Google Assistant) ved å trykke på enheten.

Noen synes det er ubehagelig å trykke inn mot øret. Men Elite 75t sine knapper er såpass responsive at man må ikke trykke særlig hardt for å få en reaksjon. Ellers er det også mulig å styre alt fra mobiltelefonen naturligvis. Innstillinger for musikkavspilling og equalizer kan man styre fra appen som følger med.

Elite 75t kobler seg før øvrig opp mot alt som ruller og går med bluetooth-teknologi. Det vil si mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner. Øreproppene kan være nyttige til å strømme musikk, men også film og spill for eksempel. Her er det flere bruksmuligheter.

Når det gjelder kvaliteten på musikken høres disse imponerende ut! Vokaler høres klare ut, bass dundrer godt når man øker for det i innstillinger, og musikken formidles på en klar og behagelig måte. Men igjen, bassen imponerer veldig. Disse gir nærmest en opplevelse av å ha en subwoofer like i nærheten. For de som ikke er så hengivne mot bass, vel, da blir man kanskje skuffet. Det går an å dempe for det i innstillinger, men disse er bygget for å dundre og passer godt for bass-elskende ungdom. Dette er også en effekt som passer fint til film for eksempel.

Vi tok noen testrunder på Foster the People – Pumped up Kicks, som er en ganske basstung låt. Og lyden vibrerer med et nydelig ekko på lik linje med en ordentlig basskasse. Så tok vi mer vokalpregede låter fra Lissie, og her nytes stemmen for alt den er verdt. Strengeinstrumenter og gitar høres også flott og klart ut i One Republic sin låt Rescue Me. Øreproppene mestrer godt kontrasten mellom rolige toner og basstunge segmenter. Det er nesten sånn at man lurer på om man lenger har behov for dyre hi-fi-anlegg lenger.

Elite 75t er altså et glimrende, plassbesparende produkt for å lytte til musikk og strømme film. Disse ser flotte ut og lyder godt. At de tåler støv og vann er også et pluss som gir trygghet for vekslende vær og fysisk aktivitet. Trådløse muligheter fjerner også irriterende ledninger og kabelrot, men prisen er oppe på stigen, men allikevel ikke dyrere enn Apple sine AirPods for eksempel.

De er også enkle å bruke og terskelen for å komme igang er lav. Appen viser batteritid på både ørepropper og etui (i prosent), noe som er et stort pluss. Og det er enkelt å bytte mellom equalizer-innstillinger og funksjoner for å oppgradere programvare.

Men innkjøpsverdien gjør at barna bør være i stand til å ta vare på denne type produkter slik at de ikke mistes. For det er lett å miste slike ørepropper som ikke har noe vedheng. Hvis ikke man er trygg på at barna klarer å ta det ansvaret, bør man kanskje velge blant noen rimeligere alternativer. Eventuelt kan man lene seg noe på at Jabra har lagt inn lete-funksjoner for å spore opp en ørepropp eller to som har havnet på avveie (fungerer når man er i nærheten og koblet opp mot øreproppene via blåtann).

Egnethet

Jabra Elite 75t er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i medfølgende manual.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge blåtann er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i øvre prissjikte, men fortsatt en tusenlapp under Apple sine AirPod Pro for eksempel. Barna bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og disse er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse tåler noe vannsprut, støv og svette. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: