Jabra: Elite 8 Active Gen 2

Trådløse "in-ear" hodetelefoner.

ANMELDELSE: Jabra har blitt enda bedre på støydemping, overføring av lyd mellom etui og ørepropper og mer. Den oppgraderte utgaven av deres aktiv-serie skuffer ikke.

Jabra (GN) er gode på ørepropper. Fra de aller første enhetene som ble laget til de nyeste, har graden av motstandsdyktighet økt, samt kvalitet på lyd, støydemping og mikrofon. Men nå er det tilsynelatende slutt på nye modeller, i hvert fall for Elite-serien som omtales her.

Jabra: Elite 8 Active er ikke en helt ny produktrekke. Forskjellen er at modellen nå har fått en ny og forbedret utgave. Mer om endringene om litt.

Jabra: Elite 8 Active Gen 2

Kategori: Hodetelefoner
Utvikler: Jabra

Uansett så er målgruppen for disse proppene nettopp de som er aktive og som ønsker musikk på øret gjennom trening, sykkelturer i regn, svette og hva annet som vær og vind måtte by på. Elite 8 Active Gen 2 er laget for å håndtere det meste.

Med i forpakningen får man så klart to (helt) trådløse ørepropper. Disse kan kobles til alt som rumler og går av maskiner enten det er mobiltelefoner, datamaskiner, nettbrett eller hva det måtte være. Og teknologien her er nemlig bluetooth.

Et nytt etui er også på plass med mulighet for å koble etuiet direkte til lydkilde. Det kan være en TV, en tredemølle eller datamaskinen. Og da kan man sende lyd fra kilde direkte til ørepropper via etuiet. Ikke noe behov for bluetooth, og mulighet for romtilpasset lyd.

Etuiet brukes så klart også for å lade og oppbevare øreproppene. Her har man opptil 56 timer med battertid uten støydemping påslått, og 32 timer med. Dette medregnet lading av ørepropper via etuiet. Men det er altså en hel del timer med bruk før etuiet må lades på nytt.

Ellers er det opptil 8 timer med bruk for øreproppene alene.

Det er nok tid til å fylle en god løpe- eller treningsøkt, eventuelt turer i baksetet i bilen. Og man behøver ikke å tenke på å gå tom for strøm med det første. Men så klart avhenger det av volum, kvalitet på tilkobling og mer.

Aktiv støydemping er også blitt bedre. Her kalles det intet mindre enn «adaptiv hybrid aktiv støydemping». Enkelt forklart dreier dette seg om at mikrofonene og programvaren jobber for å håndtere variasjoner i lyd og for å dempe støyet deretter.

Nå vil jo ørepropper i kraft av å tette igjen øregangene dempe en del lyd passivt.

Men her er det en hel del teknologi på plass for å ta brodden av trafikkstøy, prating i bakgrunnen og hva annet det måtte være. Støydempingen på headsettet er solid, men det kan ta noen nanosekunder her og der hvor teknologien kalibrerer seg.

Støydempingen er definitivt en støtte, og tar mye. Jabra har kommet langt med teknologien, og den er definitivt med på å skape bobler av ro i de omgivelsene man er. Åpenbart må barn og unge være forsiktige om de bruker støydempingen dersom de er ute i trafikk eller får en sparkesykkel etter seg på fortauet.

Det er allikevel mulig å skru på et modus som slipper gjennom lyd nettopp til disse formål. Og da hører man det som er i omgivelsene via enhetens mikrofoner.

En testkjøring i høyt trafikkert vei viser stor forskjell enten man har støydempingen på eller avslått. Hele brodden av bråket blir dempet, og alt blir mer håndterbart rent auditivt. Jabra imponerer med tanke på støydempingen.

Mikrofonkvaliteten er også blitt ganske så god og man blir hørt og oppfattet godt av mottakeren. Det er interessant å gjøre en test der bakgrunnsstøyen øker og øker. For eksempel fra bylyder og trafikk. Allikevel kalibrerer mikrofonene seg deretter og fjerner en del av uroen.

De klarer ikke å ta absolutt alt, men mikrofonene klarer definitivt å dempe en del.

På den måten kan man ta telefonsamtaler på farten uansett hvor man er, og man vil få en relativt ok brukeropplevelse. I hvert fall gjør mikrofonene på øreproppene det de kan for å dempe på noe av uroen i omgivelsene.

Ellers er dette ørepropper som tåler en hel del i bruk. «Verdens mest robuste ørepropper» ifølge Jabra selv. De er støvbestandige, har en IP68-rangering og tåler dermed sand og nedsenking i vann på opptil 1,5 meters dybde.

Svette er dermed null problem, og etuiet selv har en IP54-rangering og tåler dermed litt vann den også.

På den måten er det null problem at barn og unge tar med seg øreproppen på farten. De er laget for vær og vind, og en sykkeltur med skyer i vente er null problem. Heller ikke en joggetur eller treningsøkt på benken.

Disse proppene er laget for nettopp slike formål.

Med tanke på brukeropplevelse sitter Elite 8 Active Gen 2 godt og stabilt i øret uten å være invaderende. Det er ingen ekstra kroker eller noe annet for å holde de på plass. Øreproppene kommer med 3 ulike størrelser på gummietuier, men utover det sitter de på plass i kraft av egen design.

Størrelsen er perfekt og disse føles små og passelige i form, men uten å overdrive sin masse.

Jabra har alltid vært gode på passform, og disse er intet unntak. Ellers er også etuiet av passe størrelse og denne kan fint passe i en lomme, en veske eller sekk. Og både propper og etui fremstår som av god kvalitet og med tåleevne.

Det er lite å utsette på Elite 8 Active Gen 2. Nytt på menyen er bedre støydemping, romtilpasset lyd og direkte tilkobling mellom etui og lydkilde. Noe som er spesielt nyttig når lydkilde ikke har egen bluetooth-mulighet.

Lydkvaliteten på Elite 8 Active Gen 2 er god, svært god. Og takket være appen kan man enkelt bytte mellom ulike equalizer-innstillinger enten man ønsker vektlegging av bass, vokal eller hva det måtte være.

En brukertest av låta Fever to the Form av Nick Mulvey viser hvordan vokaler og rolige partier håndteres helt nydelig. Og når basslinjer og trommer sparkes i gang er det mye trøkk i hver eneste ørepropp. Her får man rik, dyp og romlig lyd. Ikke minst takket være funksjonen «romtilpasset lyd».

Låta Time av Hans Zimmer og Alan Walker er også godt testmateriale. Her er det krevende partier med mye lydkilder på en gang. Blant annet vågal og dirrende basstoner kombinert med myk pianospilling. Også dette er null problem for Elite 8 Active Gen 2.

Disse øreproppene kan fint fylle de fleste musikkinteressertes behov for kraft og nyanser.

Til konklusjon: Elite 8 Active Gen 2 er en spennende oppgradering. Takket være det nye etuiet kan man enkelt få musikk fra lydkilder som fra før ikke var så tilgjengelige uten bluetooth. Støydempingen er blitt optimal, og ellers er alt det gode på plass med fenomenal lydkvalitet, høy batteritid og motstandsdyktighet mot kropp, vær og vind.

Egnethet

Jabra Elite 8 Active Gen 2 er enkelt å koble opp og bruke. Barn og unge kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual/app.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i øvre prissjikte. Ellers passer disse til alt som blinker og går av smartenheter.

Barn og unge bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og øreproppene er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse er vanntette, støvsikre og svettesikre. De tåler også fall på opptil 1 meter. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker øreproppene.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker ørepropper i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Ta vare på hørselen:

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen. Les rådene fra Hørselshemmedes Landsforbund. Jabra har også lansert noen råd i forbindelse med dette:

  • Bruk 60/60-regelen: En enkel, men viktig regel for musikkelskere er å ta regelmessige pauser slik at de ømfintlige hårcellene i det indre øret kan innhente seg. Det er anbefalt å følge den enkle 60/60-regelen som den britiske hørselsorganisasjonen «Deafness Research» står bak. Det betyr å høre på musikk gjennom hodetelefoner i maksimalt 60 minutter per dag og på maksimalt 60 prosent volumstyrke.
  • Ikke bekjemp støy med støy: Noen forsøker å dempe bakgrunnsstøy med høy musikk. Det er bedre å bruke hodetelefoner med passiv og aktiv støykansellering (ANC) som blokkerer ut støyen.
  • Magefølelsen er god, men kontrollsjekk bedre: Når er musikken for høy? I stedet for magefølelsen kan funksjonen for volumovervåkning på mobilen enkelt brukes. Den kan varsle når et visst volumnivå er nådd og maksvolumet kan justeres på mange mobiler.
  • Trening for ørene: En kort gåtur eller en annen aktivitet er positivt for hørselen fordi dette gir bedre blodstrøm i ørene. Det indre øret og spesielt sneglehuset har godt av trening og mosjon.

Kilde: Jabra. Les hele skrivet fra Jabra her.

Reklamefilm (før den oppgraderte modellen):