Jabra: Elite 8 Active

Trådløse "in-ear" hodetelefoner.

ANMELDELSE: Jabra har gjort enda et kvantehopp i kvalitet. Her får man trådløse ørepropper som tåler bank, samtidig som disse byr på fantastisk lyd og i tillegg støydemping.

Bare enda et par med ørepropper kan man tenke når Jabra lanserer en ny serie med lydteknologi. Elite 8 Active og Elite 10 er siste tillegg på banen, hvor førstnevnte satser mot de som er fysisk aktive. Og dette er ørepropper som tåler noen skikkelige runder med juling.

Utviklerne skilter at Elite 8 Active har såkalt militær standard. Det innebærer ikke at disse egner seg for krigføring, men er samtidig laget for å håndtere elementene. Eller «verdens tøffeste ørepropper» som Jabra selv skriver.

Jabra: Elite 8 Active

Kategori: Hodetelefoner
Utvikler: Jabra

Øreproppene har IP68-klassifisering. Det betyr at øreproppene er vanntette ned til 1,5 meter, samtidig som de også tåler svette og støv. De har også vært testet med to timers bruk i 40 grader, 15 minutters spruttest med saltvann og 15 minutters tørketest på 40 grader.

I tillegg tåler øreproppene fall på under 1 meter.

Ladeetuiet har også IP54-klassifisering for støv- og sprutbeskyttelse. I sum har man altså ørepropper med på lag som er ment å håndtere regn, solskinn, jogge- og sykkelturer og hva annet man måtte slenge på dens vei.

Det innebærer at Elite 8 Active egner seg svært godt for de som vil ha musikk eller taleanrop på øret enten man er ute i skogen eller nede ved stranda. Og så klart også når man sitter bak i bilen eller på hytta og har behov for musikk rett på øret.

Forskjell mellom Jabra Elite 7 Active og Elite 8 Active:

  • IP57 kontra IP68
  • 4 mikrofoner kontra 6 mikrofoner
  • Justerbar støydemping kontra adaptiv, hybrid-støydemping
  • 30 timers batteritid medregnet ladeetui mot 32 timer

Det som imponerer med Elite 8 Active er lyden. For hvermannsen er det ikke så lett å skille den ene øreproppens byggkvalitet fra den andre. Nytt er innlemmelse av Dolby Audio som både på papiret og i praksis gir fenomenal lyd.

Høyttalerne med elementer på 6mm gjør rett og slett en veldig god jobb med å fremføre et dypt og variert lydbilde.

Etter litt fikling i Jabras egen app, Sound+, kan man pirke på diverse standardinnstillinger for mer bass, eller for å gjøre lydbildet mykere eller mer nøytralt. Med bassen skrudd opp går veien så til musikkappen og låta First Mind av Nick Mulvey.

I starten er det myke partier med gitarspill, før trommene slår til i sakte tempo. Deretter gyves det løs med kraftige og tunge basslinjer. Og øreproppene gjengir et lekkert spekter av ekko, dybde, kraft og klarhet.

Dette er ikke som å ha to små ørepropper i ørene, det er som å ha en basskasse på hver side som synger i full hals.

Elite 8 Active høres rett og slett helt fantastisk ut – og er et kvantesprang i Jabras produktlinje. Kvaliteten har aldri vært dårlig hos Jabra med tanke på lyd, men her oppleves det som om det er mer av det gode på alle fronter.

Enda en liten reise til en verden med pop og Kygos I`ll Wait demonstrerer igjen hvordan lyden «fyller» øret. Det er liten tvil om at dette er et lydbilde som favoriserer bass, tyngde og kraft, noe som er helt utmerket til fysisk aktivitet.

Enten man løper, sykler, går eller bare sitter i setet på bussen – så er dette et helt fenomenalt uttrykk å ha med på lag. Men Elite 8 Active passer også andre sjangre med musikk. Som eksempel kommer vokalene og gitarstrengene godt frem i Paolo Nutinis Candy.

Det er allikevel liten tvil om at det er fremheving av bass som gjelder.

Elite 8 Active har også en del andre, kjekke funksjoner med på lag. Her får man blant annet aktiv støydemping som tilpasser seg etter lydkildene i omgivelsene. Det kan forklares som en slags automatisk bryter som hever eller senker støydempingen avhengig av hvor bråkete det er.

Samtidig skal andre viktige lydkilder slippe gjennom, som for eksempel trafikklyder.

Ved lytting til musikk vil man ikke merke biler og andre elementer uansett. Og man har heller ingen garanti for at teknologien slipper gjennom slike lyder som man bør være obs på. Ved å trykke på venstre ørepropp eller via menyene i Sound+-appen, kan man uansett enkelt skifte mellom aktiv støydemping på/av eller om lyd skal slippe gjennom øreproppene via mikrofonene.

Når det gjelder batteritid er det opptil åtte timers bruk i øreproppene, eller opptil 32 timer med ladeetuiet. Og dette er, uansett hvordan man vrir og vender på det, ganske så gode tall. Vi snakker her om over 4 timers daglig lyttetid i løpet av en hel uke før man må dytte etuiet i en stikkontakt.

Man kan også bruke en ørepropp om gangen dersom det er ønskelig.

Når det gjelder de seks mikrofonene, så er opptakskvaliteten helt ok. Her er det ikke noe banebrytende å fortelle om, men det er kanskje ikke så rart med tanke på størrelsen på disse øreproppene. Skal man ha krystallklarlyd må man ha en større mikrofon.

Allikevel fungerer disse helt ok. Mikrofonene klarer til en viss grad å dempe jevne lyder som vind, og annen støy. Men sporadisk prat og andre lyder blokkeres ikke like enkelt.

Ellers lades maskineriet ved hjelp av USB-C som er Jabras standard. I forpakningen følger det med ledning og ekstra tupper til øreproppene slik at man kan veksle mellom tre ulike størrelser tilpasset forskjellige ører.

Jabra har alltid produsert ørepropper som sitter godt, uten å være ubehagelige. Elite 8 Active er intet unntak, og disse sitter som støpt selv om man jogger, svetter og er i godt tempo og bevegelse.

Allikevel oppleves ikke øreproppene som tunge, presset eller ubehagelige av den grunn. De sitter smidig på plass, og holder seg i øregangen. Riktignok er det opplevelsen av å ha et fremmedelement i ørene, men til tross for det, har Jabra gjort en god jobb som tidligere.

Det er vanskelig å si noe nedlatende om Elite 8 Active. Disse er laget for å håndtere temperatur, vær og vind. Enten regnet bøtter på, sola steker asfalten eller sykkelturen byr på humpete vei, så håndterer Elite 8 Active det meste.

Klart, disse øreproppene må som all annen elektronikk tas godt vare på. For mange runder med saltvann, dykking, knuffing og fall vil ta ende på det meste. Men man kan fint begi seg ut på fysisk aktivitet uten å måtte bekymre seg altfor mye.

Lydnivået er også helt topp og dermed passer øreproppene utmerket for buss- og togturer, like så mye som treninger. Her favoriseres kraft, bass og fylde – og det kan være Dolby Atmos eller noe annet av maskineriet som rett og slett oppleves som et stort steg frem for Jabra.

Alt i alt er Elite 8 Active solide og velfungerende ørepropper som fungerer som støpt. Enten man skal prate på telefon eller lytte til musikk – vil disse oppfylle slike behov med stor iver. Takket være støydemping kan man også få en mer behagelig busstur eller andre typer aktivitet som har sjenerende støy i omgivelsene.

Her får man rett og slett mye funksjonalitet og mye glede i en og samme forpakning.

Egnethet

Jabra Elite 8 Active er enkelt å koble opp og bruke. Barn og unge kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual/app.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i øvre prissjikte. Ellers passer disse til alt som blinker og går av smartenheter.

Barn og unge bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og øreproppene er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse er vanntette, støvsikre og svettesikre. De tåler også fall på opptil 1 meter. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker øreproppene.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker ørepropper i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Ta vare på hørselen:

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen. Les rådene fra Hørselshemmedes Landsforbund. Jabra har også lansert noen råd i forbindelse med dette:

  • Bruk 60/60-regelen: En enkel, men viktig regel for musikkelskere er å ta regelmessige pauser slik at de ømfintlige hårcellene i det indre øret kan innhente seg. Det er anbefalt å følge den enkle 60/60-regelen som den britiske hørselsorganisasjonen «Deafness Research» står bak. Det betyr å høre på musikk gjennom hodetelefoner i maksimalt 60 minutter per dag og på maksimalt 60 prosent volumstyrke.
  • Ikke bekjemp støy med støy: Noen forsøker å dempe bakgrunnsstøy med høy musikk. Det er bedre å bruke hodetelefoner med passiv og aktiv støykansellering (ANC) som blokkerer ut støyen.
  • Magefølelsen er god, men kontrollsjekk bedre: Når er musikken for høy? I stedet for magefølelsen kan funksjonen for volumovervåkning på mobilen enkelt brukes. Den kan varsle når et visst volumnivå er nådd og maksvolumet kan justeres på mange mobiler.
  • Trening for ørene: En kort gåtur eller en annen aktivitet er positivt for hørselen fordi dette gir bedre blodstrøm i ørene. Det indre øret og spesielt sneglehuset har godt av trening og mosjon.

Kilde: Jabra. Les hele skrivet fra Jabra her.

Reklamefilm: