Jabra Elite Active 75t: trådløse hodetelefoner

Trådløse "in-ear" hodetelefoner. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tolv år.

Løp, dans, tren eller hopp på sykkelen som aldri før med musikk som lyder fyldig og godt i øret. Jabra Elite Active 75t gir barn og unge tilgang til musikk uten ledningsrot.

Danske Jabra er gode på lyd. Når vi testet «storebror» Jabra Elite 75T rett før årskiftet, fikk de trådløse øreproppene mer enn nok av ros.

Elite Active har mye til felles med forgjengeren, men er som navnet tilsier mer rettet mot en aktiv livsstil. Utviklerne skryter på at disse er både sikre mot vann og svettebestandig – og Jabra tilbyr 2 års garanti mot støv og svette.

Selv ikke AirPods Pro fra Apple som koster en del hundrelapper mer har like god beskyttelse mot vann.

Jabra Elite Active 75t: trådløse hodetelefoner

Kategori: Lyd
Utvikler: Jabra

Så for barn og unge som løper, sykler, danser, går i skogen eller sitter i sofakroken med en film – er dette et flott musikktilbehør. Aktivitetene kan gjøres gjøres utendørs, uansett vær (selv om anbefalt brukstemperatur er fra – 5 til 40 grader)!

Det må også sies at Elite Active har veldig god lyd. En av årsakene er jo at disse sitter godt og rett i øret. Den hendige appen «Jabra Sound+» gjør det mulig å tilpasse equalizer med fokus på bass eller diskant, eventuelt tale eller et mykere lydmiljø.

En dundrende god bass kan være akkurat det som må til for å motivere til å holde pulsen oppe. Sammenlignet med Elite 75 har active-varianten fyldigere og kraftigere lyd. Vi snakker her om både volum og styrke på bass.

Øreproppene er også av design «tette» og stenger en del for ytre støy (gjør barna obs på at det stenges for trafikk og lyder i omgivelsene). Dette kalles passiv lydkansellering. Men det finnes også en egen tast som gjør det mulig å skru på enhetens mikrofoner slik at man kan høre samtaler og annet i omgivelsene uten å fysisk ta av øreproppene.

Nytt med active-varianten er at det går an å justere volum på mikrofonene i appen.

Lyden fra omgivelsene blir noe kunstig og susete fordi det er mikrofonopptak, men det er en nyttig funksjon å ha.

Når det gjelder design er det også gjort noen forbedringer her. Som med Elite 75T følger det med tre «puter», eller såkalt EarGels™ som skal hjelpe til at barn og unge finner sin passform. Man skifter små silikontupper som kommer i tre størrelser: S, M og L.

Hver propp har dessuten et ytre lag på seg som gir grep og skal påse at disse ikke faller ut fra øret mens barna trener.

Og selv om disse øreproppene er små, sitter de godt! Ikke minst oppleves de som behagelige. Flere trådløse ørepropper på markedet har gjerne en «krok» som sitter som ekstra sikring, men Jabra har ikke implementert dette.

Og det er heller ikke nødvendig. Men påse at barna prøver ut de ulike størrelsene på silikontuppene for å finne den som passer best.

Batteritiden er den samme som med Elite 75T. Proppene holder ut i opptil imponerende 7.5 timer. Ladeetuiet som følger med er både praktisk og lite (kan fint passe i en bukselomme eller veske) og kan gi opptil 28 timer med strøm. Ladeetuiet har magnetisk lås og lader proppene automatisk når disse settes i.

Øreproppene kobles til smarttelefoner, nettbrett og annet som har bluetooth. Avstand mellom sender og mottaker kan være opptil 10 meter (+/-). Det betyr at mobiltelefonen kan ligge i en sekk og gir noe rom for bevegelse – for eksempel om barna er på dansegulvet, gjør styrkeøvelser, spiller med ball og ikke går for langt unna osv.

Ellers er det også fire mikrofoner i bruk for å filtrere ut støy og vind når man har telefonsamtaler. Så barna kan fint prate med bestevennen uten å dra opp mobiltelefonen fra lomma. Det går også an styre funksjoner på øreproppene med fysisk knapper.

Man kan aktivere taleassistanse, øke/senke volum, svare på samtaler, bytte sang og skru av og på «hearthrough» – som er enhetens evne til å fange opp lyd i omgivelsene med mikrofonene. Og i motsetning til noen ørepropper med fysiske knapper, er disse responsive slik at man ikke må trykke hardt for å få reaksjon.

Jabra Elite Active 75t er altså et lydtilbehør som vi vil anbefale til barn og unge. Det er mange, stilige funksjoner pakket inn på lite plass. God lyd og en intuitiv app gjør disse tiltrekkende. Designet er også flott med nokså nøytrale, fine farger.

Barn og unge er gjerne en del i aktivitet. Det kan være fritidsaktiviteter som håndballtrening og dans, eller på sykkel mellom skole og hjem (eller når de sitter i baksetet i bilen på ferieturer). Musikk er også noe som naturlig opptar barn og unge. Med Jabra sitt tilbehør slipper de å tenke på ledninger som svaier i veien.

I tillegg er det god batteritid som vil gi liv til mange timer med musikk. Og med vann, støv og svettebeskyttelse tåler disse en hel del. Et uventet regnskyll eller en skikkelig svettetokt behøver ikke å være grunn til bekymring.

Og lyden er som nevnt fantastisk med gode drivere som leverer bassgjengivelse og klarhet.

Egnethet

Jabra Elite Active 75t er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge blåtann er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i øvre prissjikte, men fortsatt noen hundrelapper under Apple sine AirPod Pro for eksempel. Og disse passer til alt som blinker og går av smartenheter.

Barna bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og disse er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse tåler vann, støv og svette. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: