Nokia G22 og ifixit-verktøysett

Mobiltelefon og reperasjonssett.

ANMELDELSE: Mobiltelefon på budsjettpris fungerer overraskende bra. I tillegg er Nokia G22 laget med bærekraft i tankene. Blant annet kan man bytte skjerm, batteri og annet på egenhånd.

Teknologi koster. Ikke bare i kroner og øre, men også med tanke på forbruk av ressurser og senere med mulig forurensning når mobiltelefoner og nettbrett har gått ut på dato.

Mobile enheter er også sårbare. Skjermer kan bli knust når disse går i bakken, og batterikapasiteten kan bli svekket etter hvert som månedene og årene går. Veldig mange kjøper nytt med jevne mellomrom, andre spanderer på et skjermbytte på et mobiltelefon-verksted. Så er det nok også en hel del som bare kaster enheten sin når den er blitt «gammel».

Her vil HMD Global med dens mobilmodell  Nokia G22 satse mer på bærekraft. Blant annet ved å tilby en mobiltelefon som er laget av resirkulert materiale. I tillegg er mobilen snekret sammen slik at (nesten) alle kan bytte ut komponenter selv.

Mobiltelefonen er nemlig enklere å åpne for å bytte ut deler. I tillegg finner man oppskrifter på hvordan man går frem for å gjøre dette, i samarbeid med Ifixit. Nokia er ikke unike på dette, man har også Fairphone som fokuserer på hele prosessen fra utvikling, vilkår til fabrikkarbeiderne og så ferdig produkt.

At flere hiver seg på bølgen må uansett være et pluss både for miljø og for forbrukeren.

Nokia G22 og ifixit-verktøysett

Kategori: Mobiltelefon
Utvikler: HMD Global

Nokia G22 er en budsjettvennlig mobiltelefon. Denne har en fra-pris på drøye to tusen kroner. Samtidig får man en stor 6,52-tommers HD-skjerm, tre kameraer med 50 mp hovedkamera og et batteri som er på 5050mAh. Enheten lades via USB-C. Kabel medfølger, men uten adapter og støpsel til stikkontakt.

Enheten har også IP52 vann- og støvbestandighet, så noen dråper regn her og der går helt fint, bare det ikke blir for mye vann på enheten.

Nokia lover også tre år med sikkerhetsoppdateringer. Dette i tillegg til to år med operativsystem-oppdateringer. Enheten kjører Android 12 og har ellers en egen knapp på siden med fingeravtrykkssensor.

På papiret fremstår Nokia G22 som en telefon som duger helt greit. Så lenge man ikke skal overnatte i villmark med vær og vind, eller tenker at mobiltelefonen skal ligge ved basseng-kanten, så tåler denne maskinen noe bruk.

Nokia G22 ser også overraskende lekker og stødig ut til tross for prislappen. Dekselet bak er laget av resirkulert plastmateriale, og frontskjermen av glass (Gorilla 3). Ellers kommer denne maskinen i grå og blå-nyanser og har opptil 128 gigabyte med datalagring.

Ellers fungerer denne som en helt vanlig mobiltelefon. Man har fysiske knapper for å justere volum og for å slå av og på enheten. I tillegg er det et uttak for å koble til headsett og et frontkamera for å ta selfies og til å håndtere videosamtaler.

I bruk kjører Nokia G22 nokså bra. Skjermen er fin og lyssterk nok til innebruk, men kan streve litt i sol. Menysveiping går helt fint og det samme gjelder for surfing på nett. Man kan også spille delvis grafikk-krevende spill uten store problemer.

Denne mobiltelefonen er på ingen måte en racer, men den kjører de fleste oppgaver og menyer helt ok uten store forsinkelser. På veksling mellom apper kan man merke noe ventetid. Og så er det verdt å merke at denne mobiltelefonen kjører kun 4G, ikke 5G for de som er opptatt av nyere mobilnettverk-teknologi.

Bildekvaliteten er helt ok, men man kan ikke forvente all verden av oppløsning på bilder og video. For de som ikke er veldig opptatt av knallbilder – og entusiaster innen dette, behøver ikke dette å være noe stort problem. Til vanlig bruk fungerer Nokia G22 mer enn godt nok.

Foto-appen har også kjekke funksjoner. Det er eget portrettmodus, mulighet for å filme i saktefilm, flere nivåer av zoom, funksjoner for å ta makrobilder og mer. Her kan man eksperimentere for å tilpasse kamera til bruksformålet man selv ønsker.

Det som skinner størst med Nokia G22 er muligheten til å bytte på komponenter selv. Knuses skjermen eller begynner batteriet å bli svekket – kan man åpne dingsen og bytte på deler selv. På nettsiden til ifixit finner man oppskrifter steg-for-steg og med bilder.

I forpakningen følger det med en slags «spade» av plast. Denne dytter man inn i sim-kort-porten og deretter trekker man spaden mellom skjermkanten og bakdekselet. Her er det plastkroker som låses opp, og deretter er bakre del av mobilen koblet fra.

Prosessen er intuitiv, men ikke superenkel. Dette er ikke som å bytte en del av en kjøkkenmaskin eller et LEGO-byggverk. Selv om alle i teorien nå kan bytte deler hjemme, kreves det presisjon og varsomhet, i tillegg til spesielle verktøy. Her har ifixit lansert egne sett som kan kjøpes utenom.

Visjonen deres er at alle, både innenfor skole og hjem, skal få øynene opp for reparasjon av tekniske dingser. Da sparer man penger, øker egen autonomi for å forstå teknologi og bidrar til mindre bruk og kast. En visjon som er lett å støtte seg bak med andre ord.

Men kanskje kreves en teknisk kompetanse der ungdom har bedre forutsetninger for å fikse på denne enheten sammenlignet med yngre barn. Dette er ikke rakettforskning, men noe knoting og skruing må til.

For det er litt som å åpne røropplegget under vasken eller sikringsskapet hjemme. Ikke alle er komfortable eller interessert i denne type gjøremål. Og selv om man kan følge oppskrifter steg for steg, er det mange trinn, bilder og tekst.

I tillegg er det alltid faren for at man gjør noe feil eller ødelegger noe underveis. Det er små komponenter det er snakk om her.

Samtidig er nok dette en av de mer tilgjengelige mulighetene for selvreparasjon innen mobiltelefoni. Nokia sprer konseptet til et større publikum, og det er ikke sikkert at man må bytte skjerm og batteri noen gang heller. Så lenge man tar godt vare på utstyret. Nå er muligheten her i hvert fall.

Nokia G22 er et spennende konsept. Mobiltelefonen er blitt enklere å reparere selv enn tidligere. Dette uten at enheten er et makkverk av et produkt, stygt eller lite funksjonelt. Tvert imot har Nokia G22 nok å by på under panseret til dagligdags bruk.

Enten man skal skru og mekke på Nokia G22, eller bare til vanlig bruk, er mobiltelefonen rimelig i innkjøp og med teknologi som holder til de aller fleste bruksområder.

Nettsurfing, å ringe, spille og strømme – er ikke noe problem for Nokia G22. Kanskje vil noen savne at dette er en merkemodell, men man kan også snu det på hodet, for her har man noe svært så unikt å vise frem.

Ellers kan man også sette opp maskineriet for barn og unge med foreldre-innstillinger fra Google. Med det kan man sette sperrer for kjøp, apper med høy aldersgrense og tilpasse Youtube og nettsøk til poden.

Alt i alt fremstår Nokia G22 som et spennende konsept som er lett å stille seg bak. Potensielt mer bærekraftig, flott å se på og med nok teknologi under panseret til å håndtere det man kaster mot den. I hvert fall til dagligdags bruk.

Sjekk gjerne også ut Nokia T21, et nettbrett med eget Google-område og menysystem for de aller yngste.

Egnethet

Nokia G22 er enkel å sette opp enten det er for voksne eller for barn. Man blir veiledet i hele prosessen og tar mange av de viktige avgjørelsene helt i starten. Riktignok er det best om en voksen setter opp mobiltelefonen på vegne av barna ettersom det kan være litt småkomplisert for yngre brukere å gjøre dette på egenhånd.

Med Family Link-appen kan foreldre administrere barnas mobilbruk. Blant annet ved å sette begrensninger for tid, apper, nettleser, posisjon og mer. Barn under tretten år kan ikke opprette en Google-konto på egenhånd, så dette må voksne gjøre for dem ved å opprette en foreldrebruker som administrer en barnebruker.

Ellers bør man investere i et etui som man er komfortabel med og en skjermbeskytterDet kan fort bli riper i skjermen ved fallskader og annen type bruk. Slike uhell vil som regel oppstå, og da er det lettere (og billigere) å bytte skjermbeskytteren med en ny, enn å reparere hele skjermen. Selv om sistnevnte også nå kan gjøres hjemme med Nokia G22.

Selve reparasjonsdelen krever tålmodighet, tid og en forsiktig hånd. Dette er for unge brukere som ønsker å lære mer om hva som skjer under panseret på en mobiltelefon. Skruer og deler er små, og man må delvis huske hvordan man setter ting tilbake igjen. Til hjelp får man visuelle guider fra ifixit, men her er teksten på engelsk.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Alle foto: bilder tatt av redaksjonen, bildet i toppen av artikkelen er fra Nokia

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser