Foto: Shutterstock

Hvordan sette opp nettbrett og mobiltelefon for barn

Tilpass barnets mobiltelefon og nettbrett (android/Google). Sett grenser for tidsbruk, kjøp, aldersgrenser på apper, kommunikasjon og nettsidebesøk.

Stort sett alle mobiltelefoner og nettbrett som ikke er Iphone og Ipad (Apple), kjører operativsystemet Android (Google).

Her har vi samlet nyttige foreldreinnstillinger som kan gjøre enheten tryggere for barna.

Da det finnes mange mobilprodusenter, kan fremgangsmåten variere noe avhengig av merke og modell.

Har du Ipad eller Iphone? Her er foreldreinnstillinger.

Fremgangsmåte beskrevet i artikkelen oppsummert:

 1. Lag din egen Google-konto som voksen
 2. Opprett en familiegruppe hos Google
 3. Lag egne kontoer til barna
 4. Bruk barnets konto til å logge på mobiltelefonen eller et nettbrett som barnet skal bruke
 5. Sett begrensninger for barna via Family Link-appen, Google sin nettside eller på enheten lokalt

Opprett din egen Google-konto (foreldre)

For å administerere barnets enhet må du aller først opprette din egen Google-konto som voksen. Det er grense på 13 år for å ha en Google-konto. Derfor kan ikke barn under 13 år opprette en konto på egenhånd.

Men foreldre kan lage en «voksenkonto» angitt som administrator, for deretter å opprette Google-kontoer for barna. Denne kontoen kan barna bruke på sin egen mobiltelefon eller nettbrett.

Med egen Google-konto får barna tilskrevet en epost-adresse og passord. Ved fylte 13 år, kan barnet overta eierskapet til kontoen.

Ny Google-konto for voksne kan opprettes på nettsiden til Google eller på selve enheten man bruker.

Det kan være en fordel å ha både en konto for voksen og en konto for barna klar før man starter opp den nye enheten til barna.

Opprett en Google-familiegruppe

Neste steg er å opprette en familiegruppe. Med en familiegruppe kan foreldre opprette Google-kontoer for barn og på den måten administrere deres mobiltelefon og nettbrett.

Da kan foreldre begrense skjermtid, tilbakestille barnets passord, sette aldersgrenser på apper og velge innholdsfiltre.

Som familieadministrator kan man:

 • Administrere familiegruppen
 • Opprette Google-kontoer for barn under 13 år
 • Legge til en annen forelder for å få hjelp til å administrere kontoen til barna
 • Legge inn betalingsmåte og godkjenne eller nekte kjøp som barn gjør på sin egen mobil

Les mer om hvordan man bruker familiebetalingsmåte og hvordan man kan dele kjøpte apper, spill, musikk og bøker med andre i familiegruppen.

Man oppretter en familiegruppe hos Google på denne nettsiden, eller via Family Link-appen som kan lastes ned til både Apple-produkter og android.

Egen konto til barna

Man kan opprette kontoer for barn:

Deler familien et nettbrett? Et alternativ kan være at en voksen registrer en konto i sitt eget navn og setter opp nettbrettet på sin bruker. Dersom man velger denne løsningen, kan det være nyttig å slå på foreldrekontroll og restriksjoner for kjøp i app. Dette gjør man i app-butikken: Play Butikk.

Lag et sikkert passord

For å hindre at barna kjøper spill og apper uten lov: Lag et passord som barna ikke får tilgang til. Hold passordet hemmelig. Det er passordet som er knyttet opp mot Google man må taste inn når man handler i Play Butikk.

Skru på krav om passord for alle kjøp:

Trykk på brukernavnet øverst i Play Butikk og gå inn på Innstillinger. Ved å velge Krev autentisering for kjøp, kan man velge om enheten alltid skal spørre om passord når man handler, eller 30. minutter etter siste kjøp, eller aldri. Vi anbefaler at man velger det første alternativet.

Foreldrekontroll

Foreldrekontroll kan settes opp på to måter på nettbrett og mobil. Dersom enheten er tilknyttet barnets Google-konto, kan man bruke Family Link-appen. Du som foresatt vil da administrere barnets nettbrett eller mobil via en app på din mobil, eller fra nettsiden til Google.

Eller så kan man sette opp foreldrekontroll lokalt på et nettbrett som både foresatte og barn deler.

Begrensninger for aldersgrenser kan man sette opp i Play Butikk. Trykk på brukernavnet øverst i Play Butikk og gå inn på Innstillinger. Velg foreldrekontroll.

Utover det, bør man se etter en egen undermeny som heter «foreldrekontroll» dersom dette er tilgjengelig og man skal sette opp dette lokalt.

Family Link-appen gir god oversikt

Åpne appen på din egen mobiltelefon (kan installeres både på iOS og Android). Trykk deg inn på barnets bruker. Her kan foresatte:

 • Endre barnets passord: kontoinnstillinger > kontoinformasjon
 • Se barnets posisjon via mobilens GPS: posisjon> konfigurer posisjon
 • Se og begrens tidsbruk og app-aktivitet: appgrenser > trykk på ønsket app > timeglass-ikonet for å angi grense (eventuelt trykk på blokker)
 • Angi grenser for skjermtid per døgn/juster grenser for leggetid:  på hovedmenyen > velg klokken (sett tidsgrenser for bruk per dag) eller månen (velg tider for skjermpause per dag)
 • Krev foreldregodkjenning av alle kjøp barnet ditt gjør: innholdsbegrensninger > Google Play> godkjenning av kjøp og nedlastinger
 • Sett aldersgrenser for apper og spill, filmer, musikk og mer: innholdsbegrensninger  > Google Play> innholdsbegrensninger
 • Slå på filter som blokkerer nettsider med innhold for voksne, eller kun tillater barnet tilgang til nettsider man selv velger: innholdsbegrensninger > Google Chrome 
 • Slå på et filter som forsøker å luke ut seksuelt og voldelig innhold i Google-søk: innholdsbegrensninger > Google Søk
 • Sett opp Youtube for barn: innholdsbegrensninger > Youtube (her kan du sette opp Youtube Kids eller Youtube med foreldrefilter 9+, 13+ år)
 • Angi en skjermlås for barnet: trykk på navnet til enheten barnet bruker (for eksempel Samsung) > enhetsinnstillinger > innstillinger for låseskjermen >skjermlåspassord
 • Se hvilke tillatelser/funksjoner apper bruker på barnets enhet: trykk på navnet til enheten barnet bruker (for eksempel Samsung) > enhetsinnstillinger > apptillatelser

Family Link settes opp automatisk når man angir en brukerkonto for barnet på et nytt nettbrett eller en ny mobil (Google-konto under 13 år).

Angående det å følge med på barnets GPS-posisjon og hvilke apper barnet bruker, husk at barn har økende rett på og behov for privatliv jo eldre de er. Tillit og dialog er viktigst – årvåkenhet er bedre enn overvåking. 

Styr foreldreinnstillinger fra en nettleser

Alle innstillingene og fremgangsmåtene som er beskrevet over, kan man også finne på Google sin nettside for administrering av en familiegruppe. Man behøver altså ikke bruke appen for å administrere barnets enhet.

Foreldrekontroll lokalt på enheten

Foreldrekontroll på et nettbrett som både voksne og barn bruker, kan settes opp ved å gå inn på Play Butikk. Velg innstillinger og foreldrekontroll. Her kan man skrive inn en kode og angi aldersgrenser for nedlasting av apper, spill og musikk.

 • Ha et sikkert passord til Google-kontoen som er i bruk på enheten.
 • Husk også å legge inn passord for kjøp i Play Butikk og slå på Krev autentisering.
 • Man kan også velge ulike betalingsmåter som kredittkort eller så kan man kjøpe gavekort og legge inn dette dersom man ikke ønsker å benytte seg av kredittkort.

Andre tips og råd

 • Husk at for mobiltelefon er det viktig å også sette opp begrensninger på mobilabonnementet slik at det ikke løper uventede utgifter som belastes mobilregningen. Les mer om dette her.
 • Det kan være lurt å sjekke gjennom hvilke tillatelser apper og spill ber om for å styrke barnas personvern. For eksempel dersom apper ber om tilgang til kontaktlister og kamera.
 • Gå gjennom denne sjekklisten før barna laster ned nye apper.

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)