Foto: Shutterstock

Hvordan sette opp nettbrett og mobiler for barn

Gi barna en god opplevelse med nettbrett og smarttelefoner. Foreldre kan aktivere trygge innstillinger som gjør det vanskeligere å bruke bankkortet eller se porno.

Her kan du lese om nyttige innstillinger i nettbrett og smarttelefoner som bruker Googles foretrukne operativsystem, altså android. Dette gjelder omtrent alle mobiler og nettbrett som ikke er produsert av Apple (Ipad og Iphone).

I motsetning til Apple, finnes det mangfoldige mobil- og nettbrettprodusenter. Derfor vil innstillingene og fremgangsmåten variere noe fra merke og modell.

Har du Ipad eller Iphone? Her er foreldreinnstillinger.

Gleder og farer i små brett

Smarttelefoner og nettbrett byr på en hel verden av apper og spill som kan gi både underholdning og læring, fra apper som gjenkjenner fuglelyder til programmer som lærer barn å lese og regne. Samtidig kan disse skjermene også kobles opp mot sosiale nettverk, internettsider for voksne, videoer med skremmende innhold og ikke minst app-butikker som kan trekke tusenvis av kroner fra familiens bankkontoer. Sistnevnte finnes det dessverre flere eksempler på fra virkeligheten.

Heldigvis kan man unngå en del ubehagelige overraskelser ved å sette opp nyttige innstillinger på mobil og nettbrett. Disse er aldri hundre prosent sikre mot feil, men kan allikevel være til hjelp særlig for små barn. Deretter er det viktig å snakke med barna om hva som finnes av innhold på nett og at ekte penger kan forsvinne i kjøp i app. Snakk gjerne med barna om både om det barna synes er positivt og det som er utfordrende på nett.

Hvordan sette opp nettbrett for barna

I Googles vilkår står det at man må være 13 år for å opprette en konto. En Google-konto må man ha for å laste ned apper, musikk og spill til nettbrett og mobil. Så i praksis vil jo skjermen være nokså tom for innhold med mindre man knytter en slik konto til enheten. Det betyr ikke at yngre barn ikke skal ha tilgang til nettbrettet. Google har blant annet en mulighet for at foresatte kan opprette brukerkontoer på vegne av barnet sitt. Med en slik løsning kan man som foresatt blant annet administrere skjermtid, passord, apper og innholdsfiltre.

Barnet får da sin egen epost-adresse og passord. I registreringsprosessen oppgir foresatte sin egen kontoinformasjon hos Google for å knytte seg opp mot barnets bruker.  Når barnet ditt har nådd 13 år, kan det overta eierskapet over kontoen.

Merk at man i prosessen også godkjenner Googles personvernregler på vegne av barnet sitt og man samtykker at man er klar over at en egen barnekonto ikke hindrer mindreårige fra å potensielt få tilgang til tjenester som ikke er egnet for dem.

Som familieadministrator kan man:

 • Administrere familiegruppen.
 • Opprette Google-kontoer for andre barn i familien.
 • Legge til en annen forelder for å få hjelp til å administrere kontoen til barna.
 • Legge inn betalingsmåte og godkjenne eller nekte kjøp som barn gjør på sin egen mobil.

Les mer om hvordan man bruker familiebetalingsmåte og hvordan man kan dele kjøpte apper, spill, musikk og bøker med andre i familiegruppen.

Du kan lese mer om hvordan man oppretter familiegruppe her:

Opprett en familie på Google.

Opprett en Google-konto for barnet ditt.

Egen konto til barna

Dersom barna skal ha en egen konto som du som forelder administreres, kan dette opprettes på flere måter.

 • Når du setter opp enheten for aller første gang etter kjøp.
 • Med Family Link-appen.
 • På en enhet som allerede er registrert kan man fjerne alle kontoer og så sette opp en ny konto på vegne av barnet.

Det er også mulig at en voksen registrer en konto i sitt eget navn og setter opp nettbrettet på sin bruker. Det kan være en løsning i de tilfeller der både voksne og barn deler samme nettbrett. Dersom man velger denne løsningen, kan det være nyttig å slå på foreldrekontroll og restriksjoner for kjøp i app.

Oppretting av konto

Ny Google-konto for voksne kan opprettes på nettsiden til Google eller på selve enheten.

For å opprette konto, må man taste inn fullt navn og brukernavn som da blir epost-adressen din. I tillegg må man legge inn passord, telefonnummer, fødselsdato og angi kjønn. En Google-konto gir tilgang til mange andre tjenester enn bare kjøp av apper.

Man kan blant annet benytte seg av epost, gratis skylagring for bilder og filer, alternativer til tekstbehandling og presentasjonsverktøy, konto på Youtube og mer.

Tilgangskontroll og passord

Den generelle regelen som sikrer at barna ikke kan gjøre kjøp uten foreldres viten, er enkel: Lag et passord som barna ikke får tilgang til. Hold passordet hemmelig. Det er passordet som er knyttet opp mot Google man må taste inn når man handler i Play Butikk.

Så bør man bruke en funksjon der man alltid blir bedt om å taste inn passord når man skal gjennomføre kjøp i Play Butikk.

Dette stiller man inn ved å gå inn i appen Play Butikk. For å gjøre dette, må man trykke på de tre linjene øverst i appen og gå inn på Innstillinger. Ved å velge Krev autentisering for kjøp, kan man velge om enheten alltid skal spørre om passord når man handler, eller 30. minutter etter siste kjøp, eller aldri. Vi anbefaler at man velger det første alternativet.

Foreldrekontroll

Foreldrekontroll kan settes opp på to måter på nettbrett og mobil. Dersom enheten er knyttet opp mot barnets egen konto, kan man bruke Family Link-appen. Du som foresatt vil da administrere barnets nettbrett eller mobil via en app på din mobil.

Eller så kan man sette opp foreldrekontroll lokalt på et nettbrett som både foresatt og barn deler.

Family link appen

Med Family Link-appen kan foresatte:

 • Bytte barnets passord.
 • Se barnets posisjon via mobilens GPS.
 • Se barnets app-aktiviteter – hvilke apper de bruker.
 • Angi grenser for skjermtid per døgn, justere grenser for leggetid.
 • Stille inn at du som administrator må godkjenne alle kjøp barnet ditt gjør.
 • Sette opp aldersgrenser på apper og spill, filmer, musikk og mer.
 • Slå på filter som blokkerer nettsider med innhold for voksne, eller at man kun tillater barnet tilgang til nettsider man selv velger.
 • Slå på filter som forsøker å luke ut seksuelt og voldelig innhold i Google-søk.
 • Tillate og blokkere appen.

Family Link settes opp automatisk når man oppretter en brukerkonto for barnet på et nytt nettbrett eller en ny mobil. Man kan også laste ned appen direkte i Play Store og følge retningslinjene der. Dersom foreldre ønsker å administrere fra en iPhone eller en iPad, er det også mulig å laste ned appen der.

Når det gjelder å følge med på barnets GPS-posisjon og hvilke apper barnet bruker, så husk at barn har økende rett på og behov for privatliv med stigende alder. Tillit og dialog er viktigst – årvåkenhet er bedre enn overvåking. 

Lokalt på enheten

Foreldrekontroll på et nettbrett som både voksne og barn bruker, kan settes opp ved å gå inn på Play Butikk. Velg innstillinger og foreldrekontroll. Her kan man skrive inn en kode og angi aldersgrenser for nedlasting av apper, spill og musikk.

 • Husk også å legge inn passord for kjøp i Play Butikk og slå på Krev autentisering.
 • Man kan også velge ulike betalingsmåter som kredittkort eller så kan man kjøpe gavekort og legge inn dette dersom man ikke ønsker å benytte seg av kredittkort.
Vis Ressurser